Popmuzik kan stolt presentera debuterande Göteborgs-artisten Jonathan Åberg. Till tonerna av soul, jazz, gospel och organisk live-instrumentering sätter han stämningen för sommaren genom den medryckande Jag behöver dig. Här sjunger sångaren om kärlek och tackar ömsint sin partner som funnits vid hans sida genom med- och motgångar. Mitt favoritparti är det melodiösa ba,ba,ba. Ni kommer förstå vad jag menar så fort ni lyssnar in spåret! Strax innan debuten tog vi Jonathan på pulsen och fick lite mer info om hans musikaliska resa.

DOLBY ATMOS

Dags för låtdebut, vad är känslan i kroppen?

Oroväckande bekvämt faktiskt! Så fort jag la upp låten för release släppte det mesta av alla känslor som hållit mig tillbaka tidigare. Vi får se hur jag känner framåt den faktiska releasedagen jämfört med nu dock haha.

Jag vet att musik emellanåt varit laddat i ditt liv, men vad betyder det att nu äntligen stå på egna ben och dela med sig av din kreativitet?

Det känns väldigt bekant på något vis. Trots att jag aldrig släppt något eget tidigare så har jag ändå alltid varit väldigt bekväm med att stå på scen och att få fram det jag vill med låtarna jag sjungit. Jag känner samma känslor kring min debut, att få visa min sida av låten jag sjunger. Extra mycket nu när det är min egen låt.

Vill du delge lite vad som känts tungt relaterat till musikskapande?

Senaste åren har för mig varit väldigt tuffa, kring framförallt just musiken. Jag gjorde för några år sedan en extra satsning inom musiken genom att flytta till Borlänge för att plugga musik med ett mål att bli en mer ’’renodlad’’ artist. Vad jag inte visste då var att jag skulle hamna i en rätt destruktiv miljö där, vilket som du säkert kan förstå, på vissa plan istället fick motsatt effekt. Personen som jag hade blivit fram till dess med sin goa utåtriktade Göteborgs personlighet blev plötsligt nedtryckt i marken. Musiken gick från något jag levde för till något jag ofta fick brutal ångest av istället.

Om du blickar tillbaka på den Jonathan som du var innan kontra idag, vad skulle du säga är den största skillnaden?

Jag är mycket mer min egen människa nu. Jag gör det Jag brinner för och det som gör mig själv gott och lyssnar mer sällan på vad andra tänker och tycker om mig, vilket kan ha både för och nackdelar haha.

Till den aktuella singeln, vad handlar Jag Behöver Dig om?

Det är en låt som för mig handlar om att hitta sin säkra punkt i livet. Ens andra halva. Någon som kan ta en ut ur mörkret och in i ljuset igen. Men som framförallt kan få en att börja leva igen.

Pressfoto

Varför blev det just svenska du skriver på?

För mig så har det alltid varit lättare att framföra känslor via text på svenska. Det blir mer innerligt på något sätt. Jag har testat att skriva på engelska innan, men får inte fram samma budskap då känner jag som om jag skulle skriva på svenska istället. 

Kommer du ihåg när låten skrevs och vad känslan var när den var klar?

Jag kommer ihåg det som om det vore igår haha. Jag kände en otrolig glädje, men framförallt en känsla av förvåning då det blev tusen gånger bättre än jag någonsin kunde förväntat mig i slutändan. 

Kommer du ihåg den allra första låten du skrev och hur den blev?

Ja tyvärr haha.. Första låten jag skrev var mitt gymnasiearbete för cirka 6 år sedan. Låten blev en lugn och harmonisk ballad som väldigt snabbt och plötsligt gick över till en osäker Trap-mix med alldeles för många ljudeffekter för sitt eget bästa..

Varför väljer du att släppa just den här låten som din debutsingel?

Detta är den första låten som jag blivit riktigt nöjd med slutresultatet av. Men framförallt har den en speciell betydelse för mig då den handlar främst om personer jag försökte omringa mig med, personer som kunde lyfta mig istället för att sänka mig. Bland annat min underbara sambo Elise som gjort mer för mig än jag någonsin kunnat förvänta mig från någon.

Hur har du kommit fram till att det är såhär du vill att soundet ska låta?

Jag hör en hel del organiska inslag och liveinstrumentering. 

Vilka är dina musikaliska inspirationskällor när du skriver? 

Jag har skolats mycket inom just soul och gospel när det kommer till min musikaliska omgivning när jag växte upp. Men på senare år haft mer fokus på funk och pop. Att få med mina rötter, men även de inspirationer jag har i dagsläget är och kommer förbli viktigt för mig. Stora inspirationskällor har varit Jon Bellion, men även Lawrence. Otroliga låtskrivare!

Spelar du alla instrument samt producerar din musik själv eller tar du hjälp?

Grunderna lägger jag själv, men jag har fått hjälp av en otroligt fin vän, men som också är en otroligt duktig musiker och producent, Mårten Olaver Ronsten. Jag hade aldrig klarat detta utan honom.

Om man skulle gå in på dina Spotify-spellistor, vad är den mest oväntade låten man skulle finna där?

Definitivt Kinesiska muren av Evert Taube. Men gömmer sig en ändlös lista med fler oväntade låtar kan jag garantera haha.

Har du någon guilty pleasure låt som du spelar på repeat just nu?

Kokomo av The Beach Boys. En låt jag alltid kommer tillbaka till i vändor och spelar tills öronen blöder. Otrolig låt.

Jag vet att du även valt att plugga musik, något som tyvärr visade sig vara allt annat än du trott. Men trots dåliga erfarenheter, vad tar du med dig från den tiden?

Kortfattat är det största jag tar med mig därifrån nog att trots en del negativa aspekter så hamnade min musikaliska kunskap på en helt annan nivå än tidigare. Och för det är jag på många plan väldigt tacksam för.

Pressfoto

Vad betyder musik och möjligheten att uttrycka sig musikaliskt för dig?

Musik för mig är det viktigaste vi har här i världen. Det är något som för samman människor över hela världen. Musik för mig är inte bara musik, utan något som får en att känna saker man annars kanske inte skulle känna. Och det i sig är otroligt i mina ögon. En låt kan betyda hela världen för en person, medans en annan tycker det är ett gött sväng i den istället, och en tredje kan tycka att det är det värsta som finns. Det är något fint i det.

På vilken plats eller i vilket sinnestillstånd känner du dig som mest inspirerad till att skriva?

Många säger att för att skriva sin bästa musik behöver de vara på en rätt dålig plats i livet för att skriva sin bästa musik. För mig är det lite tvärtom. Är jag på en dålig plats så är musik det sista jag tänker på. Framförallt behöver jag ha ett lugn i kroppen. Kan jag inte hålla full fokus på det jag gör så kommer aldrig kreativiteten fram inom mig. Sen är en stor inspirationskälla ny musik. Höra saker jag inte hört innan och plocka inspiration den vägen.

Jag Behöver Dig markerar debutsingeln, vad kan vi förvänta oss härnäst från dig?

Det får tiden avgöra. Jag har fler låtar klara, men har inte bestämt mig för när eller om de kommer släppas ännu. Tänker att denna releasen avgör lite vad som blir.

Vad har du för förväntningar på den här låten och ditt artisteri?

Jag har inga förväntningar alls egentligen. Det enda jag hoppas är att folk uppskattar och tycker om det jag gjort. Allt annat är en bonus!

Ska du göra något kul på releasedagen?

Planen är att gå till Andra Långgatan här i Göteborg och fira med några öl och gött snack med polarna!

Avslutande fråga, vad ser du mest fram emot med den stundande sommaren?

Att se staden blomma ut till sitt rätta jag. Det är på sommaren Göteborg är som bäst. Sena utekvällar och tidiga mornar på väg hem från gårdagens bravader.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011