Tänk er ett EM i fotboll där alla på förhand har bestämt sig att ett visst land ska vinna. Där de andra länderna lägger sig för att ta det landet till seger. Det är inte den bästa fotbollsnationen de låter vinna, men det är det land folk för stunden som mest har sympati för.
Det hade blivit ramaskri.

Popmuzik Lover Patreon

I Eurovision har vi för andra gången på bara några år låtit ett land vinna för att vi känner sympati för landet. Inte för att de skickat den bästa låten.
Det var alltså samma land som 2016 tog hem segern i någon form av kraftmätning mot Ryssland. När den fruktansvärda låten 1944 med Jamala tog hem segern i Globen. Idag vann Ukraina igen med låten Stefania av Kalush Orchestra. Inte heller den en värdig vinnare som låt.

Detta bevisar bara att den musiktävling som vi älskat under så många år har blivit helt betydelselös. Det handlar inte om att ha den bästa låten längre. Utan tävlingen har enbart blivit politik.
Absolut, politik och musik hör ihop. Det är viktigt att artister får lyfta sina åsikter genom sin musik. Men det är en stor skillnad på att ha ett politiskt budskap i en låt och låta en tävling i musik helt styras och förstöras av politik. Då missar man målet lite.

Något som gör mig så otroligt frustrerad är att så många verkar tycka det ska vara så. Att ett land ska vinna Eurovision på grund av sympati och inte att de skickat en bra låt. Jag hade kunnat köpa att Ukraina kom på en femteplats ikväll. Det hade varit rättvist. Lite sympati och lite för att de har en helt okej refräng. Bra så. Men att låta dem vinna?
Det är lite som att tycka det är helt okej att den dopade löparen vunnit. För ”hen kom ju först”. Jo, men kanske inte av rätt anledning…

Ja, det är klart att man ska stötta Ukraina i ett krig mot en galen diktatur. Men det gör man igenom att skänka pengar till hjälporganisationer eller om man som land skickar vapen till dem. Inte genom att förstöra en musiktävling och ta billiga poäng genom att låta dem sympati-vinna genom en walkover. Det hjälper inte deras lidande idag och det räddar absolut inte tävlingen.

Det ska bli så intressant och se hur denna politiska aktion kommer att fungera nästa år.
Pågår kriget fortfarande? Ska alla sitta i en sönderbombad arena i skottsäkra västar? Finns ens Ukraina kvar som land, eller har Putin tryckt på den röda kärnvapenknappen mot Kyiv?
Tyvärr känns det mest som Europa varit duktiga idioter ikväll. De visade sympati och stöttade ett land, fast på fel sätt, samtidigt som de mördade en musiktävling på köpet.
Nästa år blir det tyvärr inget Eurovision för min del. När en musiktävling så tydligt visat att det inte är en musiktävling finns det ingen anledning att kolla på den längre. Då kan jag göra annat med min tid.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011