Med singeln Allt som ryms inuti släpper Robert John David första smakprovet från sitt kommande album.

Svensk Pop Apple Music

”Min far dog i cancer när jag var 13 och nu i efterhand ser jag hur lite uppmuntran jag fick till att få hjälp med att hantera sorgen. Mina systrar gick båda i terapi, likaså min mor. Men jag kan inte minnas att jag själv fick frågan.”

Robert John David

Med låten vill artisten belysa det viktiga att pojkar fortfarande måste lära sig visa och hantera sina känslor. Att det är minst lika viktigt för dem att inte låsa in sina känslor när något traumatiskt händer, utan våga prata ut om det och vara öppen med det.

Jag bad Robert berätta mer om låten och tankarna king den i denna intervju.

Allt som ryms inuti är första singeln från kommande albumet. Representerar låten i sig stilen på albumet överlag skulle du säga? 

-Ja det gör den absolut, det är ett rätt så tight koncept i sound med lite olika typer av känslor i låtarna.

Du släppte både albumen Ett Steg Tillbaka och I All Hast i fjol. Hur ofta skriver du musik och var får du all inspiration ifrån? 

-Jag skriver inte så ofta som man skulle kunna tro. Det kan dröja flera veckor, men så inspireras jag av någon händelse i livet och sätter mig mer med gitarren i en timme och har förlöst nästa låt. Inspirationen kommer från händelser som berör runt omkring mig, kan vara allt möjligt.

Foto: Dan Ajanki

Hur har du som artist hållit humör och modet uppe under pandemin? 

-Jag har spenderat all tid i studion istället för att åka runt och slita med spelningar. Det har passat mig perfekt faktiskt. I början var det såklart jobbigt att anpassa sig, men jag har jobbat på min relation till musiken. Den är starkare än någonsin.

Nya låten och plattan är även den ett samarbete med dina bröder Fredik och Linus Serholt. Hur har ert samarbete utvecklats med varje release?

-Denna gången är det Linus som är producenten, alltså den som jobbat mer med mig i låtskrivandet och helhetsprocessen. Jag kan byta roller mellan dem för att få olika spelplan, det är jättekul!

På nya singeln sjunger du om bearbetningen av din fars bortgång och hur lite hjälp du fick med det. Hur har du sedan behandlat detta igenom åren? 

-Inte alls om jag ska vara helt ärlig, eller. Jag är en analyserande person och har väl rett ut saker och ting själv. Musiken är också ett sätt att få skriva av mig och använda det till något gott. 

Du tar även upp problemet med att många pojkar överlag inte får hjälp med sina känslor på låten. Hur vanligt tror du att det är att pojkars känslor aldrig tas på allvar och vad kan samhället göra för att ta tag i det? 

-Som jag sett det under mina år som vägledare på en grundskola pågår det en kamp mellan skolans insatser och machokulturen. Det spelar ingen roll vad vi gör knappt, för det är förebilder och gruppkulturen som färgar pojkarna starkast. Jag känner att det ligger på varje vuxen människas ansvar att själv visa sig sårbar för att bryta den onda cirkeln.

Var det någon annan musik som inspirerade sig i arbetet med låten, men också med albumet överlag? 

-Jag lyssnar på typ exakt samma musik som när jag var 16-17, och jag lyssnar knappt på musik alls. Detta soundet är mer åt mina rötter, Mogwai, Placebo och annan alternativrock/emo. Men min bror Linus som vuxit upp med Kent har inspirerats en hel del där tror jag. 

Är just denna låtens tema något som återkommer på albumet sedan?

-Inte direkt, varje låt är sin egen. Jag sjunger om bland annat mobbning och flykt på två av de andra låtarna. Saker som berör, utifrån och inombords.

Foto: Dan Ajanki

Du är helt oberoende just nu och jobbar med både musik och promo själv. Vad är ditt råd till blivande musiker att jobba med musik för att kunna nå ut? 

-Ja du. Bestäm dig för vem du är i relationen till musiken och sträva inte för strävandets skull. Bra saker händer när vi mår bra och gör det som känns bra. PR är jättetråkigt och meningslöst om du inte har något att säga med din musik, se till att börja i rätt ände. 

När får vi album och vad kan vi mer se fram emot under 2022 från dig? 

-Albumet kommer den 27 maj, men först en singel till den 15 april! Sedan kommer det nog ett annat släpp i augusti/september och jag är redan i studion med mer faktiskt. Sen blir det nog några livespelningar också.

Du hör singeln Allt som ryms inuti här nedan.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011