The first time ever I saw your face skrevs 1957 av britten Ewan MacColl för sin blivande fru Peggy Seeger. Kanske en av de vackraste kärlekslåtar som skapats med en text som målar upp känslan av att vara kär. En låt som många tolkat igenom åren, medan MacColl själv hatade mer eller mindre alla versioner. Han hade uppenbarligen en del av sin skivsamling som han kallade för The Chamber of Horrors, som innehöll de olika coverversionerna. Lite fyndigt dock.

POPMUZIK LOVER 2

Det var 1969 som Roberta Flack fick en stor hit med låten. En version som lite blivit ett signum för sångerskan och är väl den som de flesta känner igen.
Flack hamnade på förstaplatsen på Billboard Top 100 med låten. En placering hon även nådde i Australien och Kanada. I Storbritannien hamnade låten på en 14:e plats på singellistan när de begav sig.

Just där, i Storbritannien, blev låten en biljett till X Factor för sångaren Matt Cardle när han sökte in till tävlingen 2010. Han gjorde verkligen en magisk tolkning, med snygg falsett och mycket känsla. Det blev lite som hans paradlåt igenom tävlingen och inte helt konstigt gick han sedan och vann hela tävlingen det året.

Men det är som sagt inte bara dessa artister som trollbundits av MacColls låt. Även artister som George Michael, Celine Dion, Johnny Cash och Leona Lewis har tolkat låten. En av mina favorittolkningar är dock ändå Way Out West.

Breakbeat-duon samplade Joanna Laws version av låten och gjorde en klubbdänga som mest baserades på textraderna ”the moon and the stars were the gifts you gave” och hette rätt och slätt The Gift. Lysande låt som blev en hit för gruppen med en 15:e plats på singellistan samt en andraplats på klubblistan i Storbritannien.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011