För ett par månader sedan släppte Apple sitt nya operativsystem för iPhone och iPad. Med det gjorde de även den årliga uppdatering till Apple Music. I år var uppdateringen lite större än vanligt och sedan dess har de optimerat musiktjänsten ytterligare med ett par uppdateringar. Så jag kände det var dags att sammanfatta lite om Apple Music när vi snart går in i 2021 och lista några av mina favoritfunktioner i tjänsten.

Skicka in din musik

Jag har länge känt att Spotify mer eller mindre bara fokuserar på låtar (eller numera enbart podcasts). Det jag uppskattar med Apple Music är att de fokuserar så mycket mer på artisten och med det även på album och EP.
Ska man vara elak kan man säga att Spotify sysslar med streams, Apple Music sysslar med musik.
För mig är det så tydligt att Apple Music är en plattform för och av musikälskare. Vilket man märker efter att tag man använt tjänsten.

Bland det första man hittar under de nya flikarna Lyssna nu och Bläddra är sektionen av album och EP.
Här hittar jag så många album som jag numera faktiskt tar mig tid att lyssna på. Speciellt under den mer personliga fliken Lyssna nu. Där är albumen baserade på det jag själv lyssnat på och de låtar jag markerat som älskat. Med andra ord så är det många guldkorn i form av album och EP som dyker upp av artister jag inte slaviskt följer, men som jag uppskattar. Så många starka musiktips där.

Up Next är en serie där Apple Music varje månad väljer ut en artist som de fokuserar lite mer på. Det blir oftast några intervjuer, en kort videodokumentär samt en spellista med fokuslåtar från artisten. Det roliga här är att de är många väldigt intressanta artister som de lyft fram under åren. Billie Eilish, Orville Peck, Sigrid och Conan Gray är bara några av namnen som de haft som Up next.

När Kylie Minogue släppte sitt album Disco nyligen hade Apple Music en lång intervju med henne via radiostationen Apple Music 1 med värden Zane Lowe. Personligen tycker jag väl han är sådär som intervjuare. Lite störig och tar över samtalet lite väl mycket. Men det finns andra namn som intervjuar också, vilket är trevligare.
Men saken är den att just dessa intervjuer – som oftast är inspelade för video – blir väldigt underhållande och intressanta. Det är ett perfekt sätt att få ett nedslag hos artisten för stunden och oftast är de lagom långa så man orkar se igenom dem.

Med dessa två inslag – Up next och intervjuerna – tycker jag Apple Music har en enorm fördel över Spotify. Just att de lyfter fram artisten, intervjuar och skapar mervärde för kunden. För det är helt klart ont om plattformar som sätter så mycket fokus på just artisten.
Kanske också därför som Apple Music betalar mer per stream än Spotify. Här tror jag inte det är för att Apple Music är mindre och att de har sämre förhandlingsläge än Spotify. Apple Music verkar genuint gilla musik och hela tjänsten andas en kärlek till musiken. De var också en av de få streamingtjänsterna som inte valt att motarbeta kravet på att ersättningen till upphovspersoner skulle höjas i USA. Spotify var bland de första att lipa. Det säger också en del… Kärleken till musiken sträcker sig bara så långt som plånboken, sedan tar det oftast slut.

Nästa funktion som jag älskar i Apple Music är musikvideor. Det finns en hel del, men det är långt ifrån allt och när det kommer till svenska artister är bolagen dock hopplösa på att ladda upp till Apple Music. Själv tycker jag det är befriande att se videor utan reklam. Kan de bara få in ännu fler videor till tjänsten så kommer YouTube få sig en match. I alla fall bland oss som har Apple Music.
Apple lanserade även en musikkanal i deras Apple TV-app i USA under hösten. Här visar de musikvideor dygnet runt i ett mer linjärt format precis som klassiska MTV. Ingen information när den kommer till Europa dock, men jag hoppas de expanderar tjänsten, för det skulle definitivt vara uppskattat av många.

Kanske inte så mycket Apple Music men med uppdateringen till iOS 14.2 så integrerades Shazam i själva operativsystemet och lades till i kontrollcenter på mobilen. Det gör att man lätt kan komma åt och söka på en låt som spelar var du än är. Eftersom Apple köpt upp Shazam så är det smidigt integrerat med Apple Music när det kommer till att spela upp och lägga till låtar i ens bibliotek. Så har du en iPhone är det verkligen grädde på moset.

Något som funnits i Apple Music länge är låttexter. Men numera är det mer karaoke-stil på texten och den följer med sången och visar det stycket som sjungs just nu. Här kan man scrolla i texten för att komma till ett visst ställe i låten vilket är praktiskt.
Du kan även söka på just en låttext i Apple Music, vilket även det är sjukt smidigt om man glömt låtnamnet men bara minns en del av texten.

En av de bästa funktionerna med Apple Music i mitt tycke är dock integreringen med Apple Watch. Visst, det vore konstigt om den inte var lysande i och med att det är samma företag. Men det var faktiskt en av anledningarna till att jag skaffade Apple Music. Att kunna strömma musiken direkt till klockan (eller ladda ner den) och inte behöva ha med mobilen när jag går till gymmet, är ute på promenad eller löpning.
Det är lite fnissigt numera när man ser en person komma springande med sin stora mobil fäst i en hållare runt armen när de är ute och springer. Själv kopplar jag bara mina hörlurar till klockan, letar upp den perfekta löpningsspellistan och tar mig ut och springer. Ingen mobil som flyger omkring i fickan eller spänns fast på armen. Bara en liten klocka med alla mina spellistor och hela mitt köpta musikbibliotek samt resten av hela världens musik i strömmat format. Det har verkligen varit frihet i en liten ask på armen.

När det kommer till tidigare köpt musik har du också en av de främsta anledningarna för att testa Apple Music. Har du som jag massa musik i datorn sedan tidigare så är det ett sjukt smidigt sätt att slå ihop det du tidigare ägt som MP3 med det som du idag strömmar. Du kan göra spellistor blandat med både och, samt att det är väldigt smidigt att hitta dina gamla låtar.
Jag skaffade iTunes när det begav sig i början av 2000-talet för att jag ville organisera min musik. För min del var det att rippa ner fyra Billy-bokhyllor med CD till iTunes. På det viset hade jag all musik jag någonsin köpt på ett och samma ställe, samt jag kunde köpa ny musik direkt från datorn. Nu har Apple Music istället blivit programmet som organiserar min musik. Både den strömmande och den sedan tidigare köpta. Att fortfarande kunna hitta de där gamla roliga remixarna jag skaffade för 20 år sedan, som inte finns någon annan stans idag förutom ens egna bibliotek, och med det kunna spela upp dem tillsammans med kanske en knippe nya som släppts för något år sedan. Det betyder sjukt mycket för mig.

Så jo. Apple Music är verkligen programmet för den som älskar musik. Som vill upptäcka musik men också uppleva ens gamla låtar igen och igen. Framförallt är det en plattform för den som vill stötta artister i och med att de som sagt betalar mer för varje lyssning än just marknadsledande Spotify (vilket borde göra att många fler artister borde pusha folk att faktisks skaffa Apple Music).

En sista bra sak jag kan nämna är att Apple precis lanserat Apple One. En tjänst där du får Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade samt 50GB eller 200GB iCloud-lagring för 155 respektive 199 kronor.
Det är enligt mig sjukt prisvärt. Jag är inte personen som spelar spel på min mobil. Men om du eller någon i familjen är det så är nog Apple Arcade en helt okej tjänst där nya spel lanseras varje vecka.
Apple TV+ tycker jag har levererat starkt under sitt första år och lanserat en hel del riktigt bra serier och filmer. Visst, de släpper inte så mycket varje månad. Men som en tjänst som här kan ses ”på köpet” är det väldigt mycket värde för pengarna. Jag kan definitivt rekommendera serier som The Morning Show, For All Mankind, Defending Jacob och Ted Lasso. Även här kan jag få in den där kärleken till musik också. I och med att Apple verkar tänka på det mesta så har såklart varje serie ett soundtrack på Apple Music. Detta var ju något jag saknade tidigare när man såg någon serie och det var helt hopplöst att hitta musiken eller låtarna från serien. Nu finns de alltid en musiksamling till vara serie. Med allt från score till de låtar som används i serien.

Det var i alla fall lite tankar om hur Apple Music utvecklas under senaste tiden. För min del är det som sagt en tjänst för musikälskare. Om du inte bara lyssnar på spellistor utan faktiskt vill upptäcka artisten bakom musiken samt lite då och då hitta ett helt album, då tycker jag att Apple Music är det perfekta stället.
Framförallt är det en tjänst som förstår att musik måste kosta pengar. De har ingen gratisversion med reklam och de väljer att betala mer till upphovspersonerna för varje stream. Bara det är en stark anledning att faktiskt i alla fall testa Apple Music. Personligen tycker jag definitivt att Apple Music blivit den bästa musiktjänsten och jag saknar inte en minut att jag lämnade Spotify bakom mig.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011