Från och med nästa år ändrar Spotify sin utbetalningsmodell.
En låt måste streamas minst 1000 gånger under en 12-månadsperiod för att få ta del av utbetalningen från plattformen. Detta på grund av att den administrativa kostnaden för en utbetalning av så låga summor kostar mer än det smakar.

Popmuzik Lover Patreon

Jag kan någonstans köpa det. Att kostnaden för en utbetalning inte får skena och göra det dyrare att betala ut än det de pengar man faktiskt tjänar på låten. Där ser jag dock att det finns andra lösningar. Som att sätta ett minimibelopp på säg 50 dollar för en utbetalning av ens katalog. Om det så tar en månad att nå dit, eller tio år.

Men så vill inte Spotify jobba. De vill istället räkna bort utgiften att betala något så trivialt som royalties till upphovsägarna helt. De har till och med räknat ut ett sätt som gör att du kanske aldrig kommer att få betalt för din musik.

Tröskel.

En låt ska streams 1000 gånger för att få utbetalning.
Men det räcker inte bara med det. Utbetalningen räknas från den månad du når 1000 streams och bara för de streams då fått under den månad du faktiskt når 1000. Om låten streamas 800 gånger månad ett och 300 gånger månad två, så är det de 300 streams som du fick månad två som du får betalt för. De första 800 streamen brinner inne. Om låten sedan streamas 400 gånger nästa månad blir det full utbetalning då, alltså 400.
Detta tycker jag är så otroligt konstigt. Att låten inte får tillgodoräkna sig streamen som byggts upp till 1000 allt som allt, utan bara från månaden du faktiskt når 1000 streams.

Ett exempel skulle kunna vara: 200 månad ett, 500 månad två, 250 månad tre, och sedan 200 månad fyra – då blir det ändå en ”onödigt” låg utbetalning för Spotify, som ska betala ut 200 streams för en låt som streamats 1150 gånger. Men då kanske det är en okej kostnad att betala ut då, när man ändå snott 950 streams från artisten?

Katalogen.

Personligen trodde jag att så fort en låt nått 1000 streams så var man ”hemma” för att få utbetalning. Men nej, så är det inte. Din låt måste generera 1000 streams varje ny 12-månadersperiod för att vara berättigad till utbetalning.
Så om du är en mindre artist, som kanske kan samla ihop 10.000 streams första året säger vi. När intresset för låten gått ner och den kanske bara får några hundra varje år, så kommer du aldrig att få någon utbetalning från Spotify för låten igen. Med andra ord, är du en liten indieartist så kommer din inkomst från musiken gå från liten till noll ju längre tiden går.

Slutsats.

Jag har länge sagt att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. Att inte bli helt beroende av en och samma tjänst för sin inkomst. Förutsättningarna för tjänsten kan ändras och helt plötsligt är du som oberoende artist den stora förloraren. Storbolagen skiter i vilket, de har en enorm katalog att hämta pengar från. Om de missar royalties på ett par låtar för att de inte streams, så kommer de ta igen det på alla andra. Men du, som kanske bara har ett tiotal låtar eller kör ett musikbolag vid sidan om för att du älskar musik, kommer snart att bli den stora förloraren. Där några roliga hundralappar lite då och då blir noll och inget för att 50% av dina låtar knappt kommer upp till den årliga tröskeln av 1000 streams.

Nu är vi tyvärr där igen. Där musikbranschen än en gång enbart är till för de stora. Nu går vi från den spännande tiden då folk kunde spela in och släppa själva, till att det bara är storbolagen som får tjäna pengar på musiken. Här har de små indieartisterna och mindre skivbolagen varit nyttiga idioter, som hjälp Spotify till en enorm monopolställning. Nu drar tjänsten bort mattan under fötterna för så många artister. Då är det trots allt en tjänst som enbart existerar för att upphovsrättsägare lånar ut sina verk till den. En utlåning som nu går från några ören som tack, till inget. Grattis alla.

Du kan läsa det finstilta i Spotifys nya betalningsmetod här.

Vad tyckte du?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011