Chris Meyer har under många år arbetat som producent och låtskrivare åt andra. Framförallt har han skördat stora framgångar i Sydkorea där hans låtar nått förstaplatsen på singellistan. Men även här hemma i Sverige har han jobbat med en hel del artister. Senast var med Magnus Carlsson på hans album Atmosphere.

Skicka in din musik

Nu är det dock dags för Chris att själv ställa sig bakom mikrofonen för att leverera sin debut som artist. Det gör han med singeln Somebody, en emotionell poplåt med stora känslor och produktion. En vemodig poplåt som doftar både lite retro och har alla ingredienser för att kunna bli en hit.

Jag kontaktade Chris med några frågor så vi kan lära känna artisten lite mer:

Du har skrivit en hel del musik till andra artister. Vad skulle du säga är ditt speciella signum som låtskrivare?

Jag tycker absolut att allt jag gör låter Chris Meyer, men har svårt att sätta fingret på vad det är. Min styrka är att jag är gaaanska bra på många saker. Att kunna göra allt från att skriva text och melodier, till att spela flera olika instrument samt producera och sjunga gör att jag har bra koll på helheten. När jag skriver till mig själv blir ljudbilden annorlunda än när jag skriver till andra: mer drömsk retake på 80-tal med soundtrack-vibbar.

Det känns som det är relativt många svenska låtskrivare som siktar in sig på just den sydkoreanska marknaden. Vad är det som lockar där eller är det artisterna där som lockas av oss?

När jag började för 100 år sen var den allmänna uppfattningen att det var en ocool marknad, men i och med K-popens inträde på västerländska marknaden har det verkligen blivit poppis! Personligen känner jag att jag får mycket utlopp för min kreativitet där, då trenderna generellt är lite bredare än vad dom är i väst. Sen har jag även haft turen att få jobba med massa grymma artister där – då blir det ju automatiskt roligare, helt klart.

Vilken låt av de som du skrivit till andra är du mest stolt över?

Just nu är min favorit en låt som heter Deep trouble som jag nyligen skrev och producerade åt Magnus Carlsson. Jag verkligen älskar refrängen, den är så enkel men komplett och peppig. Lyssnar man noga kan man höra mig sjunga massor av backing vocals i refrängen.

Vad lyssnar du själv på? Någon låt eller artist om går flitigt i hörlurarna?

Lyssnar på så himla mycket olika, men dras lätt till allt som har en skön modern 80-tals vibe. Tycker tex att The 1975 är grymma! Älskar även pop-country, och just nu är min favorit Sam Hunts låt 23. Men fråga mig igen om 10 minuter så har jag säkert en ny favoritlåt.

Vad gör du för att koppla av?

Jag är dålig på att göra inget, så för mig är avkoppling att hänga med vänner, gå och träna eller göra andra saker där man måste vara närvarande i stunden och därmed får en paus från att tänka på sin vanliga 2-do-list. Det har varit hektiska år vilket jag är tacksam för, återhämtning är något som jag tvingats bli bättre på.

Men nu är det äntligen dags för dig att ställa dig i rampljuset. Vad fick dig att ta steget och spela in låtar själv?

Helt ärligt började det med att det kändes jobbigt att ge bort vissa låtar som jag skrivit/producerat till andra artister, att jag i smyg ville behålla dem för mig själv. Mina darlings, liksom. Jag minns att jag visade en demo (som jag gjort till en annan artist) för en kompis och hon sa ”den där låten borde du ju göra själv”. Sen växte den idéen tills det hade gått för långt för att dra sig ur (haha).

Berätta lite om debutsingeln Somebody.

Somebody är resultatet av det jag är en sucker för: breakup songs och produktioner som är lite moody och atmosfäriska med en 80-tals touch. Jag vill att texterna ska vara vemodiga och inte för poetiska, utan mer nakna och enkla. Denna låten är inget undantag där. Första raden ”My head is being stupid when my heart is in control” sammanfattar känslan ganska bra.

Det ska komma en EP nästa år. Är Somebody en bra indikation av vad vi kan förvänta oss?

Jamen absolut! Det finns faktiskt redan skisser på ett gäng låtar som passar bra ihop med Somebody. Hittills har jag proddat och skrivit alla låtar själv, men ser fram emot att även samarbeta med andra framöver. Jag fick så himla mycket fin respons på debutsingeln och det ska bli superkul att släppa mer.

Kommer vi även att få se dig framföra din musik live snart?

Det ligger längre fram. Just nu är jag otroligt pepp på att bara få sitta och producera och skriva till mig själv i studion, och att jag bestämmer helt själv vad det ska bli. Det är en rätt stor skillnad från tidigare då jag oftast måste lyssna på vad management och skivbolag vill. Mycket av min tid och fokus ligger på mitt jobb som producent/låtskrivare åt andra artister, så det egna artisteriet jobbar jag på i små stunder när jag får feeling. Kravlöst och superkul!

Efter 18 månader med pandemi, vad ser du mest fram emot att få göra nu under hösten?

Bara något så enkelt som att dra ihop lite sköna mingel eller middagar i större sällskap kommer ju kännas magiskt! Eller gå på konsert, hur najs?

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011