Efter att ha släppt debutsingeln Echo 2020 är artisten Odah nu äntligen tillbaka för att följa upp med singeln Two broken hearts. Här bjuder sångerskan på en dramatisk och medryckande poplåt om tiden efter ett breakup. Det blir en historia från två perspektiv, där tankar om vad som hänt och varför det blev som det blev mixas med möjligheterna som ett helt nytt kapitel i ens liv kan innebära.

DOLBY ATMOS

Jag bad artisten berätta lite mer om låten och sig själv i denna intervju.

Så, vem är Odah. Berätta lite kort om dig själv. 

Odah är jag, mina tankar, idéer och känslor utvidgade till sin yttersta kant. Musik för mig har alltid varit ett sätt att hantera mig själv och allt jag känner. Ett sätt att få uttrycka mig på, och ett sätt att beskriva hur jag ser på allting. 

Jag är uppvuxen i en musikintresserad familj med väldigt spridda musiksmaker så min bild av musik har aldrig varit särskilt fyrkantig. Från pappa kom soul, disco och funk, från mamma kom ABBA, klassik musik och en hel del rock. Jag började tidigt skriva egen musik och moonwalka framför spegeln, jag visste att det var artist jag ville bli men kanske inte riktigt på vilket sätt eller hur jag egentligen ville låta. Det har varit både spännande och frustrerande att försöka hitta mitt eget sound.

Artistnamnet ”Odah” kommer sig ur mitt mellannamn Oda som jag fått efter min farmors mamma. Det fanns några ”Odo:r” ute i musikvärlden, det är ett ganska vanligt namn i Norge och Danmark, så jag lade till ett ”H” efter mitt efternamn. 

Om du skulle beskriva ditt sound vad skulle du säga då? 

Ett sprudlande känslorus. Nej men jag skulle säga att musiken jag gör ändå klassar in under kategorin pop, om än ganska alternativ. Jag gillar stora vokalarrangemang och cinematiska ljudbilder. Popmusik idag kan vara ganska sparsmakad, och då är det kul att lägga in mer dramatiska element som får kontrastera lite. 

Några artister som inspirerat dig och på vilket sätt?

Förutom mina stora idoler sedan barnsben, Michael Jackson och Beyoncé, har jag hittat många nyare artister, ofta kvinnor, att inspireras av. 

Griff, Sigrid och Holly Humberstone är några av de jag lyssnar mycket på just nu. Jag gillar deras olika uttryck, texterna och hur de tagit pop-musiken och gjort sin egen grej av det. 

Svenska artisten Grant är en annan favorit.

Du släppte Echo 2020. Vad gjorde att det nu tog två år till uppföljaren och på vilket sätt känner du att du utvecklats som artist och låtskrivare på den tiden? 

Ja jag tog rätt god tid på mig. Efter Echo kände jag att jag behövde lite tid att utforska mitt sound och hitta nya vägar. Echo skrevs och släpptes mitt under pandemin, och Two broken hearts blir mitt svar till att den förhoppningsvis snart är över. Soundmässigt har jag börjat dra mig mer mot pop, och jag tycker mitt låtskrivande blivit mer personligt. 

Foto: Mona Martinell

Du är nu aktuell med singeln Two broken hearts. Berätta lite om vad låten handlar om. 

Two broken hearts handlar om tiden direkt efter ett break up, när allt är ganska rörigt och framtiden oviss. Att göra slut är ofta inte helt enkelt för någon, oavsett vem som tog steget och bröt upp. Låten är ett försök till att fånga bådas perspektiv – samtidigt. 

Den stora dramatiska ljudbilden har fått stå för känslan av frihet, även om den kanske inte var helt självvald. Jag inbillar mig att man står och blickar ut över havet och det är en sån där episk solnedgång du vet, luften är fri och världen står öppen för dig. Du kan börja om.

Texten har istället fått stå för den mindre världen, den inuti, där alla tankar, funderingar, alla känslor ska försökas samsas. Vart gick vi fel? Kan vi börja om? Borde vi försöka igen? Ångrar du dig? Ångrar jag mig? Tänker du på mig ibland så som jag tänker på dig? 

Att göra slut kan ju absolut ses som början på något nytt, men ofta kommer den insikten först lite längre fram, när båda hunnit landa i beslutet och i den nya situationen. Two broken hearts handlar om tiden precis däremellan, innan båda helt har kommit underfund med allt. Därför fick låten namnet ”Two broken hearts”. 

Hur arbetade ni fram låten? 

Låten skrev jag våren 2021 och till en början var det bara piano till. Jag började proddskissa lite i på den i Logic, men det var när producenten Erik Lyding kom in i bilden som den fick liv på riktigt och blev precis sådär episk som jag föreställt mig den. Han har gjort ett magiskt jobb.

Detta är första smakprovet från EP:n Roadkill. Är låten representativ för hela EP:n och finns det någon röd tråd på låtarna?

Absolut, det skulle jag ändå säga. Den röda tråden för EP:n är kärlek ur olika perspektiv. Two broken hearts lyfter en del av det, sen tar de andra låtarna vid och breddar bilden. På EP:n lyfts både hjärtekross, förälskelse, frustration, eufori och pånyttfödelse så det är många stora känslor som ska få plats. Det är själva temat,  kärlek, som knyter ihop allt. 

När släpps EP:n?

EP:n släpps i slutet av sommaren men det exakta datumet håller jag lite till på. 

Snyggt förresten med de silverfärgade tårarna på pressbilderna. Vad är tanken bakom dem? 

Jag är mycket allt eller inget, och inför släppet av Two broken hearts behövde jag något visuellt som, precis som låten gör, håvade in alla känslor på samma gång. Det gick inte att göra i några blygsamma nätta tårar som vackert rinner ner för kinden – utan det var bombastiska krokodil-tårar i silver och glitter som gällde. 

Vad händer mer för dig under närmaste tiden. Kan vi se dig spela live någonstans? 

EP:n har haft mitt fulla fokus ett tag nu, men förhoppningsvis blir det en del spelningar i sommar och framförallt till hösten när EP:n är släppt.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011