Efter att ha släppt singlarna Hearts on fire och Gone in the night tidigare i år är producenten Trosk och sångerskan Emilia Milton tillbaka med Moment of truth. En härligt medryckande poplåt med tropisk känsla i produktionen och som känns som en perfekt start på den varma våren.

Nordiska Favoriter

Jag bad Emilia berätta mer om sig själv och samarbetet med Trosk i denna intervju.

Lite kort, vem är Emilia Milton? 

Jag är 23 år, född och uppvuxen i Stockholm. Just nu pluggar jag Music Business Development på heltid, skriver låtar och jobbar extra på en lågstadieskola som fritidsledare. En salig blandning minsann men jag njuter av den variationen. 

När kom musiken på allvar in i ditt liv? 

Så länge jag kan minnas har jag alltid känt att musik är något jag vill hålla på med i livet. Jag började utforska det mer seriöst när jag sökte till musikgymnasiet Rytmus i Stockholm. Tidigare hade jag bara hållt mig till sången men på Rytmus fick jag även utveckla låtskrivandet vilket jag älskade. Efter studenten fick jag lite smått panik och visste inte vad jag skulle göra. Så jag sökte mig upp till Piteå i två år och studerade Artistakademin. Under denna period kom jag i kontakt med många nya personer, pandemin fick mig att testa nya vägar och det ena ledde in till det andra som fick mig in på spåret med att göra samarbeten som jag gör nu idag. 

Minns du den första låt du skrev och hur den blev? 

Ja delvis faktiskt! Den hette något i stil med Snälla säg sanningen och jag tror jag var runt 7-8 år när jag skrev den. Om jag minns rätt så hade jag väl haft något tjafs eller var besviken på någon kompis när jag skrev den. Så dramatiskt att som 7-åring skriva en hel låt om det haha! Det fanns inga ackord eller något utan bara text och melodi, men det var som att jag hörde hur den skulle låta i huvudet ändå. Jag tror jag föreställde mig den som en riktigt schlagerdänga, haha!

Vilka artister har inspirerat dig igenom åren och på vilket sätt?

Oj det är många. Men jag skulle främst säga Little Mix, Dua Lipa och Oskar Linnros. De är alla ganska olika till varandra men jag blir så impad av deras artisteri. Jag är ju en pop fantast och de alla gör väldigt bra musik i min smak. Det har absolut blivit att jag tagit en del inspiration från deras musik när jag själv skriver låtar. Little Mix och Dua Lipa hängde med under mina tonår och Oskar Linnros är ju ett musikalisk geni rakt igenom. Sen tycker jag de är väldigt enkla och har härliga personligheter som jag fastnat för. De är genuina och bjuder på sig själva vilket jag gillar hos artister och är väldigt inspirerande för mig.  

Med singeln släpps tredje låten tillsammans med producenten Trosk. Hur kom ert samarbete till? 

Det var en ren slump skulle jag säga. Men väldigt glad att det hände! Det var Trosk som tog kontakt med mig på Instagram då han hade hört min tidigare låt More than letting go på hans Spotify radar list. Han hade gillat den låten och frågade om jag ville göra ett samarbete med honom också. Jag hade hört några av hans låtar innan och kände att det fanns en potential. Någon dag efter så skickade han en demo och jag föll för den direkt. Efter det tog det fart!

Vad skulle du säga är hans styrka som låtskrivare och producent? 

Han är så otroligt kreativ, talangfull och lätt att jobba med. Jag blir så inspirerad och fascinerad av hans driv av att utforska nya grejer och göra det till 110%. Han har hittat sin riktning och har ett ID som jag tycker lyser igenom i hans produktioner och han gör det så genomtänkt och proffsigt. Han är utan tvekan en utav de bästa producenterna jag vet om. En ytterligare egenskap jag uppskattar är att han väldigt öppen för feedback och att bolla idéer. Som låtskrivare och sångerska uppskattar jag det enormt i ett samarbete med en producent. Inte minst nu när vi jobbar från två helt olika världsdelar. 

Berätta om nya singel Moment of truth. Vad handlar och inspirerades låten av? 

Moment of truth är en utav de mest personliga låtarna jag har skrivit och är egentligen inspirerad av flera olika händelser/erfarenheter som berör samma scenario. Den handlar om osäkerheten man kan känna i att bli blind av kärleken samt vikten av att inte prioritera bort ens egna värderingar för någon annan och dennes vision. Jag har själv stått inför dessa situationer och det är inte alltid en lätt uppgift att hantera. Samtidigt är det så viktigt att inte glömma bort sig själv i en relation och det är det jag vill förmedla i låten. Den är sårbar men också insiktsfull i vad man behöver göra för sin egen skull. 

Hur arbetade ni fram låten?

Jag började skriva låten för ungefär två år sedan, men den lades på hyllan och blev aldrig klar. Nu när jag rensade min dator tidigare i år så hittade jag den igen och kände att den är för bra för att helt ge upp på. Så jag skickade en demo till Trosk och frågade om han ville jobba på den. Tur nog älskade han den och skapade en ny produktion på nolltid. Vi båda känner att det är en utav de starkaste låtarna vi har gjort så det är jättekul att äntligen få släppa den nu.  

Vad hoppas du låten ska ge för känsla till lyssnaren? 

Jag hoppas att låten ska kunna inspirera lyssnarna att verkligen våga stå på sig och inse hur viktiga ens egna värderingar och välmående är. Också att den ska kunna vara som en stöttande hand om någon går igenom en liknande situation just nu. 

Samtidigt är den ju väldigt energisk låt så vill man dansa bort det jobbiga och peppa med självkärlek så säger jag bara: go ahead!  

Vad händer för din del under sommaren?

För mig blir det nog en fartfylld sommar! Jag ska jobba som showartist nere i Halmstad och underhålla för en massa glada semesterfirare vilket jag är otroligt taggad på! Utöver det lär det väl bli lite utforskande på västkusten, fortsätta skriva musik, något nytt låtsläpp kanske och förhoppningsvis mycket bad och grillkvällar. 
Så jag ser verkligen fram emot denna sommar!

Moment of truth är ute nu på alla musikplattformar och du hör låten här nedan.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011