Det var 1982 som författaren, konstnären och artisten Ulf Lundell släppte det som skulle bli hans mest älskade låt: Öppna landskap. Tagen från albumet Kär och Galen blev det låten och albumet som fick sångaren att slå igenom brett hos det svenska folket. För produktionen stod Kjell Andersson, Lasse Lindbom och sångaren själv.

Favoriter Apple Music

Någonstans lyckades Lundell med Öppna landskap fånga själen av Sverige och svenskarna. Jag minns att man under 80-talet diskuterade kring att låten skulle bli vår nya nationalsång och med det skrota Du gamla, du fria. Jag minns i alla fall att jag tyckte det var en otroligt dum idé, när den knappt 10-åriga Johan tyckte till. Idag hade jag nog sett det som ett sätt att få in populärkulturen i det svenska arvet och med det känt att det det hade varit en ganska kul idé. Men det skulle ju också betyda att vi isåfall skulle kunna byta ut även den låten om en annan låt kom och blev minst lika folkkär. ”Vi ställer oss upp och sjunger med till den svenska nationalsången: Hembrännarboogie av Hooja.” Kanske inte det bästa ändå. Vi får nog hålla oss till den tråkiga, men klassiska nationalsång vi har idag.

Men Öppna landskap har dock med åren kallats för Sveriges inofficiella nationalsång, vilket ändå är fint. För det är som sagt känslan och själen i det vykortssverige som Lundell fångar med låten. Där människan och naturen är i symbios med varandra och vi lever för sommarmånaderna. Främst är det ju havet som lockar för Lundell och det kan jag som gammal Hunnebostrandsbo också känna. För det är något magiskt med närheten med havet. Doften av havsvatten, horisonten, pärlbandet av öar.

Men vad vore en älskad låt utan kontroverser?
Att Lundell sjöng: ”Där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med johannesört” var inte populärt hos somliga – jag tänker på er IOGT/NTO. Att sjunga om att bränna sprit hemma var då absolut inte vårt en alternativ nationalsång eller en så populär sång överhuvudtaget.
2014 hotade Lundell med att plocka ner sin låt om Sverigedemokraterna skulle bli förstora, för ”då finns det inga öppna landskap här längre” skrev han på sin blogg. Redan innan det hotet hade Lundell blivit förbannad på partiet som använt hans låt på sin hemsida.
Som tur var för oss alla (andra, kanske man ska skriva) finns låten fortfarande kvar att lyssna på än idag.

Det är som sagt svårt att tänka sig en låt som fångat känslan av Sverige som bra som Lundell gjort med sin låt. Det är vackert, pampigt och snyggt målat med texten. Om man skulle förklara känslan av Sverige för någon som aldrig varit här, skulle nog just denna låt vara den perfekta bilden av det som är vi.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011