8

Olivia Rodrigo har världen ögon på sig när hon ger ut andra plattan i karriären efter den monumentala framgången SOUR. På albumet GUTS känner vi helt klart igen hennes post-punk stil och även om det emellanåt känns övertydligt gör hon det med bravur och skapar en magisk lyssning.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Olivia Rodrigos monumentala musikkarriär har formats av två amerikanska underhållningsgiganter. Den ena är Disney – där hon gjorde sin skådespelardebut. Den andra är Taylor Swift– i den mening att Swift har varit låtskrivare på två spår från Rodrigos debut SOUR. ”I want it to be, like, messy” är de inledande orden på den plattan, varpå ett hamrande pop-punk-riff, bullrigt-trumkomp och catchy melodi kickar in. GUTS är uppföljaren och plockar helt klart upp där förra kapitlet avslutades. Dess namn antyder mer stökighet, och även mod – vilket i stort sett stämmer (vi återkommer till det). Mycket av den förändring som plattan står för drivs av Rodrigos djärvt oberoende anda. 20-åringen har aldrig presenterats som en ”tillverkad” stjärna, utan en sann musiker. Rodrigo stärker detta genom att återigen författa sin egen lyrik till de flesta av låtarna på GUTS. Med lite hjälp från hennes producenten Dan Nigro som även jobbade med henne på förra albumet.

Popmuzik Lover Patreon

De nya spåren avviker inte jättemycket från det tidigare albumets uppbyggnad. Sett till singlar var även valet av lead-låt Vampire en ballad vars uppbyggnad påminner en hel del om drivers licens och utifrån sound har det lagts till en något mer rockig estetik. Denna försiktighet betyder kanske att GUTS har mindre mod än vad titeln indikerar. Men det fungerar också till Rodrigos fördel genom att framhäva hennes signaturstil. Låtar skildrar henne som en tonåring som inte passar in i flickrollen som hon snyggt uttrycker i Ballad of a Homeschooled Girl. Den verklig ångesten som vi såg i SOUR är dock frånvarande från hennes emo-angränsande pop-punk och bombastiska ballader. Även om plattan emellanåt kan kännas som den spelar lite safe går det inte att ta ifrån Olivia att hon är kvick vid mikrofonen och otrolig på att förmedla känslor. Ena stunden viskar hon, nästa skriker sångerskan för full hals. Hennes mest genomgående vokala stil är dock lättsamt konverserande, ett mjukt flöde av ord som kastar lyssnaren in i rollen som huvudperson. 

Även om man vill framhäva henne som en otrolig låtskrivare och musiker blir för stort fokus på hennes låtskrivarförmåga en distraktion – själva låtarna är välproducerade och skarpt tecknade men raka. Det är som artist Rodrigo verkligen briljerar och lever in i rollen som sin andra hud. Det är det som gör att denna ex-Disney, post-Taylor popstjärna sticker ut från resten.

Här kan du även se Olivia Rodrigo prata med Zane LoweApple Music om albumet i nästan tio minuter. Helt klart värt att kolla in om du vill höra mer om albumet.

Olivia Rodrigo

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011