Ivy Nord är tvillingduo från Göteborg bestående av systrarna Sara och Matilda Hesslind. Numera skapar de musik från popmusikens epicentrum Stockholm. Med gedigna utbildningar på Sveriges absolut bästa skolor är dessa 90s kids utrustade med vad som krävs för att skapa knivskarp popmusik. Precis detta är vad de gör i nya elektroniskt maxade singeln Scissors. Förutom talang för att skriva och producera bra musik delar tjejerna ett unikt band och en historia som förhoppningsvis kan inspirera och hjälpa många musikskapare därute.

Popmuzik Podcast

Ödmjukhet är en av mina absoluta favoritegenskaper och det känns som att Ivy Nord helt klart besitter mycket av detta. Imponerade av nya singeln var vi bara tvungna att ställa några frågor till denna upcoming dynamiska duo.

Aktuell med nya singeln SCISSORS, vad handlar den om?

Scissors handlar om att våga klippa destruktiva band. Vi vill förmedla att det är möjligt att förvandla smärta till styrka.

Kommer ni ihåg hur låten kom till och vad som inspirerade er? 

När vi var 17 år gamla hamnade vi i ett destruktivt jobbsamarbete med en producent som pågick i 4 år vilket skadade oss psykiskt. Det är en farlig kombination att ha unga, drivna artister i samma rum som en maktgalen man. När vi äntligen tog oss mod till att avsluta samarbetet stod vi där utan vårt album som vi hade jobbade så hårt för och hade noll självförtroende kvar. Det har tagit tid att hitta tillbaka till sig själv och kunna vända smärta till styrka. Brist på självkärlek kan ge en falsk bild om att destruktiva situationer är det enda man förtjänar, vilket inte stämmer. Vi hoppas vår musik kan hjälpa människor att hitta mod och styrka. 

Ert elektriska EDM-sound med inslag av 90/2000-tals rock är riktigt läckert och något vi återfinner i nya singeln, men även tidigare släpp. Hur har ni kommit fram till att det är så ni ska låta?

Vi är 90’s kids och är uppväxta med 90/2000 tals musik så vi hamnar väl där naturligt soundmässigt när vi sitter och skapar musik i studion. Vi försöker dock inte sätta vår musik i något fack utan skapar bara sånt vi tycker låter gött.

Foto: Pressbild

Vad är historien bakom namnet Ivy Nord?

Vi bodde i USA när vi var barn och i vår trädgård i Texas hade vi en stor klätterväxt vid namnet Poison Ivy. Därifrån tog vi Ivy och till det ville vi skapa en nordisk känsla och kom fram till Nord – Ivy Nord.

Det känns som att er image är färgstark med self-love och power, skulle ni säga att det stämmer? Och i så fall är det ett medvetet val i erat artisteri?

Sanningen är att vi har kämpat mycket med self love genom åren och vi vet hur tufft det kan vara när man själv är ens värsta fiende. Med det sagt har vi på senare år lärt oss att älska oss själva och inte låta yttre omständigheter styra ens inre. Det är viktigt att ha en inre trygghet och det skapar man genom att stärka kärleken till sig själv. Nu kan vi äntligen via musiken förmedla self-love och power! 

Debutsingeln Bitter Sweet är helt skriven, producerad och framförd av kvinnor. I en övervägande mansdominerad bransch, vad betyder det för er att musiken skapas av kvinnor?  

När vi skrev Bitter Sweet hade vi en elektrisk känsla i rummet fyllt med inspiration och girl power. Det var magiskt. Vi tycker det är extremt viktigt att kvinnor får ta plats i branschen. Musikbranschen behöver starka, talangfulla kvinnor och vi alla förtjänar också att få ta den platsen! 

Vad är det bästa med att skriva ihop med sin syster?

Vi kompletterar varandra på många olika sätt musikaliskt vilket är fantastiskt. Det bästa med att få jobba med varandra är också att få ha sin bästa vän vid sin sida i både lyckliga och svåra stunder. Det är en tuff bransch och det är skönt att ha sin tvillingsyster bredvid som förstår precis vad man går igenom. Det är oslagbart! 

Hur skulle ni säga att relationen till varandra är musikaliskt sett?

Vi båda skriver text, koncept och melodi så det kan verkligen variera vem som gör vad. Det brukar oftast bli en redig mix av bådas idéer. Rent sångmässigt kompletterar vi varandra och sjunger oftast i stämmor eller unisont. Det den andra saknar sångmässigt kompletterar den andra med vilket skapar Ivy Nord soundet. 

Foto: Pressbild

Var hämtar ni inspiration ifrån när ni skriver? 

Vi hittar inspiration från främst egna erfarenheter men vi kan också hitta inspiration från andras situationer. Vårt mål med musiken är att connecta och att få folk att känna, det är det viktigaste för oss. 

Någonstans läste jag att musik är som terapi för er, har det alltid varit så? 

Ja, det var så hela vårt musikintresse började. När vi var små skapade vi främst musik för att få ut alla känslor man hade inombords. Musiken blev ett verktyg för att uttrycka sig. På senare år har vi velat dela med oss av det och låta andra känna och inspireras av musiken vi skapar! 

Ni har båda en bakgrund i hit-fabriken Musikmakarna, hur har utbildningen hjälpt er i musikskapandet och artisteriet?

Förra året gick Sara SIM (musikmakarnas utbildning) och Matilda har gått AMPS i Stockholm. Utbildningarna har hjälpt oss på många sätt. Framförallt musikskapandet och att få en fot in i branschen men också gett oss möjligheten att skapa relationer till flera fantastiska låtskrivare/producenter/artister som har samma mål och drömmar vilket är häftigt. Vi har skapat vänner för livet! 

Vad händer härnäst för Ivy Nord, någon EP eller spelning på gång? 

Vi har några fler låtar som släpps nu i vinter och efter det är planen att dra ut och gigga. Vi längtar!

Kommer ni fortsätta göra samarbeten med DJ:s som i Bitter Sweet?

Absolut! Vi kommer garanterat samarbeta med olika DJ’s framöver! 

Foto: Pressbild

Om ni får drömma för en stund, var befinner ni er musikaliskt om tre år? 

Om 3 år hoppas vi kunna spela vår musik runt om i världen och förhoppningsvis nått ut till dom större massorna! 

Vad är det bästa tipset/tipsen ni kan ge andra musiker som vill kunna livnära sig på och ”lyckas” med sin musik? 

Vi tror att det är viktigt att ha tydliga mål (med tydliga delmål), ha disciplin, tålamod, ödmjukhet och viktigast av allt: ta hand om sig själv både psykiskt och fysiskt. Det är viktigt med balans så du orkar ta dig dit du vill. Jobba hårt men glöm inte att vila och återhämta dig…. och sista: Ha kul

Kanske den viktigaste frågan, vad saknar ni mest med Göteborg?

Ester, vårt lilla systerbarn och kaffe i ett julpyntat Haga!   

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011