Uppsalabandet ARSADI är tillbaka med singeln Soleil Levant. En härligt medryckande poplåt som känns lika given i er spellista som att solen går upp på morgonenen. För det är just det Soleil Levant betyder på franska – soluppgång. Med lekfulla synthar och gitarrer blir det liksom den där upplyftande poplåten du behöver för att ta dig igenom dagen.

Popmuzik Lover Patreon

Jag bad bandet berätta mer om arbetet med låten som du kan läsa om i denna intervju.

Er senaste singel Deep water kom för ett år sedan. Vad har ni gjort under året som gått?

Nils – Framförallt har vi skaffat en ny supertajt trummis, Malkolm Bonander. Med Malle Tajt, som vi kallar honom, har vi fått en riktig nystart känner oss som ARSADI 2.0. Vi har även gått till sverigefinal i musiktävlingen Emergenza och skrivit och spelat in drös nya svängiga poplåtar samt fixat lite gigs nu när restriktionerna släppt. På det personliga planet har Anthony har gift sig, skaffat barn, köpt hus och borde väl ha skaffat en lämplig vovve vid det här laget? Feria har skrivit på sin doktorsavhandling (i år igen) och bytt blöjor på lilla Noelle (i år igen). Vad har jag själv gjort? Fjällvandrat och råkat köpa ännu fler gitarrpedaler…

Nya singeln heter Soleil Levant. Vilken är den mest magiska soluppgång ni upplevt tillsammans som band? 

Anthony – När vi hängde tillsammans ute på åkern för våra pressfoton, fantastiskt väder och bitande januarikyla….

Berätta lite om nya singeln. Vad handlar den om?

Anthony – Jag tycker mig märka bland folk i min omgivning att man ska vara enastående redan från start. Detsamma tror jag även gäller för mig. Det krävs dock alltid utrymme för att utvecklas och växa med sina uppgifter, något annat vore ju konstigt, men man glömmer så lätt bort att man oftast behöver vandra en lång väg för att nå fram dit man vill nå, så jag skrev en låttext om det som skulle lugna lyssnaren och avdramatisera saker och ting.

Nils – Anthony skickade mig låttexten som jag läste i soffan i vardagsrummet. Den fick mig tänka på en tavla av Claude Monet som jag har på väggen i samma rum. Impression, Soleil Levant. Äkta förstås! Till en början refuserades den av konstkritikerna men kom med tiden att namnge hela impressionismen, som blev den största och mest betydelsefulla moderna konstriktningen. Till och med Monets mästerverk började med ett litet penseldrag och likaså börjar livets alla andra utmaningar med ett litet steg. Så jag ringde Anthony och föreslog att vi skulle försöka referera till målningen, et voilá, c’est notre nouvelle chanson – Soleil Levant!  

Hur arbetade ni fram Soleil Levant?

Nils – Ironiskt nog passar låtens tema perfekt på skapandeprocessen, haha, för fy sjutton vilken lång resa det varit. Både bildligt och bokstavligt faktiskt för jag tror att vi gjorde just 17 olika versioner innan vi var helt nöjda. Den började med ett gitarriff för fyra år sen som sedermera försvann helt och ersattes av ett nytt ledmotiv på synth. Vi bytte ackordföljder i alla delar och det som nu är stick hade vi som refräng. Vi skrev om texten och bytte slutligen titel till Soleil Levant. Det var alltså i princip en helt annan låt från början men som hade något fint vi bara inte kunde skrota och ville fortsätta jobba på och till slut hittade låten hem.

Foto: Gustav Aldin

Likt förra singeln är det Simon Vågbratt som producerat. Hur kom ert samarbete till och vad är hans främsta styrkor som producent? 

Anthony – Nils och Simon var försökskaniner i en läkemedelsstudie och började snacka musik för att döda tid. De gillade samma artister och kom fram till att våra band hade spelat på Sofar Sounds samtidigt. Det ena ledde till det andra så Simon fick testa att spela in och prodda ett par låtar. Alla i bandet blev så nöjda att vi fortsatte på det spåret. Simon är fenomenalt duktig och har ett fantastiskt bra öra. Han lägger ner massa tid på små justeringar och säger “Visst blev det bättre?” och vi bara “Mhmmm… jaaa det hörs ju stoor skillnad… Snyggt jobbat! Hmm hmm”. Nej men alla dessa snygga detaljer gör tillsammans verkligen stor skillnad på slutmixen. Simon är ett riktigt proddproffs helt enkelt!

Härliga franska referenser på Gustav Aldins foton på er när ni står på åkern och dricker vin och målar tavlor. Hur jobbade ni fram dessa bilder? 

Anthony – Nils fick gå lös på sina franska referenser, galen som han är i landet och det franska folket, speciellt fransyskorna… 

Med Soleil Levant tar ni ett steg mot er kommande EP. Vad kan vi förvänta oss av EP:n och när släpps den?

Nils – Av EP:n som släpps i juni kan ni förvänta er riktigt fina poplåtar med samma fräscha och synthiga sound á la Simon Vågbratt som ni hör på Soleil Levant. Titelspåret framförallt, som fortfarande är hemligt, tror vi kommer att slå ner som en bomb. Om inte skivbolagen står på kö för att signa oss efter att ha hört den bangern så finns det inte längre något hopp om mänskligheten. Skämt åsido, vi är otroligt stolta över EP:n som vi tycker är det tveklöst bästa vi hittills åstadkommit och det allra bästa är att vi har ännu fler popdängor på lager som bara väntar på att släppas!

Nils och Anthony – Tusen tack för pratstunden Johan! 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011