Efter singlarna Hemlighet och Håller andan är det nu dags för Vågerud att släppa EP:n Sthlmsvägen.
Bakom artistnamnet hatar vi Orust-bördige Rickard Vågerud som lämnat västkusten för Norrköping i öst där han numera jobbar som kriminaltekniker på polisen. Det blir hans personliga och filosofiska betraktelser som ligger till grund för låtarna på Sthlmsvägen. Det är mörk pop på svenska. Där trummorna får vara feta och gitarren eka mellan betongväggarna i storstadsdjungeln. Att jag tänker på Kent när jag hör resultatet tror jag många håller med om. Det är svärtan tillsammans med starka poplåtar som gjorde den gruppen stora då och som gör Vågerud till ett mycket intressant namn idag.

På låten Illusionen sjunger Vågerud om vår cyniska flyktingpolitik. En låt som griper tag om en redan i inledningen när låten börjar försiktigt och sedan sväller ut under refrängen i ett snyggt poparrangemanget medan texten träffar som ett slag i bröstet.

Om Illusionen berättar Vågerud för bloggen:

”Låten handlar om vår cyniska flyktingpolitik och att verkligheten inte riktigt överensstämmer med vår illusion. Om människor som gjort otroligt stora uppoffringar för att sedan hamna i en förort bakom en tom fasad där de aldrig riktigt få chansen. Samtidigt som både vi och politikerna klappar oss på axlarna. ”Det finns saker som är vackra i dikten, men i verkligheten gör dom ont och svider”. Låten hette från början Paradiset men jag kände att Illusionen speglar problemet bättre. Ett ord som innehåller ett dubbelt budskap som jag tycker speglar vår flyktingpolitik. Låten började med textraden ”Paradiset dom gråa husen, vid ändstationen bakom det vackra sminket”. Sen föll allt på plats naturligt med en text om livsöden och dubbelmoral. När jag spelade låten för min producent Kenny Lundström i Kapten studio i Norrköping fick han direkt en ide om att ha skev nylonsträngad gitarr genom hela låten. Den skulle ligga och skava lite hela tiden för att förstärka textens budskap om en verklighet som gör ont. Låten är en viktig pusselbit både för mig och på albumet som helhet.”

Du hör Illusionen just här nedan, men lyssna för all del på resten av EP:n också. Det är verkligen ett måste för oss som gått omkring alldeles för länge med en viss dos av Kent-abstinens.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Leave A Reply