I en värld när alla har en kamera i fickan i form av sin mobil, är det konstigt att så många konsertarrangörer fortfarande envisas med att man inte får ha en vanlig digitalkamera med sig på konsert. Speciellt när artisterna själva delar bilder och filmer tagna under konserter på sina sociala medier.
Det känns som dialogen mellan artist, management och arrangör om vad som gäller när det kommer till att fota en konsert inte existerar.

POPMUZIK LOVER 2

Om vi går tillbaka bara strax över 10 år i tiden var mobilen fortfarande inte tillräckligt bra att använda som minne under en konsert. I alla fall inte för att dela och lägga upp på sociala medier. Det var väl okring just 2012 som saker började ta ett kliv framåt och mobilerna började sakta med säkert förvandlas från något som kunde ta hjälpliga bilder, till att mer likna proffskameror med sina starka processorer och 50 megapixlar. Mobilerna av idag börjar till och med experimentera med stora bildsensorer för att helt ta över från de rena digitalkamerorna. Så som nyligen lanserade Xiaomi 12S som har en 1″-senor och fototeknik signerad Leica.
De flesta mobilerna kan numera även filma i 4K och den enda begränsningen man har är mer eller mindre lagringsminnet i mobilen.
Alla har med andra ord en kraftfull och full duglig film- och stillbildskamera i fickan.

Ändå kan jag – om jag tar med mig min spegellösa Olympus-kamera med 20 megapixlar, som är i storleken av en något tjockare mobil – ge arrangörer skrämselhicka när man ska in i arenan.
Att ta upp en digitalkamera med ett objektiv på 45mm är uppenbarligen värre än ha samma fokuslängd på en mobil. För resultatet på bilden blir samma, om inte bättre på mobilen tack vare den extremt starka grafikprocessor de flesta mobiler har.

Om vi går tillbaka 20 år i tiden, så kan jag köpa att det inte var okej att ta med en stor klumpig systemkamera med en lins på 600mm. Det hade varit en stor pjäs som hade stört folk på riktigt.
Men med dagens spegellösa och helt tysta kameror i storleken av just en mobil, finns liksom inte den anledningen att mota en person med kamera i väskan.
Kamerahuset i sig spelar ju ingen större roll. Objektivet kan möjligen störa lite, om man ska hitta något att gnälla på. Men då kan man sätta in en gräns på att de inte får vara över 100mm, för att inte störa för mycket av de som är runt omkring.
Resultatet när man sitter eller står på konsert blir ju ändå ganska begränsad för åskådaren. De bästa bilderna får man ju om man är fotoackerditerad och kan stå framme vid scenen. Med det stör inte digitalkameran hos publiken ens den yrkesgruppen.

Samtidigt. Hur man än fotar, så är det tekniskt omöjligt att vara lika störig som den som satt framför oss på Pet Shop Boys-konserten i Avicii Arena och filmade HELA konserten med sin mobil som hen höll upp ovanför sitt huvud och med det skymde sikten för alla som satt bakom.
Det kändes överlag som ett värre problem för artist / arrangör att någon filmar en hel konsert i 4K, än om någon skulle ta upp en kamera (mobil eller spegellös) och tagit några kort då och då.

Att mobilkamerorna kommit långt idag förstår nog alla – till och med konsertarrangörer.
Någonstans handlar det om sunt förnuft. Om man tillåter folk att ha med sig ens mobil med sin superzoom och 100 megapixlar samt överlägset mörkerseende på konsert, så borde de inte lyfta ett ögonbryn för en vanlig digitalkamera med alla sina begränsningar för att få till ett vettigt foto.
Begränsa möjligen brännvidden på objektiven till 100 mm (eller max antal centimeter i längd), så är ju hela problemet löst. Då slipper vakterna vara nitiska med folks kameror – för de få som har med sig dem. Artisterna får ännu fler bilder de kan dela på sociala medier och publiken har i alla fall en person framför sig som de inte behöver bli irriterad på som står med mobilen ovanför huvudet för att filma hela jävla konserten. Visst känns det som att alla vinner?

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011