Om vi bortser från programmet Melodifestivalen (som vi alla vet är skräp i år), så kan vi fokusera på musiken.
Många säger att det är sämre låtar i år. Främst (antar jag) för att det är så sjukt dåligt program. Då blir allt dåligt inom de 90 minuterna.
Men det är utanför chipsen och frustrationen på lördagen som det faktiskt räknas.
I skrivande stund ligger 15 av låtarna på Spotify topp 50, varav Samir & Viktor, Mendez och Felix Sandman ligger topp tre med över 200.000 streams vardera.

POPMUZIK LOVER 2

Lägg därtill att Felix även ligger femma på Viral 50 världen! Listan som alltså speglar det som sprids på samtliga Spotify-regioner där låten finns tillgänglig. På samma lista finns även Rolandz (15), Mendez (18), John Lundvik (26), Liamoo (32), Olivia Eliasson (42), Moncho (45) samt Samir & Viktor (47). Visst, den listan är mer som gillamarkeringar i bloggar och på Facebook, det behöver med andra ord inte betyda att folk lyssnat. Utan speglar hur många som gillat, kommenterat eller delat ett inlägg som länkas från Spotify. Men ändå en viktig indikation hur snacket går.

Vi var ganska bortskämda med Frans 2016. Att han redan på lördagskvällen klättrade in på Spotifys topplista på bara två timmar och sedan höll förstaplatsen från måndagen till typ slutet av Mars.
Förra året var det lite segare att hitta en tydlig favorit inför finalen mellan Mariette, Nano och Robin Bengtsson. Så är det även i år.

Om man går efter streams så är det Samir & Viktor som tar hem det på lördag. De har den största hiten utanför Melodifestivalen och det brukar betala sig väl i finalen. Nu känns det inte riktigt som Shuffla är bidraget folk kommer rösta på för att skicka till Eurovision – samt att jag har svårt att se att de skulle få toppen-poäng av internationella juryn. Men att de hamnar högt bland folkets röster är ingen tvekan om.
Den som klättrat bäst under senaste veckan är helt klart Felix Sandman. Han har gått om sin stallkompis Benjamin Ingrosso som hållit sig runt en topp fem-placering hela tiden. Även Mendez har som sagt lyckats bra under veckan, men han är alldeles för svajig live för att det känns vettigt att ha med honom i finalstriden – även om han absolut är där med låten i alla fall.

Den som känns som gångna veckans stora förlorare är tyvärr Mariette som inte riktigt levererat på topplistan. Visst, hon har legat bra till, men inte så att hon känns som en vinnarkandidat när hon just nu ligger på en 14:e plats med under 100.000 streams. Men hon bör definitivt få en topp-fem placering på lördag.

Kollar vi lite snabbt även på Apple Music (innan Spotify så var ju trots allt iTunes den stora indikationen för hur en låt kan placera sig i finalen).
Där ligger Felix Sandman tvåa följd av Samir & Viktor (3), Benjamin Ingrosso (4), Mendez (7), Liamoo (9), Margaret (10), Jessica Andersson (13), Rolandz (15), Mariette (16), John Lundvik (17) samt Olivia Eliasson (19) (Renaida som slog ut Olivia ligger på 38:e plats….)
Även här ligger slutstriden mellan Samir & Viktor, Felix, Mendez samt Benjamin. -Det är väl där vi hamnar på lördag.

Men som sagt. Hits har vi i finalen. Det är bara synd att vi behöver ett program för att presentera hitsen också.
Just nu är jag personligen all in för att vi skickar Felix Sandman. Han känns som säkraste kortet bland de i toppstriden att leverera både på scenen och på topplistorna ett tag framöver samt i Lissabon i Maj.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011