Eclipse avslutar albumet The Dark Side of the Moon med Pink Floyd. Det börjar egentligen med Brain damage som sedan flyter in i Eclipse och tillsammans skapar de ett sjukt snyggt avslut på en av de mest ikoniska albumen i musikhistorien. För det går inte att förneka att The Dark Side of the Moon är ett mästerverk. Ett album vars musik och omslag används i populärkultur genom alla år sedan albumet först släpptes 1973.

Nordiska Favoriter

Det som fick mig att återvända till denna låt var såklart på grund av att man använde musiken i trailern till filmen Dune av Denis Villeneuve. En nyinspelning av Frank Herberts klassiska science fiction-epos som 1984 filmades av självaste David Lynch.
Filmen blev en av mina stora favoriter under 80-talet. När jag sedan såg filmen för inte så längesedan igen så kan jag fortfarande bli imponerad av det visuella, men handlingen har en hel del luckor. Lite som att man ville berätta så mycket på begränsad tid. Vilket är lite synd. Jag uppskattar dock fortfarande filmen mycket, men kanske inte lika såld som när jag var tonåring.

I trailern till nya Dune får vi uppleva en mer symfonisk version av Eclipse som arrangerats av Hans Zimmer, där en kör framfår låten. Sjukt mäktigt. Det är även Zimmer som komponerat musiken till själva filmen.

Även här kan vi koppla lite till Lynch-filmen som faktiskt har ett score av gruppen Toto. Fortfarande ett av mina favoritsoundtracks och definitivt det bästa albumet med gruppen. Temat är sjukt snyggt och pampigt och det rytmiska i många av låtarna skvallrar ju om att det är just en popgrupp som står bakom musiken. Lyssna tillexempel på Robot fight, som är likt en mix av elektro och etnorytmer.
Men självklart är det det pampiga temat, som känns hämtat från ett Vangelis-album ett mästerverk. Sedan är det snyggt att även Brian Eno fått vara med på ett hörn och komponerat Prophecy theme. Med sin mer ambient känsla liksom man svävar över de enorma sanddynorna på Dune. Snyggt som fan är det och ett perfekt inslag till er mys-spellista.

Men som sagt. Än så länge vet vi bara hur nya Dune låter via Eclipse. Så den låten får sätta tonen för dagen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011