Efter att ha släppt singeln Naiv tillsammans med Théo Rosen i början av Mars och sedan Nostalgi i slutet av Maj är det nu dags för Ella Rammelt att ge oss den somriga och avslappnade singeln Parasit.

Favoriter Apple Music

Med en skönt gung i produktionen levererar artisten en lekfull poplåt där Ella sjunger om att lämna en dålig relation bakom sig och gå vidare stark utan att ens behöva blicka tillbaka. För den där personen var uppenbarligen en parasit. Med andra ord ett stort långfinger åt personen samtidigt som man ler inombords för att det äntligen är över.

Jag bad Ella berätta lite mer om låten och om sommaren som gått i en intervju, som du kan läsa här nedan.
Om du uppskattar intervjuerna i bloggen och har möjlighet, så får du gärna stötta arbetet med bloggen som Patreon. Du kan antingen bidra med 12 kr som Popmuzik Liker eller 32 kr som Popmuzik Lover. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare som en bred och nyfiken musikblogg, som även är en av de sista aktiva musikbloggarna i Sverige idag. Så tack för att du vill stötta och trevlig intervjuläsning.

Hur har sommaren varit? Såg att det var både födelsedag och en del spelningar som du lade upp på Instagram. 

Det har faktiskt varit en väldigt fartfylld sommar, har jobbat, gigat en del och ändå hunnit umgås med vänner och gjort roliga saker! Jag brukar inte vara ett jättestort fan av sommaren då jag ofta kan bli rätt deppig av att inte orka göra lika mycket som alla andra. Man ser hur folk reser och har sig och själv sitter man inne och mår bajs liksom haha. Jag tenderar att isolera mig en del på sommaren men denna sommar har jag verkligen försökt ta dagen som den kommer och inte sätta press på mig själv, det har funkat väldigt bra.

Nämn tre låtar som gått varma för dig under sommaren. 

Good Luck, Babe! av Chappell Roan (såklart), Poison Poison av Reneé Rapp och hela Billie Eilish nya album (det får räknas som en låt).

Hur föddes idén till Parasit och vad är kopplingen till din tidigare singel Allergier?

Jag var så otroligt ledsen över en person i min närhets beteende, blev så liten och osäker och kände att allt var mitt fel och att jag förtjänade att må dåligt. Jag var inte bra nog helt enkelt. Men när jag äntligen fått distans från personen kunde jag börja släppa taget och titta på situationen från ett annat perspektiv. Känslorna gick över till att vara lack istället, tänk ”fuck you som fick mig känna såhär”.
Kopplingen till Allergier är definitivt temat och likheten i dessa situationer låtarna är baserade på. Sen är ljudbilden och viben på låtarna lika varandra och skiljer sig mer från mina senaste drum’n’bass släpp.

Pressbild

Hur arbetade du fram låten från idé till det färdiga resultatet? 

Oftast brukar låtarna bara växa fram under en session. Man snackar, berättar om hur man mår, om man går igenom något jobbigt just nu etc och vips kommer man in på ett ämne som blir en diskussion. Oavsett om låten är till mig eller någon annan brukar jag skriva ner lite om vad vi pratar om innan sessionen officellt ”börjat”, det hjälper när man väl ska skriva lyriken tycker jag! Parasit var just det. Jag, Linnea, Tim och Jonatan tog en välbehövd morgonkaffe och snacka av oss om livet, lyssna på lite låtar vi gillar just nu och där nånstans började fingrarna klia och rätt var det är så är man igång. Låten var klar vid dagens slut men vi spelade in mer sång och pillade i prodden några veckor senare. Det kan vara bra att låta låtar få vila en stund också.

Vill man förresten att den som man sjunger om i en låt verkligen ska fatta att det är just den personen det handlar om, om man tillexempel kommer från ett dåligt förhållande? Typ: ”lyssna och lär dig”.

Asså både ja och nej. Man önskar ju att personen fattar hinten, men det är inte det viktigaste med låtarna. Då hade man lika gärna kunnat skriva till personen privat bara. För mig är det viktigaste att kunna bearbeta olika situationer och relationer genom att skriva av mig samt kunna hjälpa andra som är med/har varit med om liknande saker. Det är verkligen terapi, speciellt när låtarna släpps och man får köra dom live inför publik. Då kan man verkligen gå vidare känner jag. 

Gillade pratorna i början och slutet av låten. Var det en självklarhet att de skulle med eller hur hamnade de där?

Haha nej asså jag nämnde typ i studion att det hade varit nice med lite prat i början eller nåt liknande. Sen tryckte Tim, en av producenterna, bara på rec och då tänkte jag att vi alla skulle prata men det var bara jag som babbla på så därav mitt smått frustrerade ”men ni måste ju svara” haha. Tyckte ändå det passade bra i sammanhanget på låten så vi lät det va där. Även pratet i slutet, det är kul att få in lyssnaren i studion! 

Båda dina förra singlar Naiv och Nostalgi badade i en drum’n’bass-produktion. Vad var det som fick dig att få upp ögonen för den genren?

Jag började göra drum’n’bass pop redan 2021 med mina klasskompisar och producenter Tim och Gustav under Musikmakarna. Första vi gjorde var faktiskt Radioaktiv som sen släpptes i början 2022 med Warner Music. Drum’n’bass är något mina föräldrar alltid älskat och lyssnat på hemma, så har haft det i bakgrunden ett bra tag. Men skulle säga runt 2021 där, då märkte jag också att många internationella artister började utforska och leka runt med drum’n’bass i en nyare, popigare tappning. Det kändes svinkul att testa göra det på svenska!

Snart höst. Vad är planen för dig då? 

Jag kör på! Försöker giga så mycket jag kan, skriver nytt och planerar inför större projekt. Men jag försöker att inte stressa fram saker, det är så lätt att jämföra sig med alla runtomkring och vilja hinna ikapp men det brukar aldrig bli bra när man gör saker bara för att se bra ut i andras ögon. 

Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011