Soundtracks (Spellista)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Jag har alltid älskat filmmusik.
Alltså, inte de där ledmotiven av olika artister som ibland letar sig in på topplistorna, utan stråkarna eller score som det heter på engelska.
Detta har faktiskt varit med mig sedan jag var väldigt liten. Jag fastnade alltid för musiken i filmer och kunde sedan nynna eller vissla på musiken i dagar. Jag spelade in blandband med just filmmusik där John Williams såklart var dragplåstret. Älskade hans Wagnerianska kompositioner och det pampiga i teman från Star Wars, ET och Superman.

Jag hittade nya kompositörer med åren och fastnade hår för Danny Elfman som gjorde musiken till Batman och mer eller mindre allt Tim Burton regisserade. Det var något med hans rytmiska komposition som passade mig som handen i handsken. Sedan älskade jag hans mer vackra stycken som Sommersby och Black Beauty. Men självklart, när han gjorde musiken till Edward Scissorhands eller Dick Tracy så var han ju som bäst.

Från 90-talsts slut var det självklart Hans Zimmer som var det stora namnet. Han började som den tyske motsvarigheten till Vangelis med mycket synthar och allt var väldigt pampigt. Crimson Tide, The Rock och Broken Arrow var väl typiska Zimmer-soundtrack. Men han gjorde ju även magiska kompositioner för filmer som The Lion King, Beyond Ragoon, Thin Red Line och Pearl Harbor.
Sedan kan det väl – likt John Williams på 80-talet – bli för mycket av Zimmer också, där allt känns samma. Men han lyckas hela tiden hitta de där styckena som ändå flyttar fram positionerna för honom, vilket är imponerande. Som The Dark Knight, Inception och (självklart) Gladiator.

Då liksom nu älskar jag ju blandband.
Så självklart fick jag göra en med enbart filmmusik.
Här hittar du en hel del av mina favoriter och jag kommer fylla på med mer stycken när jag kommer på att “just det, DEN måste ju vara med”.

Lyssna och njut.


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.