På torsdag är det äntligen dags för årets upplaga av Way Out West . För nionde året i rad ska festivalen inta Slottsskogen här i Göteborg och bjuda på inte bara musik, utan även film i dagarna tre.
Årets festival går mot ett rekordår innan portarna ens öppnat, och biljetterna är så gott som slut vilket bådar gott för arrangörerna och artisterna. Inte så konstigt kanske. Uppsättningen artister till festivalen har väl aldrig varit så stark som den är i år. Namn som Beck , Emmylou Harris , Ellie Goulding , Pet Shop Boys , Tove Lo , Florence + The Machine och Years & Years är bara några av namnen som kommer göra festivalen till ett minne för livet.

Svensk Pop Apple Music

Jag ringde upp Joakim Skoglund på Luger för att stämma av lite saker innan allt drar igång.

-När började ni planera för årets festival?

Bara för att exemplifiera. Om vi pratar 2016-års festival så började vi planera den redan vi årsskiftet i år. Det blir lite speciellt för då firar vi 10-årsjubileum som festival. Så det vill man lägga ner extra krut på.

-Brukar ni ha en lång önskelista av artister inför varje säsong?

Ja, men det har man ju. I en perfekt värld hade man väl fått dom man hade velat ha. Men man får sikta högt och brett.

-Finns det någon artist som du vet med dig att ni har försökt få in mer eller mindre varje år men som aldrig gått?

Jag skulle nog säga Kate Bush . Det hade varit grymt. Så om Kate Bush läser Being Blogged: Kom till Way Out West!

-Eran filmsatsning har blivit större för varje år. Vad är ert mål med just filmfestivalsdelen?

Nu har den ju blivit etablerad och en festival som faktiskt nämns i stora kretsar. Vi har dunkat på med några bra premiärer – både världspremiärer och nordiska genom åren. Den får större och större plats, och den ska helt klart utvecklas.

-Ni har aldrig funderat på att ha samarbete med tillexempel Göteborgs filmfestival och ha en del i den festivalen?

Jag tror att det finns ett utrymme att ha en egen filmdel i Way Out West. Festivalen behöver inte begränsa sig till att bara ha musik. Vi vill fortsätta göra grymma grejer om det så är film eller musik.

-Ni har ju fått extremt mycket beröm och ros för ert miljötänk för festivalen, samt att göra den helt vegetarisk.

Ja, och en hel del ris också. Det är ju alltid så när man bryter normen. Det är många som vill ha sitt kött och har svårt att se att man ska avstå det ens i tre dagar. Det är känsliga frågor, som alltid när man bryter normer.

-I år ville ni dra ner på mjölken. Varför den vinkeln?

Man försöker väl alltid på de sätt man kan minska vårt ekologiska avtryck. Det vi kan göra är att se över dessa saker. Vi har ju chansen med Way Out West att vara en opinionsbildare. Vi uppmanar ingen att sluta dricka mjölk, folk får göra precis vad de vill, men varför inte testa att inte göra det dom här dagarna?

-Stay Out West kommer ju fokusera på Bananpiren i år. Vad fick er att ta det steget?

Vi har under en ganska lång tid försökt hitta olika sätt att utveckla Stay Out West som vi tycker är grymt. Med Bananpiren får man en naturlig koppling mellan Slottsskogen och Stay Out West. Det blir mer inkluderande för människor och det finns en trygghet med Bananpiren. Man vet att man ska åka dit efter Slottsskogen och hänga.

-Ni tänkte aldrig i banorna att flytta hela Way Out West till Bananapiren för att ha en längre festival och allt samlat på ett ställe?

Nej. Vi är supernöjda med att ha festivalen i Slottskogen. Det är fantastiskt med en grön oas mitt i stan. Jag tror folk vill ha båda delarna, att kunna fortsätta festivalen på natten och då blir Bananpiren en bra samlingsplats.

-Vilken bokning är du personligen mest nöjd med i år?

Åh, härlig fråga. Det är som att välja ut en favoritskiva. Haha. Jag gillar att vi fick till Jhene Aiko i sista timmen. Det tror jag blir hur bra som helst. Jag tycker också om FKA Twigs . Sedan ser jag väldigt mycket fram emot att se Bad Breeding och Little Simz under Stay Out West.

Way Out West kör igång i Slottsskogen torsdagen den 13:e Augusti och pågår till lördag den 15:e.
Du hittar spelschema och bildetter på Way Out West-hemsida .


Way Out West
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011