Jag och Magnus Carlson har bytt plats för helgen.
Han är nere i Göteborg och jag är i Stockholm där jag letat mig fram i Slakthusområdet vid Globen för att träffa den andra halvan i duon Tandem Sky Mikael Nordgren .
Mikael visar ner mig till hans studio som huseras tillsammans med bland annat John Dahlbäck och Familjen .
I korridoren står en enorm bokhylla fylld med vinylskivor.
”En våt dröm för många musiknördar” säger jag innan vi går in i just Mikaels studio.
Han skrattar och påpekar att det dock inte är hans – den samlingen har han hemma, och jag kan tänka mig att den är minst lika imponerande.

Svensk Pop Apple Music

Jag antar att de flesta har koll på Magnus Carlson – sångare i Weeping Willows som även gjort en del solo- och gästprojekt. En artist som verkar kunna kastas in i olika genrer och behärska dem minst lika bra om det så är pop, house, jazz eller vanliga visor.
Främst tillhör hans röst kanske landets absolut bästa och man hör med en gång när det är Carlson som sjunger.
Då är kanske inte Mikael Nordgren lika känd hos den stora massan. Ändå har han varit musiker i mer eller mindre hela sitt vuxna liv. För er som är inne i mer underground house bör i och för sig ha hört talas om hans musikalias, Tiger Stripes (efter hans favoritdiscolåt).
”Jag kommer ju från popvärlden och har spelat i band från det att jag var 15 år. Jag har gett ut indiepopskivor innan jag började med housegrejen.” berättar han för mig.
”Jag har gjort housemusik på heltid i ungefär 10 år och det var 2006 som det började lossna ordentligt för mig och jag började spela mycket utomlands.”
Jag tycker det är smått imponerande med just klubbscenen. Jag hade tillexempel ingen aning om att vi haft massa DJs från Sverige som varit internationellt stora och som turnerat världen runt med sina skivbackar för att spela på utsålda klubbar.
Det är främst nu på senare tid när artister som Avicii , Swedish House Mafia eller Adrian Lux tagit steget till den mer kommersiella arenan och gjort ett namn för den svenska housen. Men som sagt, de var långt ifrån först och den musik som Mikael spelar är knappast den house man hör på radion.

Om bakgrunden till Tandem Sky berättar han:
”Jag har alltid velat göra en ren popskiva, som är mer låtbaserad på vers och refränger.
Så var jag på en fem veckor lång turné i Australien och USA, och då läste jag en bok om skivan Loveless med My Bloody Valetine . Efter det köpte jag skivan igen och började även lyssna på massa 90-tals låtar på YouTube. Efter det blev jag sugen på att göra den där skivan.
Nästa steg var att komma på en sångare och då var Magnus egentligen den första jag tänkta på.
Först hade jag väl tänkt att fler skulle sjunga, men det funkade så bra med honom och han kände likadant”
Med det var den nya gruppen Tandem Sky född.
Namnet är ju genialiskt för en duo måste jag säga. Enligt Mikael har det sina rötter i krautrocken, en genre som även inspirerat en del av låtarna.
”Det är lite flummigt, men det är ju vår musik också.” skrattar han.

Det som gjorde arbetet med skivan så lättsamt för dem båda var att både Mikael och Magnus är stora musiknördar. De har liknande musiksmak – även om just Mikael är mer influerad av just housen – vilket gjorde det väldigt lätt att förstå varandra när de jobbade.
”Magnus är öppen och aldrig rädd att testa nya grejer.” berättar Mikael, vilket man nästan kan förstå när man bara söker på Magnus i Spotfy.
Han har ju redan jobbat med artister som Petter , Acid House Kings , Stitch och Pet Shop Boys -coverduon West End Girls . Så det är tvära kast från Weeping Willows kan man säga.
Med Tandem Sky kommer vi få höra ytterligare en sida av både Magnus och Mikael än de vi är vana med. Men det är ju det som är kul med musiker som är orädda att förnya sig. Det är nog då vi får de mest intressanta konstellationerna inom popmusiken, när man slår ihop det bästa inom olika världar!

I dagarna släppte gruppen sin andra singel, Victoria . Skivan släpps den 12:e November, som följs av några livespelningar.

Lyssna på Tandem Sky

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011