Jasmine Kara har under hösten släppt sina två första låtar på svenska. Du var för bra och Jag skiter i allt heter de som båda är skrivna tillsammans med inga mindre än Peter Kvint och Albin Lee Meldau.

Skicka in din musik

Att det blev just på svenska och just nu kommer faktiskt från ett par olyckliga händelser i början av 2020.

”Det var faktiskt inte världens roligaste historia”, berättar Jasmine för mig över Zoom.
”Mitt hem i New York brann ner. Detta var två veckor innan pandemin. Allt var väldigt tragiskt, för min granne i huset bredvid gick bort, men alla i vårt hus klarade sig i och med att det var klockan tre på eftermiddagen. Sedan kom pandemin efter att jag precis åkt hem till Sverige och då fanns det liksom inget att åka tillbaka till längre. Då kände jag att det kanske var menat att det skulle vara så helt enkelt.”

Väl hemma i Sverige upptäckte Jasmine sångaren Albin Lee Meldau i en spellista under en promenad.

””Vad är det här för röst, han är ju helt fantastisk. Hur kunde jag ha missat detta?” tänkte jag. Så jag skrev till min manager Lotta Didriksson och sa att vi måste jobba med honom. Hon kontaktade hans manager och satte upp en session. Albin tog sedan med Peter Kvint in i detta. Det var så otroligt häftigt. Vi kändes som en perfekt match och jag var så glad över att få jobba med dem!”

Hur jobbade ni fram låtarna?

”Det var väldigt lättjobbat. Vi jammade bara och hade kul. Det gick snabbt att skriva låtarna faktiskt. Den första singeln Du var så bra skrev vi först på engelska och då blev det något helt annat. Sedan blev det bara naturligt att sjunga den på svenska.
De är sådana genier, så jag är tacksam.”

Var det någonsin en tanke att skriva på svenska innan eller var det just en slump när ni jobbade?

”Det blev bara så och föll sig väldigt naturligt. Nu är jag i Sverige och jobbar med dem. Jag har ju släppt musik på massa olika språk, men aldrig riktigt vågat att släppa på svenska. Det har varit läskigt nära på något sätt. Sedan tycker jag det är svårare att skriva på svenska för det blir lätt så cheesy.”

Samtidigt är det är nog lättare att komma undan med en cheesy text på engelska än på svenska.
Det blev de här två låtarna eller är det ett större projekt med flera låtar?

”Det har blivit dessa två men vi har påbörjat flera andra. Så det är jätteroligt.”

Hur har responsen varit på de nya låtarna. Det är ju ändå första gången du släpper eget på svenska.

”Jag måste säga att det varit väldigt bra. Alla kompisar har tidigare varit mer ”jo, det är okej, men inte en hit”. Men om dessa har de varit mer på, haha. De är ju svenskar och då kan de ta till sig låtarna på ett annat sätt. Det känns verkligen som det kommer från hjärtat på ett annat sätt och även nya fans tycker samma sak, så det är jättekul.”

Du låg ju på Cosmos ett kort tag i början av karriären och sedan på Warner med Gravity under Melodifestivalen. Annars har du varit oberoende artist hela vägen. Är det något du känner passar dig bäst, att vara oberoende och styra över ditt egna skepp om man säger så?

”Både och faktiskt. Det som är nytt nu är att jag faktiskt har en manager och det har jag ju aldrig haft förut. Det är jag jätteglad över. Jag har egentligen aldrig velat jobba själv, utan det har mer blivit så i och med att ingen annan gillat det jag gjort typ, haha.
Då var ju valet att antingen lägga ner eller bara kötta på på mitt sätt, så då har det blivit så.
Jag fick kontakt med min manager Lotta redan 2010 när jag var signad på Cosmos. Jag ville gärna jobba med henne men då var mitt fokus hela tiden på utlandet. Så då blev det inte på samma sätt. Vi tog möten varje gång jag kom till Sverige och sa att hade jag varit här hade jag jobbat med henne. När jag sedan kom hem så var det första jag gjorde att ringa till Lotta och sedan signade vi direkt. Så det är skönt att ha någon att bolla med.”

Och skylla på om det är något som inte känns bra, haha.

”Haha, nä, då hade jag skyllt på mig själv för Lotta är riktigt grym.”

Du var med och sjöng på singeln Kika Nela med Tony Miggy i somras. Hur kom det samarbetet till?

”Vi har aldrig träffats på riktigt utan bara setts över nätet. Det var via min kompis Christian Bernal som jag jobbat mycket med tidigare och gjort videos med. Så han connectade oss.”

Kunde du spanska sedan tidigare?

”Jag bodde ju i Queens under många år och där är det lika vanligt att prata spanska som engelska. Så jag plockade upp ganska mycket där. Jag älskar ju spansk kultur och musik. Så jag tänkte att varför inte?Det är ju tråkigt att låsa sig till en sak.”

Samtidigt är den ju ganska långt ifrån där du är musikmässigt.

”Ja, men jag tycker om att blanda. Det blir tråkigt om man gör samma hela tiden. När jag gör min grej vill jag ju hålla tydligheten i det, men ibland måste man göra saker på skoj.”

Jasmine berättar att hon även skrivit en hel del låtar för den koreanska marknaden vid sidan om sin egna karriär. När jag frågade henne om hur hon kom in på det svarade hon:

”Jag kom in på det av en slump. Det var två år sedan en kompis till mig som skriver mycket k-pop frågade om jag ville hänga med till Korea en vecka och skriva. Precis då hade jag ledigt, så jag tänkte varför inte?
Efter första resan blev det två Billboard-ettor. Det är lite det sista man tror ska hända, haha.”

Slutligen, du har ju släppt X Mas Money och Black & White Xmas. Kommer de få ett svenskt syskon inför julen?

”Åh, det var en bra idé att göra en svensk jullåt. Jag ska ta med mig det och komma ihåg att du sa det.”


Singlarna Du var för bra och Jag skiter i allt är ute nu och här nedan kan du se musikvideon till den senaste av dem.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011