Mange Schmidt är tillbaka med ny musik, den här gången som duo tillsammans med Joakim Gissberg. Tillsammans skapar de Schmidt & Gissberg. Första låten från en kommande EP heter Precis när vi och omfamnar 80-talets glans. 

Favoriter Apple Music

På var sitt håll har Mange och Joakim gjort vågor på den svenska musikscenen. Schmidt med låtar som Giftig och Glassigt tillsammans med Petter. Gissberg med sin tolkning av Vår betong / Stationen och flertalet framgångsrika singlar. Tillsammans känns det som dessa två kan skapa storverk! Strax innan releasen ställde vi några frågor om debutsingeln och vad som komma ska.

Ni är aktuella med nya singeln Precis när vi – vad handlar den om? 

– Vår första singel från kommande EP:n Decennier, handlar om en kärleksrelation mellan två personer som är så nära att ”knyta ihop säcken” men som ständigt faller på mållinjen då den ena aldrig vågar gå hela vägen utan ständigt hittar på nya ursäkter.

Soundet hämtar inspiration från det sköna 80-talet, hur kom ni fram till denna här ljudbilden? 

– 80-talet har hånats och förlöjligats så mycket men sanningen är att det finns otroligt mycket bra musik och konst från detta årtionde. Vi lyssnade mycket på stråkarrangemang av Quincy Jones, ljud och melodier från Kraftwerk, stämning från soundtrack som t ex Flykten från New York och ljudbilder från Giorgio Moroder. Galet bra och inspirerande musik.

Berätta lite om ert samarbete, hur hittade ni varandra och varför blev det duon Schmidt & Gissberg?

– Vi träffades genom gemensamma bekanta och bestämde oss för att testa en session i studion vid tillfälle. När Mange Schmidt och Ill Lil Phil (producent) hade börjat med detta beat kom Jocke till studion och bidrog med magi inom loppet av minuter. Vi fick så bra arbetsflow att det kändes nödvändigt att göra mer musik, även fast vi inte hade någon särskild plan med musiken då. Låt två var så tydligt inspirerad av ett helt annat decennium och eftersom vi ville fortsätta göra ännu mer musik ihop bestämde vi oss för en EP om fem låtar, inspirerade av fem olika decennier.

Kommer ni ihåg hur den här specifika singeln skrevs och vilken inspiration som agera katalysator till idéen? 

– Lyssna på trummorna till The Message med Grandmaster Flash & The Furious Five och jämför med våra, där är en stor inspiration. Men det första elementet i låten som skrevs var faktiskt synthpadsen. Basen nynnade vi fram liksom kontramelodin som kommer in i andra refrängen.

– Att nynna är ett jävligt bra redskap om man inte kan spela instrument tillräcklig bra. Jocke satte grunden till text och melodi till refrängen i samma stund han kom in i studion.

– Man ska alltid spela in Jockes första känsla och melodi när han hör något nytt, han har nästan alltid rätt vid första känslan.

Foto: Emma Löf

Omslagsbilden flirtar med nostalgi, vad är historien bakom det här konceptet? 

– Hela EP:n är ju en nostalgisk kärleksförklaring till all fantastisk inspiration från musik, konst, mode etc som tidigare generationer har skapat. Vi vill hylla, förvalta och skapa nytt utifrån det havet av inspiration. Decennier är ett hommage till tidigare artister och sound i en ny kostym.

Till hösten planeras en EP, skulle ni säga att den här singeln markerar soundet för kommande låtar? 

-Både ja och nej. Visst lär man finna en röd tråd i det vi skapar eftersom det är samma upphovspersoner men samtidigt är det väldigt olika musikstilar, tempon och känslor som förmedlas så man kan nog ändå bli rätt förvånad när man hör hur nästa singel låter.

Förutom EP:n vad kan vi förvänta oss mer av ert musikår 2022? 

– Äntligen har restriktionerna släppt och vi kommer spela live så mycket vi bara kan. Vi börjar på universitetet i Västerås nu den 12e mars och sedan rullar det på under året. I övrigt måste vi färdigställa EP:n och förpacka den på ett vackert och genomtänkt sätt. Vi kommer även göra musikvideos till samtliga fem låtar, med premiär för videon till Precis när vi den 16e mars. Temat där är så klart 80-tal och vi har med både Dominick ”Sudden” Henzel från Filmen G och ZIggy&Disey från Stockholmsnatt i videon. Dessutom spelar Sanna Bråding en av huvudrollerna i videon.

Författare

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent.
Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Apple Music Svensk Pop
Share.
Favoriter Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.