Förra veckan fick sångerskan Noonie Bao (eller Jonnali Parmenius som hon egentligen heter) Musikförläggarnas nyinstiftade stipendium för unga låtskrivartalanger.
Stipendiet som är på 25.000 kronor var utsett av Musikförläggarnas styrelse tillsammans med musikredaktören Karin Gunnarsson från P3 och Per Sinding Larsen från SVTs musikblogg PSL.
Denna vecka släpptes Noonies debutalbum I Am Noonie Bao som samlar hennes låtskrivande under flera år på en och samma skiva.
Being Blogged fick ett intervju med den lovande låtskrivaren och sångerskan mitt i slutspurten av releasen.

DOLBY ATMOS

Being Blogged: När började du att skriva musik?

Noonie Bao : Det är egentligen så långt tillbaks som jag kan minnas.
Jag började skriva låtar i början av mellanstadiet för att fly vardagen och främst skolan igenom att bygga min egna värld hemma i förorten Tumba.
Jag är ju uppvuxen i ett musikaliskt hem, så det var helt naturligt att hålla på med musik. Jag har alltid varit fascinerad av melodier, men i och med att jag inte kunde spela något instrument fick jag istället använda rösten – vilket har följt mig i produktionen på skivan där jag även använder rösten som ett instrument.
Men det tog många år innan jag visade upp mina låtar för någon. Inte ens mina föräldrar visste om det.
Jag tyckte det var lite pinsamt att skriva låtar om känsliga saker, för jag ville ju vara en tuff tjej. Men istället blev det ärligt och känslosamt att skriva, i och med att det är så jag uttrycker mig.

Being Blogged : Vad fick dig att börja skriva till andra artister?

Noonie Bao : Jag satt mycket själv i studion, vilket blev lite tråkigt. Då fick jag förfrågningar från folk som hade hört mina låtar om jag kunde skriva åt dem. Då märkte jag att det var mycket roligare att jobba ihop med någon, för det ger mig väldigt mycket inspiration att jobba med andra samt att få inputs på det man gör.

Being Blogged: Varför valde du att gå från enbart textförfattare till artist?

Noonie Bao : Jag kände att jag hade något att säga och att uttrycka på scenen.
Det var när jag fick bra feedback från vänner som blev berörda som jag kände att ville ge ut låtarna själv.

Being Blogged : Var kommer namnet Noonie Bao ifrån?

Noonie Bao : Det var ett smeknamn som jag fick av en kompis när jag var 15, som tyckte jag såg ut som en Noonie Bao.
-Jag hoppas att det var positivt, för jag tycker om det. *haha*

Being Blogged : Vad kan du berätta om arbetet med albumet?

Noonie Bao : Jag valde att göra klart skivan innan jag gick till något skivbolag, så just nu licenser jag via mitt skivbolag till Hybris.
Så det har tagit sin tid, i och med att jag inte haft så mycket pengar, men att jag ändå velat gå efter min vision om hur det ska låta.
Så det har varit kompisar som fått ställa upp med studios och så – lite ”hjälper du mig med det här så hjälper jag dig med det där”.
Låtarna är från hela livet skulle man kunna säga. En av låtarna är från när jag var 15 år, fram tills nu. 
För mig är det så fint att få släppa ut det nu för det är ju så självbiografiskt.
Det var viktigt för mig att göra en kompromisslös skiva, och att få göra det på mitt sätt och inte behöva lyssna på vad andra tyckte.
-Jag hade gått musikgymnasium, som jag hoppade av när jag kände att jag blev så trött på att andra sa vad man skulle och inte skulle lyssna på. För mig är det roligaste i musiken att man kan göra exakt vad man vill. Att den är gränslös och jag vågar vara mig själv. Så det var viktigt för mig att göra det på mitt sätt.
Det har varit mycket slit med den här plattan, och det känns jättestort att få släppa den nu.

Being Blogged : Hur reagerade du på att få Musikförläggarnas utmärkelse?

Noonie Bao: Det var otroligt kul!
Det känns jättestort att få det där priset. Man sitter ju så mycket själv och jobbar, så man tänker inte på att någon faktiskt lyssnar.
Så jag är otroligt rörd över det!

Lyssna på Noonie Bao:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011