Ensamlandet är ett musikprojekt av Alexander Sandell. EP:n Vägen hem släpptes 2019, samt singeln Orden som dom säger som kom i fjol. Nu är det dags för artisten att släppa singeln Droppen som blev ett hav som du hör här nedan. En Kent-doftande poplåt som handlar om livets emotionella berg- och dalbana. Jag som uppskattar denna typ av arrangemang och energi i låtar gick ju igång på låten och bad Alexander att svara på en knippe frågor.

Skicka in din musik

Vem är Ensamlandet? 

Ensamlandet är jag, Alexander, multiinstrumentalist, sångare och låtskrivare från Linköping, numera bosatt i Norrköping. Jag har sedan tonåren spelat i olika bandkonstellationer men har länge känt att jag vill göra något eget. Nu gör jag det under artistnamnet Ensamlandet.

Var kommer namnet ifrån? 

Länge hade jag känt mig fast i en bubbla som loopade runt i välkända mönster. Jag tänkte samma tankar, gjorde samma saker, kände samma skavande känslor. På ytan syntes inte min inre konflikt. Jag kunde identifiera men hade oerhört svårt att förändra. Jag kände mig vilsen i ett ”ensamland” på en snårig stig utan slut. Då började jag skriva låtar om det. Det blev startskottet på en personlig utvecklingsresa. Jag hittade en plats. Att få uttrycka mig i musiken har alltid känts som den främsta friheten. Och namnet blev kvar.

Om du skulle beskriva din musik för någon aldrig hört dig, vad skulle du säga då? 

Autentisk Indiepop/rock med ett gitarrbaserat ljudlandskap av varierande dynamik. Det är slagkraftiga melodier som bärs av djupsinniga texter på svenska. Vemod och hopp i perfekt symbios skulle jag säga. Det är lite som jag upplever livet självt.

Musik som inspirerat dig igenom åren. 

Det är mycket. Mitt lyssnande har gått i cykler men dörren står ständigt på glänt för ny inspiration. När vi talar svenskt har Kent berört mig djupt. Men det kan lika gärna vara en oetablerad artist med ett starkt genuint uttryck. När jag gick i femte klass lyssnade jag bara på Linkin Park och ett tag var ”hårdare” musik en stor del av mitt liv. Generellt är jag svag för texter som verkligen betyder något. Där orden tränger in under huden och stannar kvar.

Hur brukar du arbeta fram en låt?

De första fragmenten till en låt kommer ofta plötsligt och närsomhelst egentligen. Jag brukar spela in dem på mobilen, för att sedan, när jag får tid och lust, gå in i min hemmastudio och arbeta fram låtar ur idéerna. Oftast kommer melodierna först men ibland är texten helt klar innan gitarren ens är inkopplad. 

Du är aktuell med singeln Droppen som blev ett hav. Berätta om låten.

Droppen som blev ett hav är en djupt reflekterande låt med både ett symboliskt värde och en mer konkret framtoning. Den handlar kort och gott om livets emotionella berg- och dalbana. Om det som är jobbigt men också hur något nytt byggs upp från skärvorna av det gamla. Låten är märkt av hopp och förtvivlan. Det kan göra ont samtidigt som det kan vara helt underbart att leva. Och ibland måste det göra riktigt ont innan det blir bra igen.

Fint omslag på singeln. Vem har skapat det och var det något ni jobbade fram ihop? 

Det är min sambo Cecilia som har gjort omslaget och allt grafiskt material. Hon kommer med idéer utifrån det jag berättar och skriver. Hon tar därefter fram förslag och tillslut brukar vi hitta rätt. Jag går mycket på känslan här. Pausar intellektet för en stund. Och jag känner att omslaget verkligen andas mig.

Vad kan vi förvänta oss av Ensamlandet under året? 

Droppen som blev ett hav är den andra låten, av totalt fem, som jag spelade in förra året. Tanken är att, under kommande månader, släppa resterande tre. Planen är också att en av de kommande låtarna ska bli till musikvideo. Inspelning är tänkt att påbörjas redan i helgen. Det ska bli riktigt roligt. Sen vore det kul att spela live men det är inget som finns planerat ännu. Det där med spelningar hänger ju som bekant lite löst för alla artister och band just nu. Men Ensamlandet ska ut på scenerna framöver. Ingen tvekan om det.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011