Konst och musik smälter samman när Petter släpper sitt 15:e fullängdsalbum sedan 1998. Titeln är talande och lyder Hälsa Stockholm. Ett farväl till sin hemstad som han älskar så mycket. 

Skicka in din musik

Plattan släpps samtidigt som Petter ställer ut sina konst, vilket innebär att han bjuder in till både releasefest och vernissage. Vissa av tavlorna som Petter målat har dessutom agerart omslag till hans singlar som släppts under året. 

Nyligen invald i Swedish Music Hall of Fame är rapparen en musiker som numera får klassas som levande musiklegend. Men framgången är inget som kommit gratis och många gånger var det musiken som lyfte upp honom under en problematisk uppväxt. Förutom musiker kan Petter även titulera sig entreprenör, vinimportör, sommelier och krögare. Att måla och utvecklas som konstnär har på senare år blivit Petters stora passion jämsides med kärleken till musiken.

Vad betyder konsten för Petter då? 

”Jag har två ateljéer där jag arbetar och skapar min konst, en i Åre och en på Södermalm. Det är också här jag kommer lägga en stor del av min tid i framtiden. Utställningen i Munkfors 2021 var väldigt viktigt för mig för att det var då jag vågade gå ut med mina verk på en betydligt större nivå för första gången. Nästa gång jag visar något offentligt blir det den 12:e september på Södermalm i samband med albumreleasen för Hälsa Stockholm där jag som artist och konstnär släpper både skiva och ställer ut samtidigt. Både musiken och det visuella omfamnar varandra och går hand i hand genom hela processen.

Jag växte upp i en familj med mycket konst, stort intresse för att måla och min pappa tog med mig på kroki-kurser redan som ung, Att jag målar så mycket jag gör idag har kanske att göra med att jag försöker leva upp till mina bortgångna föräldrars dröm eller ett sätt för mig att vara nära dom igen, speciellt min Pappa som konstant målade hemma i mitt barndomshem. Semestrar tillbringades målandes, ofta på Kosteröarna eller några få tillfällen som vi reste till Italien. Det formade mig mycket samt att bild var det enda ämnet jag var riktigt duktig på när jag gick i skolan. Jag studerade senare konsthistoria på Universitet i Uppsala tills en artistkarriär kom emellan. Jag återupptog målandet igen runt 2012 och sen har det bara accelererat, speciellt de sista 4 åren. Jag känner också att målandet och skapandet inom konsten är betydligt friare än att skapa musik idag. Själva processen och det jag skapar. Jag är väldigt mycket i mig själv just där och då och det ger mig en känsla av total frihet samt att jag upptäcker så mycket nytt via konsten. Lite som när jag upptäckte musik för första gången.”

Olikt tidigare album är detta ett som inledningsvis saknade röd tråd. Men när titeln dök upp i rapparens huvud förstod han att låtarna skulle bära på en känsla av att göra upp med Stockholm. Inte på något bittert eller argt sätt, utan mer att de båda parterna behöver en paus.

”Jag älskar den här staden och den finns i mitt DNA, jag är sjätte generationens Stockholmare. Musiken har också sammanflätats med mitt målande, de har gått hand i hand genom hela processen. De akvareller som jag har skapat har jag även använt som omslag på alla singlar och även för det kommande albumet. Jag vill påstå att det här är en väldigt textdriven skiva och samtidigt som jag gör upp med min hemstad så bearbetar jag även känslan av att bli äldre, mogna och få större insikter om livet generellt.”

Fyllt av oväntade pop-samarbeten som med Molly Hammar, Benjamin Ingrosso och Gammal är detta ett album som helt klart kommer tilltala många popälskare. Men Petter har såklart även gjort plats för sig själv att briljera med sina träffsäkra texter och oemotståndliga charm. Som en hommage till staden som bär på alla hans minnen är detta vackert nostalgiskt och rent av en ny klassiker i hans stora katalog.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011