Varje månad identifierar Shazam över en miljard låtar för musikälskare världen över. Med det underlaget har de ganska bra koll vart vinden bär och vilka artister som bubblar eller är på väg upp. Personligen kollar jag regelbundet i spellistan Shazam Discovery i Apple Music för att hitta nya och spännande låtar.

Nu när det är 2022 släpper söktjänsten sin lista med 50 artister som de tycker man ska hålla ett öga på under året. De lyfter även fram fem av dessa 50 som man ska hålla ett extra öga på.
Dessa är:

Ayra Starr – Genombrottslåten Bloody Samaritan var singeln på den nigerianska singer-songwriterns debutalbum 19 & Dangerous, men fick sitt eget liv när lyssnarna totalfångades av violinmelodin och afropopmagin. Bloody Samaritan var den mest shazamade låten av en lokal kvinnlig artist i Nigeria i år – en imponerande prestation med tanke på att den kom ut först i juli.

DannyLux – Fans av Eslabon Armado behöver ingen introduktion till DannyLux. Den mexikansk-amerikanska sångaren är feature på Jugaste y Sufrí som blev årets mest shazamade regionala mexikanska låt. Den släpptes i slutet av 2020, men omfamnades sedan av TikTok-fans och och nådde nya nivåer. DannyLux är del av en våg av unga och innovativa artister för en ny generation.

Lyn Lapid – Singer-songwritern Lyn Lapid är inte främmande för viral framgång. Med Producer Man startade hennes karriär 2020, och med In My Mind grävde hon guld igen. Den senare blev hennes mest shazamade låt, med listor i sex länder, inklusive Brasilien, Indonesien och USA. Låten belyser ytterligare de många verktyg som Lapid besitter, redo för att ta sig an det nya året.

Sad Night Dynamite – Duon Sad Night Dynamite skapar en hypnotisk blandning av electronica, hiphop och britpop – en stil som kan vara svår att definiera men som definitivt fångar örat. Låten Demon med den sydafrikanska musikern Moonchild Sanelly förtjänade en plats på FIFA 22-soundtracket och gav duon deras största Shazam-framgång.

STAYC – I april släppte K-pop-gruppen STAYC en sprudlande samling tuggummipop under titeln ASAP. Varje dag sedan dess har singeln legat kvar på den sydkoreanska Shazam-listan. Uttaget från gruppens andra singelalbum STAYDOM, ASAP har drivit deras frammarsch när de fortsätter att finslipa sina färgglada melodier och naturliga popskicklighet. 

På den totala listan hittar vi även svenske Omar Rudberg som de spår kan slå stort i år. Inte helt omöjligt med succén i serien Young Royals i ryggen samt att han är aktuell i Melodifestivalen.

Vid förra årets prognos lyfte Shazam fram den australiensiska hiphopartisten Masked Wolf bland sina 5 artister att hålla ögonen på. Ett år senare har hans låt Astronaut In The Ocean blivit shazamad över 11 miljoner gånger, och blev den mest shazamade låten 2021 globalt efter att ha blivit viral på sociala medier. Den tillbringade över 200 dagar i rad i Shazams Global Top 20 – ett nytt rekord för en hip-hop/rap-låt – och var årets mest shazamade låt i 12 länder, från Egypten till Vitryssland, Israel, Tunisien och Förenade Arabemiraten. Fyra andra Shazam Predictions från 2021-listan – aespa, ENHYPEN, Midas the Jagabban och Tai Verdes – nådde också #1 på Apple Musics topp 100-listor.

Du hittar hela spellistan här:

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Leave A Reply