Det är dags för Mikael Engström och Tom Hedlund i Covered in Snow att låsa in sig i studion. Efter att ha spelat in och släppt fem singlar under fjolåret ska de nu börja arbeta på ett helt album. Ett album som även ska släppas på vinyl, för att få den där äkta musikkänslan. Men exakt när det blir är inte spikat. Köerna att trycka album är långa och först måste musiken bli färdig.

Favoriter Apple Music

”Det har ju varit lite av en dröm att släppa en LP. Men då måste man ju tycka en viss kvantitet också, så man inte går back hur mycket som helst. Sedan är det långa köer och de stora bolagen är mer prioriterade.
Men vi jobbar på att det ska bli av.”

Jag snackar med Tom över Zoom. Han sitter med utsikt över Globen-området – eller säger man Avicii-området numera? Inte helt säker. Men där i alla fall.
Han berättar att de hade en plan att släppa en EP av de fem låtarna. Men de blev avrådda från det och istället satsa på att släppa singlar för att vara mer taktiska på Spotify.

”Problemet var väl att det blev någon singel för mycket. Alla låtar är ju inte singlar. De bör vara i ett paket med andra låtar.
Samtidigt är det svårt att veta vilka låtar som funkar.”

Så även om många av låtarna höll måttet, hade någon kanske varit bättre som EP-spår eller b-sida. Att bli del i en större helhet.
Det är den vägen de går nu. Att samla ihop låtarna till en helhet. Ett album. Självklart blir det singlar också. Det blir det ju alltid. Men i första hand ett helt album.

Pressfoto

Efter att ha släppt musik sedan 2017 har de hittat ett arbetssätt som funkar för två herrar med heltidsjobb.
Någon av dem kommer med en text eller titel, eller till och med en halv låt som de sedan jobbar tillsammans på.
Sedan sitter de och producerar låtarna till perfektion.
Jag frågar Tom hur mycket tid de lägger på varje låt och han svarar:

”Väldigt mycket skulle jag säga. Det är därför det tar så lång tid. Vi har utvecklat mer och mer perfektionism och jobbar mycket med att dubba syntharna med gitarrer, dubba sång. Sedan har vi jobbat med en yrkesverksam producent på en del av våra låtar. Dino Medanhodzic, som bland annat varit med i Melodifestivalen. Han kan lägga den där sista touchen på låtarna.
Sedan är det en gräns där också. Man vill att det ska skava lite i låtarna. Vi försöker få till att det gör det. Nu när ljudidealenen är att det ska vara polerat blir det en avvägning.”

Dino Medanhodzic har bland annat jobbat med Dotter, Victor Crone och Smash Into Pieces. Tom och Mikael har jobbat med honom sedan de var 15 år, då de alla tre är Västmanlänningar.
-Det är därför det låter så gnälligt, skrattar Tom.

När vi pratar om bandets utveckling kommer vi in på låtarnas texter.

”Som det är nu så försöker vi reflektera över samtiden. Mer än på det personliga relationsplanet. Så kan det vara också, men kanske ändå att vi försöker säga något om samtiden.”

Det är här som Tom själv ser att de utvecklats mest. Att de blivit bättre på att skriva texter, men också att skapa snyggare omslag.
Just omslaget till nya singeln Miljonprogrammet har Mikael gjort. Väldigt minimalistiskt och estetiskt tilltalande skulle jag säga.

Vi kommer in på artister som inspirerat Tom under åren och han berättar att hans favoritband är Smashing Pumpkins.

”Helt otroligt att de kunde släppa en dubbelskiva som var hur bra som helst, plus b-sidor i mängder. Den kreativiteten är helt otrolig.
Annars gillar jag Kents texter väldigt mycket och Kite.”

Pressfoto

Miljonprogrammet då. Nya singeln som duon släpper idag som handlar om segregation. Om hur det blivit med just miljonprogrammen och alla problemen.
Många artister släpper nu svenska låtar med en engelsk titel. Covered in Snow gör tvärtom.

”Först tänkte vi att den skulle heta The Million Program. Men vi kände att den fick heta Miljonprogrammet istället i och med att det är den ursprungliga titeln. Lite som jag var inne på tidigare, det ska få skava lite ibland.”

-Hur jobbade ni fram låten?

”Micke kom med vers och refräng sedan lade vi till outro tillsammans. Vi kom underfund med att den skulle ha mycket akustiska gitarrer. Det är något vi inte haft tidigare i kompet. Så det sätter sin prägel och blir lite mindre synthlåt och mer alternativ pop eller indie. Så vi får se hur den tas emot sedan.”

Jag säger att det Toms Smashing Pumpkins-ådra som kommer in i låten. Han säger inte emot.

Med Miljonprogrammet släpper duon sista singeln innan de börjar släppa låtarna som kommer med på albumet. Förhoppningsvis har vi första smakprovet från albumet till hösten. Men med tanke på tiden de lägger ner, så ska vi kanske inte hålla andan. Men vi har definitivt något att se fram emot.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Covered PSB
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011