Då var det äntligen dags att lista årets favoritlåtar i bloggen.
Som vanligt tänker jag börja med de svenska favoriterna. För första gången har jag faktiskt fler svenska favoriter i min totala 100-lista än de 50 som är med här. Tidigare år har det varit mellan 40 och 50 och då har de låtar som precis inte kommit med i 100-listan istället hamnat i listan över de 50 svenska favoritlåtarna. Nu kommer du istället hitta ytterligare några svenska låtar i slutet av 100-listan som då inte fick plats bland de 50 i denna.
Det betyder att det helt enkelt varit ett starkt år av svenska artister. Det säger väl också en del om vad jag själv lyssnar mer och mer på. Överlag är den svenska popmusiken otroligt stark och varje vecka kommer något nytt att imponeras över, vilket är kul.

Skicka in din musik

Som vanligt baserar jag årslistan på låtar som släppts under perioden 1:a December i fjol till den 30:e November i år, så att även de låtar som släpps under December får komma med och inte hamna i ett vakuum där bra låtar försvinner.

1 Amskøld – Cry to a stranger

Låten jag hört flest gånger under året, samt låten som gjort stört intryck på mig. Cry to a stranger sätter Amskøld på toppen som en av vårt lands främsta popartister. Med en sjukt snygg produktion med pulserande 80-talskänsla, vemodig sång och helt magisk melodi är det bara att kapitulera för detta popgeni.

2 Lisa Howard – Bra ihop

Krossade relationer är något som funkar väldigt bra i låtar. När Lisa Howard frågar sig varför hennes ex gått visare så snabbt i Bra ihop är det ett stycke popdrama som inte bara målar upp en riktigt bra berättelse. Det är framfört på absolut bästa sätt med en pulserande refräng och drömliknande och vemodig vers.

3 Kondoleanser – Empati

Med en mörk produktion som bygger på synthar skapar Kondoleanser låten för oss som saknar Kent, men som gärna vill ha något nytt. Empati är för mig den där perfekt vemodiga låten. Snygg sång, slowmotion-känlsa och just den där synthproduktionen som får allt att bli perfekt.

4 Agnes – Here comes the night

Det var alltså inte ABBA som gjorde den bästa ABBA-låten i år trots att de kom tillbaka med ett helt album. Nej, det var helt enkelt Agnes som stod för den bedriften. Men om det är någon som kan disco i Sverige så är det just Agnes.

5 Pure Shores – Back on my love

Allt jag älskar finns med i Back on my love. Grym melodi och en produktion som osar 90-tal. Det är som Marlene och Ji Nilsson lyssnat igenom William Orbits katalog från perioden runt Ray of Light och All Saints för att bara gå in och göra något ännu bättre.

6 Molly Sandén – Nån annan nu

Maktkamp på dansgolvet mellan två ex är det som Molly visar upp i relationslåten Nån annan nu. Allt till ett pulserande beat och en fy helvetes grym melodi! Än en gång visar sångerskan upp vilken jävla stjärna hon är.

7 Nina Bring – Håll andan

Det är något med mig och film/TV-musik som nästan alltid funkar. Håll andan från serien med samma namn är inget undantag. Fantastik puls och energi när Nina levererar en sjuhelvetes bra hit.

8 Laleh – Minnet av ett hav

Laleh gör en av de bättre låtar i sin karriär med ledmotivet till nya Utvandrarna-filmen. Vemodigt, filmiskt och storslaget. Allt det som gör Laleh så fantastisk.

9 Phelly – Elefanter (Éléphants)

Lysande pop med ett sjuhelvetes driv bjuder Phelly oss på med singeln Elefanter (Éléphants). Med glittrande synthar och en text om att vi lägger för mycket fokus på de små problemen i livet istället för de verkligt stora.

10 Day Felice – Stardust

Med sin storslagna produktion och dramatik passar Day Felice musik mig som handen i handsken. Snyggt arrangemang som hade fått både Muse och Queen att bli avundsjuka medan David Lindström sjunger om de flyktiga lyckorusen folk söker, om det så är berömmelse eller droger.

11 Léon – Soaked

Léon lyckas verkligen skapa magi av mer eller mindre alla sina låtar. Soaked är definitivt inget undantag när sångerskans karaktäristiska röst och berättelse verkligen står ut och skapar magi för mig.

12 Clara Klingenström – Behöver inte dig idag

Det stora genombrottet i årets Melodifestival blev också den som hade den starkaste låten som höll längst. Vilket genombrott och vilken jävla bra låt!

13 Miriam Bryant & Victor Leksell – Tystnar i luren

Två av Göteborgs största artister slår sina påsar ihop och skapar popmagi som uppenbarligen blivit en av de mest spelade låtar i både radio och på Spotify. Inte konstigt kanske, för visst är en låt om booty calls något alla kan relatera till…

14 Tove Styrke – Start walking

Pulserande pop med det där glittrande 80-talsskimret över sig är ju helt klart min melodi. Lägg sedan till en lysande video med Styrke som dansbandsdrottning. Det är så mycket som är genialt med Start walking.

15 Agnes – 24 Hours

Det är inget som slår Agnes 70-tals-disco i år och 24 Hours är som en mix av Donna Summer, Kylie och Agnes. Jupp. Det är lysande discopop som jag vill dansa till tills solen går upp igen.

16 Covered in Snow – Glasgow Smile

Den svenska synthpopens starkaste stjärna är utan tvekan Covered in Snow. Duon som fyller ett tomrum mellan Kent, Depeche Mode och Hurts. Den vemodiga och galet snygga singeln Glasgow Smile är inget undantag för duons magiska katalog.

17 Simon Damoah – Ångra dig imon

Äntligen tog Simon Damoah sig ut från Warner Musics hopplösa väntrum och släppte ny musik. Med en text om att du lever bara en gång och våga ta risker i livet är så slående att alla borde lyssna på den.

18 Hanna – Don’t Cut Your Angels

Pulserande pop från svensk i exil i Storbritannien. Glittrande pop från denna debutant som skvallrar om att Hanna är ett namn att definitivt hålla ögonen på framöver. För detta är just den typ av popmusik som är som klippt och skuren för mig.

19 Hildur Ottilia – Radion sjunger om dig

Så många popreferenser i samma låt. Härligt igenkännande efter ett uppbrott när alla platser och låtar får en att påminnas om exet.

20 Amanda Jerlov – One Not Two

Göteborgs nya pop-hopp är utan tvekan Amanda Jerlov. Med en röst som är kusligt lik Zara Larsson skapar sångerskan här popmagi med den retrodoftande singeln One not two. En stark förstasingel från en artist som fortsatt imponera på mig.

21Lake OmneCrossroads
22LIAMOOLonely
23Nira KKontroll
24Honey.Somebody To
25Veronica MaggioVarsomhelst/Närsomhelst
26AmskøldHonestly
27Benjamin IngrossoFlickan på min gata
28Thomas StenströmSer du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)
29Nina BringNog
30ABBADon’t Shut Me Down
31NEA & SHY MartinNo Regrets
32RasaLika bra
33Clara RubenssonIrreplaceable
34Oscar ZiaDå tror du fel
35Hanna FermAldrig Nånsin
36LOVADance For The Hell Of It
37RymdpojkenPepparsprej
38Hildur OttiliaVattenfast maskara
39Kristian KaspersenLove Like I’ve Never Been Hurt
40Efraim LeoBest of Me
41Miriam BryantLonely In A Crowd (feat. Joakim Berg)
42AugustineProm
43Malin ChristinVem e du
44Klara AndénGå bara gå
45Max NiclassonKärlekens centrum
46Patrik JeanGravitate
47BAELIBoth of Us
48Thomas StenströmDet är nog aldrig för sent för oss två
49Klara HammarströmBeat Of Broken Hearts
50NewkidIngen luft mellan oss

Jag kontaktade Amskøld för att meddela att han nu är etta på listan över årets låtar med Cry to a stranger, samt att han berättade lite om var han befinner sig just nu. Litet kort zoom-nedslag som bonusmaterial här i bloggen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011