Det är egentligen få saker jag går igång så hårt på som när man som artist har ett tydligt koncept. Där formgivning, biler och musik skapar en helhet som signalerar vad för sorts musik det är frågan om.
Så var det när jag fick pressreleasen för debutsingeln Submissia av FYR tillsammans med Linnea Sundemo . Låten skapade en viss stämning och en känsla av ensamhet i den suggestiva ljudbilden. Tillsammans med bilderna i presentationen och även bilderna på FYRs Instagram var det väldigt mycket i konceptet som tilltalade mig.
Jag bestämde mig för att kontakta mannen bakom artistnamnet för att få lite mer information om denna spännande debut.

Popmuzik Lover Patreon

FYR är resultatet av Göteborgaren Martin Grådals arbete i musikstudion.
Han har jobbat med musikproduktion sedan han var 15 år, och har sakta men säkert rört sig mot det ljudlandskap vi kan höra på Submissia . Det suggestiva och med en tydlig dos av den där nordiska melankolin som vi är så otroligt duktiga på här i landet.
Låten i sig är inspirerad av en artikel som Martin läste om fridykaren Herbert Nitsch . Han innehar fridykarrekordet med 214 meters djup inom området ”inga gränser”.
”Jag inspirerades av hans närvaro i artikeln. Han beskrev vad man måste göra för att kunna dyka ner till 200 meters djup utan att få panik och dö. När jag läste artikeln blev jag grymt inspirerad, även om jag aldrig skulle ge mig på en sådan grej. Det är ändå något som lockas med det. Att utforska det ultimata ödet.
Jag hade en bild av att vara under vattnet samtidigt som jag producerade låten. Mina första mixar badade i reverb och den hade känslan av ekon. Sedan torkade Lasse Mårtén, som mixade låten, upp det ganska mycket. Han fattade grejen med vissa ambienta synthar som ska ligga och skapa den där under vatten känslan.”

-Hur kom det sig att det blev Linnea Sundemo som sjöng på singeln?

”Jag såg henne under en spelning som hon hade tillsammans med hennes syster Frida. Så var det ett passage som hon sjöng själv och det var något som fastnade där. Hon har ett otroligt intressant uttryck. Det är sällan som jag går igång på en röst på det sättet, och jag tycker Linnea har något väldigt unikt i sin röst. Så jag hörde av mig till henne och frågade om hon ville lägga sång på låten.”

-Vad står namnet FYR för?

”Jag kommer från en familj med sjöfarare och sjökaptener. Man kan säga att min existens kommer från att fyrar väglett min släkt hem. Sedan diggar jag att det är lite kantigt och konstigt. Att folk som inte pratar svenska inte riktigt vet hur man ska uttala det, samt att jag gillar att det skaver lite.
En estetik blandat med att det finns en koppling.”

Singeln har inte helt oväntat fått fint mottagande av en knippe musikbloggar. Martin berättar även att han har fler låtar som han planerar att släppa under nästa år. Så detta är bara början på FYRs resa.


FYR
@Instagram

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011