Då var det dags att sammanfatta alla låtar från det senaste året. Svenska som internationella.
Det gör jag som vanligt med min 100-lista av de låtar som blivit favoriter under året. Låtar som jag lyssnat på extra mycket, som gått på repeat och som jag helt enkelt älskade lite mer.

Popmuzik Podcast

Jag brukar alltid göra så att jag sätter ihop en 100-lista med alla låtar och sedan tar jag ut de svenska låtarna för min lista över svenska favoriter. Sedan hur dessa låtar står sig mot de internationella kan man då se i denna lista. Men vi kan ju säga att det varit ovanligt mycket svenskt i år. Vilket i och för sig är en bra sak. Det skvallrar ju om vilka grymma låtskrivare och artister vi har i landet.

1 Amskøld – Cry to a stranger

Låten jag hört flest gånger under året, samt låten som gjort stört intryck på mig. Cry to a stranger sätter Amskøld på toppen som en av vårt lands främsta popartister. Med en sjukt snygg produktion med pulserande 80-talskänsla, vemodig sång och helt magisk melodi är det bara att kapitulera för detta popgeni. 

2 Solå – Last lines

Solå från Norge tar hem andraplatsen på listan i år. Det gör hon med den vemodiga och samtidigt pulserande låten Last lines. Det var något med refrängen här som verkligen fångade mig och hur allt byggs upp med stråk och hur låten liksom sväller. Så sjukt snyggt!

3 Lisa Howard – Bra ihop

Krossade relationer är något som funkar väldigt bra i låtar. När Lisa Howard frågar sig varför hennes ex gått visare så snabbt i Bra ihop är det ett stycke popdrama som inte bara målar upp en riktigt bra berättelse. Det är framfört på absolut bästa sätt med en pulserande refräng och drömliknande och vemodig vers. 

4 Kondoleanser – Empati

Med en mörk produktion som bygger på synthar skapar Kondoleanser låten för oss som saknar Kent, men som gärna vill ha något nytt. Empati är för mig den där perfekt vemodiga låten. Snygg sång, slowmotion-känlsa och just den där synthproduktionen som får allt att bli perfekt. 

5 Agnes – Here comes the night

Det var alltså inte ABBA som gjorde den bästa ABBA-låten i år trots att de kom tillbaka med ett helt album. Nej, det var helt enkelt Agnes som stod för den bedriften. Men om det är någon som kan disco i Sverige så är det just Agnes. 

6 Pure Shores – Back on my love

Allt jag älskar finns med i Back on my love. Grym melodi och en produktion som osar 90-tal. Det är som Marlene och Ji Nilsson lyssnat igenom William Orbits katalog från perioden runt Ray of Light och All Saints för att bara gå in och göra något ännu bättre. 

7 Molly Sandén – Nån annan nu

Maktkamp på dansgolvet mellan två ex är det som Molly visar upp i relationslåten Nån annan nu. Allt till ett pulserande beat och en fy helvetes grym melodi! Än en gång visar sångerskan upp vilken jävla stjärna hon är. 

8 Matthew Ansell – Half the man you are

Många gånge är det tillfälligheter som gör att en låt fastnar för mig. När Matthew Ansell sjunger sin hyllning till sin far i Half the man you are är det kanske för många en dussinlåt. Men låten kom i samband med att min egna far åkte in på sjukhus med enorm magvärk. Då börjar såklart tankarna skena och man antar alltid det värsta. Nu visade det sig att det inte var farligt eller livshotande. Men att oroa sig och samtidigt jag spelade upp allt det fina minnena och tankar om min far i skallen samtidig som jag lyssnade på denna låten. Det blev väldigt starkt…

9 Nina Bring – Håll andan

Det är något med mig och film/TV-musik som nästan alltid funkar. Håll andan från serien med samma namn är inget undantag. Fantastik puls och energi när Nina levererar en sjuhelvetes bra hit. 

10 Holly Johnson – This was me

Som 70-talist har jag levt igenom hela AIDS-epidemin under 80- och 90-talet. Från de stora frågetecknen kring viruset och dess spridning, hur den utplånade homosexuella vänner, söner, pojkvänner och sedan familjer. Men också hur forskningen hittade bromsmediciner som gjorde att folk med viruset överlevde. Det gjorde denna tillbakablick från den tiden i filmmusikalen Everybody’s Talking About Jamie väldigt stark för mig. Speciellt stycket om Freddie Mercury. Sångaren Holly Johnson själv diagnostiserades med HIV samma år som Mercury gick bort och blev med andra ord ”den som överlevde”.

11 Micci – You always wanted

Detta är så mycket Johan. Drömliknande och i slowmotion. Med en elektronisk produktion som man bara kan sväva iväg tillsammans med. Det är inte konstigt att Micci träffade mitt i prick med singeln You always wanted.

12 Ed Sheeran – Overpass Graffiti

Definitivt den bästa låten på Ed Sheerans senaste album =. Härligt 80-talsdoftande pop som liksom visar vilket popgeni killen ändå är. Att han kan skapa hits av allt. Det är definitivt en av de snyggaste refrängen som sett dagens ljus under 2021.

13 Laleh – Minnet av ett hav

Laleh gör en av de bättre låtar i sin karriär med ledmotivet till nya Utvandrarna-filmen. Vemodigt, filmiskt och storslaget. Allt det som gör Laleh så fantastisk. 

14 Phelly – Elefanter (Éléphants)

Lysande pop med ett sjuhelvetes driv bjuder Phelly oss på med singeln Elefanter (Éléphants). Med glittrande synthar och en text om att vi lägger för mycket fokus på de små problemen i livet istället för de verkligt stora. 

15 Conan Gray – Telepath

När även Conan Gray tar steget ut i synthwave-träsket med singeln Telepath är det bara att kapitulera. Med pulserande energi och en lysande melodi sätter sångaren ribban högt för sitt kommande album.

16 Day Felice – Stardust

Med sin storslagna produktion och dramatik passar Day Felice musik mig som handen i handsken. Snyggt arrangemang som hade fått både Muse och Queen att bli avundsjuka medan David Lindström sjunger om de flyktiga lyckorusen folk söker, om det så är berömmelse eller droger. 

17 Sigrid – Burning bridges

Alltså, den energin Sigrid utstrålar på singeln Burning bridges är helt otrolig. Det är som Kylie och Agnes slagits om denna disco-doftande elektropoplåt med extra allt och Sigrid sedan gått vinnande ur striden.

18 Léon – Soaked

Léon lyckas verkligen skapa magi av mer eller mindre alla sina låtar. Soaked är definitivt inget undantag när sångerskans karaktäristiska röst och berättelse verkligen står ut och skapar magi för mig. 

19 Thomston – JPA989

Thomston bjuder oss på sjukt snygg produktion med härligt stämningsfull känsla och rytmer på singeln JPA989. En låt om hur ungdomskärlek kan bli hela ens liv och de rushar som det ger en. Men också om vägen in i vuxenlivet.

20 Florrie – Communicate

Det är inte konstigt att jag gick igång på detta så hårt. När brittiska Florrie samarbetar med Brian Higgins blir det popmagi på hög nivå. Pulserande beats och synthar samt en lysande melodi som sätter sig efter första lyssningen. Extra plus för den grymt underhållande musikvideon med dansant Marsianer.

21 Troye Sivan – Angel baby

En 21:a plats är nog den sämsta placering Troye Sivan fått i mina årslistor de år han släppt något. Med det inte sagt att Angel baby är direkt dålig, tvärt om. Det är den 21:a favoritlåten i år. Snygg bottom-ballad, som Troye kallar den för. Älskar ju 80-talsskimret över detta.

22 Clara Klingenström – Behöver inte dig idag

Det stora genombrottet i årets Melodifestival blev också den som hade den starkaste låten som höll längst. Vilket genombrott och vilken jävla bra låt!

23 Miriam Bryant & Victor Leksell – Tystnar i luren

Två av Göteborgs största artister slår sina påsar ihop och skapar popmagi som uppenbarligen blivit en av de mest spelade låtar i både radio och på Spotify. Inte konstigt kanske, för visst är en låt om booty calls något alla kan relatera till… 

24 Tove Styrke – Start walking

Pulserande pop med det där glittrande 80-talsskimret över sig är ju helt klart min melodi. Lägg sedan till en lysande video med Styrke som dansbandsdrottning. Det är så mycket som är genialt med Start walking

25 Steps – A hundred years of winter

Skulle nog säga att jag gillar Steps mer 2021 än när de kom 1998. Visst, jag älskade dem då också. Men med deras nya låtar har en svärta lagt sig över gruppens låtar och de gör inte glättig pop, utan snygg, välproducerad sådan. Just A hundred years of winter är nog en av deras absolut starkaste singlar de släppt skulle jag säga.

26 Agnes – 24 Hours

Det är inget som slår Agnes 70-tals-disco i år och 24 Hours är som en mix av Donna SummerKylie och Agnes. Jupp. Det är lysande discopop som jag vill dansa till tills solen går upp igen. 

27 Covered in Snow – Glasgow Smile

Den svenska synthpopens starkaste stjärna är utan tvekan Covered in Snow. Duon som fyller ett tomrum mellan KentDepeche Mode och Hurts. Den vemodiga och galet snygga singeln Glasgow Smile är inget undantag för duons magiska katalog. 

28 Foxes – Sister Ray

Sister Ray fick bli den där låten av verklighetsflykt som behövdes under pandemin. Att bara få dansa av sig till en pulserande synthslinga och med ett sjukt skönt driv. Verkligen älsk på denna låt.

29 Conan Gray – Overdrive

Conans andra låt på listan. Första singeln från kommande albumet och den som visade upp en än mer popig Conan som hämtat inspiration från synthwave-vågen.

30 Nina – Gold heart

Så snyggt det blev när den tyska artisten Nina släppte sin drömliknande singel Gold heart. Filmisk och svävande produktion som verkligen fick mig att bara förlora mig själv i känslan av låten.

31 The Weeknd – Take my breath

När The Weeknd samarbetar med Max Martin och Oscar Holter blir det alltid magi. Så är fallet även med singeln Take my breath. Bara beatet i inledningen och synthen fick mig att bli helt till mig av detta. 80-talet har aldrig låtit så bra som på 20-talet.

32 Taylor Roche – Sucker for a lonely heart

Än en gång så är det kombinationen av vemod och snygga synthar som får mig att blir helt till mig. Det är pulserande och vackert samtidigt som man vill dansa till detta hela natten. Popmagi skulle jag säga, och det säger jag.

33 Simon Damoah – Ångra dig imon

Äntligen tog Simon Damoah sig ut från Warner Musics hopplösa väntrum och släppte ny musik. Med en text om att du lever bara en gång och våga ta risker i livet är så slående att alla borde lyssna på den. 

34 Hanna – Don’t Cut Your Angels

Pulserande pop från svensk i exil i Storbritannien. Glittrande pop från denna debutant som skvallrar om att Hanna är ett namn att definitivt hålla ögonen på framöver. För detta är just den typ av popmusik som är som klippt och skuren för mig. 

35 Hildur Ottilia – Radion sjunger om dig

Så många popreferenser i samma låt. Härligt igenkännande efter ett uppbrott när alla platser och låtar får en att påminnas om exet. 

36 Amanda Jerlov – One Not Two

Göteborgs nya pop-hopp är utan tvekan Amanda Jerlov. Med en röst som är kusligt lik Zara Larsson skapar sångerskan här popmagi med den retrodoftande singeln One not two. En stark förstasingel från en artist som fortsatt imponera på mig.

37 Lake Omne – Crossroads

Med varma synthar och behaglig känsla sjunger Lake Omne om uppbrott och att gå vidare. Snygg produktion och sång som liksom faller precis rätt för mig.

38 Liamoo – Lonely

Nyblivna pappan Liamoo visar att han minsann också kan skapa lysande synthwave när han släpper singeln Lonely. Han får helt klart gärna släppa mer av denna stilen låtar. Det kommer i alla fall få mig att älska honom mer.

39 Years & Years – Starstruck

Trion Years & Years blev Olly Alexanders soloprojekt och med det blev det mer pop, mer synth och mer bättre. Med förstasingeln Starstruck visar han verkligen var popskåpet ska stå och jag verkligen älskar allt med Years & Years 2021.

40 Nira K – Kontroll

För oss som saknar Kent är Kontroll ett fullt godkänt alternativ skulle jag säga. Mörk känsla och en snygg elektronisk labyrint skapar ljudbilden här. Lika bra idag som när den kom för nästan exakt ett år sedan.

41Dolores ForeverKilimanjaro
42MerchantStaying In California
43Honey.Somebody To
44Veronica MaggioVarsomhelst/Närsomhelst
45AmskøldHonestly
46WinterBeachSky & Stars
47Benjamin IngrossoFlickan på min gata
48Thomas StenströmSer du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)
49Nina BringNog
50Maisie PetersYou Signed Up For This
51ABBADon’t Shut Me Down
52NEA & SHY MartinNo Regrets
53Kylie Minogue & Years & YearsA Second to Midnight
54RasaLika bra
55BastilleDistorted Light Beam
56Clara RubenssonIrreplaceable
57Daði Freyr & ÁSDÍSFeel the Love
58Oscar ZiaDå tror du fel
59Hanna FermAldrig Nånsin
60LOVADance For The Hell Of It
61RymdpojkenPepparsprej
62Years & Years & GalantisSweet Talker
63Hildur OttiliaVattenfast maskara
64Dylan FraserNightmare
65Kristian KaspersenLove Like I’ve Never Been Hurt
66Efraim LeoBest of Me
67Miriam BryantLonely In A Crowd (feat. Joakim Berg)
68AugustineProm
69Malin ChristinVem e du
70Klara AndénGå bara gå
71Poppy BaskcombTeardrop
72Different DNADi Cristallo (Radio Edit)
73GustafYoung Love
74Max NiclassonKärlekens centrum
75Patrik JeanGravitate
76BAELIBoth of Us
77CHVRCHESGood Girls
78Regard, Troye Sivan & Tate McRaeYou
79Coldplay X BTSMy Universe
80Thomas StenströmDet är nog aldrig för sent för oss två
81FlorrieStreet Lights
82WestlifeStarlight
83Klara HammarströmBeat Of Broken Hearts
84Public Service BroadcastingBlue Heaven (feat. Andreya Casablanca)
85Sam Smith & Summer WalkerYou Will Be Found
86Katie KittermasterLukewarm Lover
87NewkidIngen luft mellan oss
88Ivy NordLucid Dreaming
89Nick JonasThis Is Heaven
90Angelica LarssonFaller
91Hanna FermFör Evigt
92Dear SaraSomething You Should Know
93Axel SchylströmJag är kvar
94SnktAlmost Always
95SANNAH SAEShit va stark
96The FurAmericana (feat. Julia Ross)
97Chris MeyerSomebody
98FreyrAmerican Poster
99AnnieNeon Lights (feat. Jake Shears)
100HybridSky Full of Diamonds (Radio Edit)
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011