Jag har alltid älskat filmmusik.
Alltså, inte de där ledmotiven av olika artister som ibland letar sig in på topplistorna, utan stråkarna eller score som det heter på engelska.
Detta har faktiskt varit med mig sedan jag var väldigt liten. Jag fastnade alltid för musiken i filmer och kunde sedan nynna eller vissla på musiken i dagar. Jag spelade in blandband med just filmmusik där John Williams såklart var dragplåstret. Älskade hans Wagnerianska kompositioner och det pampiga i teman från Star Wars, ET och Superman.

Nordiska Favoriter

Jag hittade nya kompositörer med åren och fastnade hår för Danny Elfman som gjorde musiken till Batman och mer eller mindre allt Tim Burton regisserade. Det var något med hans rytmiska komposition som passade mig som handen i handsken. Sedan älskade jag hans mer vackra stycken som Sommersby och Black Beauty. Men självklart, när han gjorde musiken till Edward Scissorhands eller Dick Tracy så var han ju som bäst.

Från 90-talsts slut var det självklart Hans Zimmer som var det stora namnet. Han började som den tyske motsvarigheten till Vangelis med mycket synthar och allt var väldigt pampigt. Crimson Tide, The Rock och Broken Arrow var väl typiska Zimmer-soundtrack. Men han gjorde ju även magiska kompositioner för filmer som The Lion King, Beyond Ragoon, Thin Red Line och Pearl Harbor.
Sedan kan det väl – likt John Williams på 80-talet – bli för mycket av Zimmer också, där allt känns samma. Men han lyckas hela tiden hitta de där styckena som ändå flyttar fram positionerna för honom, vilket är imponerande. Som The Dark Knight, Inception och (självklart) Gladiator.

Då liksom nu älskar jag ju blandband.
Så självklart fick jag göra en med enbart filmmusik.
Här hittar du en hel del av mina favoriter och jag kommer fylla på med mer stycken när jag kommer på att ”just det, DEN måste ju vara med”.

Lyssna och njut.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011