När jag jobbade i skivbutik på 90-talet var lönehelg den där stora helgen i månaden som alla skulle handla. Folk hade fått lön och de vallfärdade till butiken för att spendera sina pengar. Det slog aldrig fel. Var det lördagen på eller efter den 25:e så var butiken knökfull.
För oss som jobbade var det ganska svettigt och stressigt, men också väldigt roligt för dagens sex timmar försvann på två röda.

Popmuzik Lover Patreon

Det var också inför den helgen som skivbolagen hade sina större släpp. De skulle få ut Greatest Hits-samlingen med tillhörande TV-reklam, eller det nya albumet med den-där-artisten som alla väntat på. Alla skulle driva försäljning inför en helg i månaden. Allt skulle klaffa och allt var planerat för att den stackars konsumentent inte skulle lägga sina pengar på något annat eller i madrassen. För att optimera släppet så var det just planerat att släppa inför eller på måndagen efter den tredje helgen i månaden. Det var oftast precis i skarven inför lönen och skulle man köra TV-reklam hade varorna kommit ut i butik och folk började snappa upp budskapet.

Att detta beteende inte ändrat sig en millimeter på 25 år är ändå ganska häpnadsväckande.
Denna kommande fredag, som just är den tredje helgen i månaden, ska ”alla” släppa musik.
Samma var det helgen som inleddes med den 23:e April. Alla-skulle-släppa-musik.

Jag förstår inte varför så många (omedvetet, månne) planerar att släppa sin musik på samma dag. För om man ser på mönster i livet – tro mig, det finns många – så borde man ha insett att just denna helg, den tredje i månaden, är den helg som alldeles för många släpper musik. För det är samma VARJE månad.

Går vi tillbaka till CD tiden, när musik var ett fysiskt ting, så var det kanske förståligt att man släppte musiken inför när folk hade pengar. Men idag, när man prenummererar på sin musik och all världens musik finns där i en spelare hela månaden, så finns ingen anledning att fokusera så hårt på just den tredje helgen i månaden.

Redan nu har jag 20 releaser som är planerade för den 21:a Maj och det lär komma in ett 10-tal till innan fredagsmyset inleds. Det lär inte vara annorlunda för andra bloggar, musikredaktörer eller spellistemakare.
Det resulterar istället i att du som släpper din musik den tredje fredagen i månaden riskerat att drunkna i allt annat som släpps istället för att stå ut och hittas. Folk lyssnar ju på musik de andra dagarna och veckorna i månaden också. Då är det bättre att fokusera på de där andra tre veckorna och inte på just den tredje veckan.

Så mitt råd till dig som oberoende artist: Tänk bort den tredje veckan i månaden och fokusera på de andra veckorna. Det är nog så svårt att nå ut med ens musik idag som det är, och att synas just den dag alla vill synas hjälper dig tyvärr inte alls.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011