Pink Floyd – Eclipse

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Eclipse avslutar albumet The Dark Side of the Moon med Pink Floyd. Det börjar egentligen med Brain damage som sedan flyter in i Eclipse och tillsammans skapar de ett sjukt snyggt avslut på en av de mest ikoniska albumen i musikhistorien. För det går inte att förneka att The Dark Side of the Moon är ett mästerverk. Ett album vars musik och omslag används i populärkultur genom alla år sedan albumet först släpptes 1973.

Det som fick mig att återvända till denna låt var såklart på grund av att man använde musiken i trailern till filmen Dune av Denis Villeneuve. En nyinspelning av Frank Herberts klassiska science fiction-epos som 1984 filmades av självaste David Lynch.
Filmen blev en av mina stora favoriter under 80-talet. När jag sedan såg filmen för inte så längesedan igen så kan jag fortfarande bli imponerad av det visuella, men handlingen har en hel del luckor. Lite som att man ville berätta så mycket på begränsad tid. Vilket är lite synd. Jag uppskattar dock fortfarande filmen mycket, men kanske inte lika såld som när jag var tonåring.

I trailern till nya Dune får vi uppleva en mer symfonisk version av Eclipse som arrangerats av Hans Zimmer, där en kör framfår låten. Sjukt mäktigt. Det är även Zimmer som komponerat musiken till själva filmen.

Även här kan vi koppla lite till Lynch-filmen som faktiskt har ett score av gruppen Toto. Fortfarande ett av mina favoritsoundtracks och definitivt det bästa albumet med gruppen. Temat är sjukt snyggt och pampigt och det rytmiska i många av låtarna skvallrar ju om att det är just en popgrupp som står bakom musiken. Lyssna tillexempel på Robot fight, som är likt en mix av elektro och etnorytmer.
Men självklart är det det pampiga temat, som känns hämtat från ett Vangelis-album ett mästerverk. Sedan är det snyggt att även Brian Eno fått vara med på ett hörn och komponerat Prophecy theme. Med sin mer ambient känsla liksom man svävar över de enorma sanddynorna på Dune. Snyggt som fan är det och ett perfekt inslag till er mys-spellista.

Men som sagt. Än så länge vet vi bara hur nya Dune låter via Eclipse. Så den låten får sätta tonen för dagen.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.