Maxida Märak släppte nyligen låten Matrix och ritade därmed om kartan för svensk hiphop. Hon levererar tunga beats och text och musik är rotat i den samiska kulturen. Som jag har längtat efter att någon inom svensk musik ska våga ta nya vägar och göra något nytt och visa vägen för andra.

DOLBY ATMOS

Maxida är en multikonstnär, född och uppvuxen i en renskötarfamilj i Jokkmokk. Hon har bland annat turnerat med sin syster Mimi med föreställningen Under Asfalten Ett Fjäll . Hon blandar hiphop, spoken word och jojk på ett sätt vi aldrig hört förut.

Jag ringde upp Maxida för att prata om nya singeln och för att ta reda på vad hon har på gång framöver. Läs intervjun här!

Du har släppt låten Matrix. Berätta gärna lite om den. Är det ditt första släpp?

Det är den första egna låten som jag släpper på riktigt kan man väl säga. Den heter Matrix, och jag vet inte, jag ser oss lite grann som Matrix. Det är både med allvar och med glimten i ögat som jag rappar det jag rappar i låten.

Jag ser en väldigt stark generation, min generation, inom den samiska kulturen som bara kommer och tar över. Utan att ursäkta sig. Jag tycker att det är så jäkla coolt att se hur det poppar upp fler och fler samer som gör sápmi till normen. Det har alltid varit mitt mål också. Och det kan faktiskt öppna dörrarna till en ny värld, som Sverige inte haft någon koll på. På grund av politiken så har det hållits väldigt tystat om hur vi lever och hur vår politik ser ut.

Helt plötsligt så dyker det upp en generation som bara tar bladet från munnen, skiter i politikerna och säger som det är, och helt enkelt kan visa nya vägar, att man kan leva på olika sätt. Så det är väl egentligen det, men det är väl klart att det finns en slags romantik där bak i det också. Jag blandar det moderna samhället med vår, vad ska jag säga, mer övernaturliga kultur. Jag berättar om oss.

Det här att ni tar över och blir mer synliga. Kitok och du med musiken exempelvis, hur känns det och märks på andra sätt?

Inom musiken skulle jag väl inte säga att det känns överallt. Det är roligt att Kitok bytt stil och kommit in på den rätta vägen, haha. Jag ska faktiskt ge oss cred för det, både jag och Kitok är två stycken som gjort sápmi till normen och inte exotifierat det. Jag säger inte att andra har gjort det men vi gör det verkligen inte. Du kan inte sätta fingret på vart vi kommer ifrån förrän du börjar lyssna ordentligt. Det tycker jag är intressant, vi hävdar inte etniciteten utåt sett utan det kommer fram i budskap, hur vi tänker i låtarna.

Vi har en generation som verkligen börjar bli riktigt utbildade, jurister, journalister osv och det är så vi kommer ta över makten till slut. Att börja styra över oss själva. Det är ett maktskifte inom sápmi på så många plan. Men musiken är ett extremt stort maktmedel, så det är mitt sätt att föra min politik.

Du blandar jojk, rap och dance. Det känns väldigt nytt, hur går processen till när du skriver?

Ja, det är nytt. Det är bara jag som gör den här grejen. Jojken är inte en sång utan det är en jojk. Den hjälper mig både att bygga beats och det är en stämningshöjare. Ibland tar jag det mer till ett beat än vad det ligger närmare sång. I Matrix kan man höra det, men jag vet inte om man uppfattar att det är det, men i vissa sekvenser i slutet på låten låter det snarare som ett instrument, men det är jag som har mixat med jojken. Jag ser det som ett extra instrument och ett signum och jag har med det på varje låt. Varje raplåt har sin egen jojk och det är ganska coolt. Det ger en prägel och det är som att jag stämplar en själ på låten.

Vad betyder jojken för dig?

Kulturen kan ha flera saker som bär upp en. Jojken är en sådan för mig. En av mina stommar. Jag är född med den och har haft den sen barnsben. Min morfar är en stor jojkare, det är han jag fått det ifrån. Det är en väldigt stark kulturbärare och det är ett väldigt viktigt uttrycksätt för mig.

Kan vi se fram emot fler släpp?

Ja, det kommer ganska snart faktiskt, inom några veckor. Sen kommer det släppas en hel del innan året är slut. Jag kommer att jobba fram mycket inom den närmsta tiden.
Jag har mycket låtar och material men sen betyder det inte att man vill använda sig av allt man har. Det händer så mycket i mitt liv nu som gör att man kommer på nytt och man vill hålla det fräscht. Det senaste har jag skrivit mycket musik så det kommer nog att vara en blandning med lite äldre och helt nyskrivet.

Blir det mycket spelningar under året?

Jag tycker att jag är på turné hela tiden. Jag har haft ett sjukt år då jag spelat varje vecka under alla årets veckor. Så det är väl mer att jag skulle behöva lugna ner mig och spela varannan, haha. Men jag kommer spela jättemycket i år också, det är lite min grej. Men det här året kommer jag också att prodda nytt, så det kommer vara perioder då jag sitter och skriver med.

Du har många strängar på din lyra, vad ligger dig närmast om hjärtat?

Just nu är det absolut hiphopen som ligger närmast hjärtat. Skådespeleriet är något som alltid finns där och är en del av min kropp, men jag känner att det är något som ligger och vilar just nu. Nu är det musikens tur och det är det jag ska syssla med nu och jag ska satsa 110 % på det.

Bor du kvar i Jokkmokk? Vad får man inte missa om man åker dit?

Jag bor kvar, men nu brukar jag säga till folk att jag bor i en resväska.
Man får inte missa Samemuséet , det är mäktigt och bra. Sedan finns det fantastiska platser runt om, hela Jokkmokk är fantastiskt vackert. Sen ska man inte missa Ren & Vilt , en slaktbutik som säljer lokalt kött.

Finns det två kungar i Jokkmokk nu?

Kitok är prins, jag är kung, haha! Nä jag skojar, han är min kungabroder. Han är verkligen min bror så det är jättekul att vi har varandra och vi ser varandra inte som konkurrenter. Och det kan jag berätta, vi har skrivit en låt tillsammans och det är den som snart kommer att släppas. En gemensam raplåt. Märak och Kitok lägg det på minnet!

Lyssna på Matrix!

Maxida Märak @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011