Dags att träffa en debutant här i bloggen. Astrid Doggart har under sin uppväxt gjort flertalet liveframträdanden, gått i musikskola samt att hon var med i årets upplaga av Idol, men där fick hon tyvärr åka hem efter slutaudition.

Svensk Pop Apple Music

Nu är det dags för Astrid att släppa debutsingeln. Sundays are for lovers. En soft och behaglig poplåt som handlar om att lämna något bakom sig, oavsett hur bra det var. Att helt enkelt kunna packa sin väska och dra vidare om tillfället kallar. Känslan är verkligen söndags-lunk skulle jag säga. Avslappnad med skön atmosfär skapad av gitarr och synthar.

Hur kom musiken in i ditt liv? Kan du minnas när du kände att det var något du ville satsa helhjärtat på?

Musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Ända sedan jag var liten har jag tagit sånglektioner, medverkat i musikaler och i körer.
Jag har alltid vetat att det är musik som är mitt största intresse men tankarna kring en framtid inom musik kom inte förrän jag var ungefär 13 år.

Vilka artister har inspirerat dig under uppväxten och på vilket sätt?

Detta är en sjukt svår fråga. Det har aldrig varit någon specifik artist som inspirerat mig till att bli artist själv, utan jag har alltid bara sjungit. Stevie Nicks är någon som jag inspirerats av men det är snarare av den musiken hon skapade och inte hon som artist.

Du skriver att du varit med i en del musiktävlingar. Hur är det att tävla i något så subjektivt som musik?

Det har varit väldigt kul att tävla i musik. Jag är en riktig vinnarskalle så att vinna och inte vinna har stärkt mig minst lika mycket. Jag har tävlat i musiktävlingar där det fanns både band och solister som var med så jag har väl alltid förstått att “vinnaren” har varit svårdefinierad. Det hade nog varit annorlunda om alla tävlingar endast var baserade på sång. Men att musik är subjektivt är ju inget de berättar för en när man är tolv bast, då tror man att man är Sveriges nästa Zara Larsson, utan det är något man inser desto mer man befinner sig omgiven av musik.

Vad fick dig att söka till Idol och även om det inte blev en lika lång resa i år, vad tar du med dig från den upplevelsen?

Det var lite slumpen som gjorde att jag sökte. Jag tyckte att en deltagare i förra årets tävling var riktigt bra och såg att hon la upp något angående nya auditions. Jag var i Colorado när jag skickade in min ansökan så jag hade inga förhoppningar direkt.
Det jag tar med mig är väl hur TV funkar. Jag var inte fullt medveten om hur allt funkade bakom kulisserna så det var väldigt intressant att se.

Vad har du för andra passioner vid sidan av musiken?

Jag älskar att läsa böcker. Det är ett stort intresse för mig. Allt i skrift inspirerar mig väldigt mycket. Sen gillar jag även att måla och skapa kreativt.

Foto: Laura Guengue Bolivar

Vad inspirerade dig att skriva Sundays are for lovers?

Innan jag flyttade utomlands i ett år hade jag en kort “summer fling”. Allt gick väldigt fort och innan jag hann blinka satt jag på ett flyg haha. Det var ingen större hjärtekross utan det var mer en känsla av att “fan vad najs detta var, men nu ska jag iväg.”

Hur kom titeln till, att just söndagar är för älskare?

Enligt mig är söndagar den värsta dagen på veckan. Egentligen vet jag inte varför men det har bara alltid varit så. Däremot har det alltid ändrats när jag haft någon att spendera den söndagen med, familj, en partner eller vänner. Det var så titeln kom till. Söndagar, enligt mig, är en dag som är till för de man älskar helt enkelt.

Skön känsla i låten måste jag säga. Hur jobbade ni fram den så den låter så som den låter idag?

Jag och min vän Peter Berglund, som är co-writer på låten, har jobbat med den i nästan två år nu. Vi hade en rätt så bra grund som vi jobbade med i två veckor innan jag flyttade till Colorado och sen stod det stilla i tolv månader. När jag kom tillbaka så började vi jobba med den igen och då föll det mesta på plats. Det var viktigt för mig att vi fick till ett härligt sound på låten, något som gör den lätt att lyssna på även fast det är mycket text, och det tycker jag att vi har fått till. Vi bollade många idéer men var eniga om att det inte krävdes jättemycket för att låten skulle göra sitt.

Detta är ju ditt första stora steg ut i musikbranschen som artist. Vad har du för förhoppningar på låten samt på framtiden?

Sundays are for lovers är lite som min bebis, det är mitt första släpp och det blir väldigt personligt. Jag släpper denna låten för att jag tycker om den jättemycket. Så enkelt är det. Såklart hoppas jag att många andra också kommer tycka om låten men just nu vill jag mest bara få ut den och sen släppa ännu fler. Jag satsar på att ha en EP ute inom ett halvår. När jag har en katalog av låtar så blir det spelningar, förhoppningsvis på mysiga ställen runt om i Sverige. Drömmen hade ju varit att nå ut till resten av världen också men jag ska ha tålamod haha.

Slutligen, hur ska du fira de kommande helgerna och vad ser du mest fram emot 2024?

Det blir release fest med mina nära och kära! Väldigt intimt men precis så jag vill ha det. Det ska skålas med bubbel för att jag äntligen släppt min egen musik.

I 2024 ser jag fram emot att utöka mitt kontaktnät gällande musiker/producenter. Jag älskar att träffa nya människor så jag vill mer än gärna skapa musik med andra musiker. Att släppa EP blir målet med det första halvåret och sen har jag även lite gig inbokade som jag ser mycket fram emot.

Astrid Doggart

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011