Nu är det bara dagar kvar tills Apple håller presentation under deras utvecklarevent WWDC 2020. Det finns så klart mycket för mig att hoppas på där när det kommer till mjuk- och hårdvara som den Apple-användare jag är. Men här i bloggen tänkte jag fokusera på det som har med musik att göra i första hand, nämligen steamingtjänsten Apple Music.

POPMUZIK LOVER 2

Apple Music firar ju fem år denna sommar den 30:e Juni.
Det har varit en ganska skakig resa från stat ska jag villig erkänna. Men efter något år så började bitarna falla på plats för tjänsten och idag tycker jag det är den bättre plattformen för dig som älskar musik.

Apple Music vågar ju tänka bortom spellistor och även lyfta fram fokus på artister samt album. Något som den gröna konkurrenten inte riktigt vågat, då de har ett mer kommersiellt radiotänk, där lyssnaren ska hålla sig till spellistan och inte ”byta kanal”.

Med en allert nordisk musikredaktion tycker jag dock att Apple Music blivit väldigt bra på att lyfta fram svensk musik i spellistorna. Jag hittar allt som oftast mer och bättre låtar av svenska artister i deras New Music Daily, än i Spotifys dito. Så det är sjukt bra jobbat på relativt kort tid ändå.

Även tekniskt tycker jag Apple Music blivit väldigt tiltalande igenom åren. Snygg layout, lätt att hitta låtar samt att ha koll på ens egna musik kontra den musik som finns på Apple Music. För detta är för mig en av de stora styrkorna med Apple Music, att jag kan kombinera mitt gamla iTunes-bibliotek med 30.000+ låtar med dagens nya hits som bara streamas.

Men saker ska alltid utvecklas.
Det finns en del saker som jag hoppas Apple kan stoppa in i tjänsten i år och göra den ännu bättre.

Spellistor

En av de få saker som jag saknar från Spotify är gemensamma spellistor. Att ha en spellista som jag jag bjuda in vänner till där de kan stoppa in låtar de vill lyssna på under en fest eller tipsa om.
Självklart ska man kunna spärra folk som råkar hitta spellistan också. Detta var lite nackdelen med de öppna spellistorna på Spotify. Jag testade en sådan spellista för bloggen där folk kunde tipsa om låtar, vilket började sjukt bra. Men det kom snabbt en knippe spammare som lade in sina låtar, album eller hela katalog om och om igen i spellistan för att desperat få synas. En liten skara idioter som förstörde för alla andra. Så det blev till att ta bort den möjligheten. Vilket jag då inte hade behövt göra om det nu gick att spärra användare…

En annan funktion för spellistor är att kunna hitta andra användares spellistor via artister som man själv gillar, eller kanske till och med via de spellistor man själv gör.
Att hitta personer med liknande musiksmak skulle verkligen lyfta plattformen och det utan att göra Apple Music till en social mediaplattform. Det finns ju så många spellistor som folk har skapat där ute som liksom aldrig får synas. Är de officiella så borde det ju kunna gå att hitta dem enklare. Kanske en sektion under För dig där spellistor skapade av andra användare med liknande musiksmak som du själv syns?

Apple Music har fem riktigt trevliga spellistor som baseras på vad du lyssnar på. Favourites, Get up, Friends, Chill och New Music.
Det som jag kanske saknar är en mer tydlig spellista för att upptäcka ny musik. Där låtar som du gillat matchas med andra som gillat samma och sedan letar upp andra låtar som personen gillat i samma genre och stil, men som du inte lyssnat på än. Nu när gilla-funktionen i Apple Music ändå är såpass fokuserad för plattformen, så borde de verkligen utnyttja den.

Slutligen när det komme till spellistor så vore det fint om jag kunde lägga in Apple Musics egna spellistor i en mapp, så de inte behöver ta upp lika mycket plats i mitt spellisteflöde. Jag kan ju lägga mina egna spellistor i en mapp om jag vill, så då borde detta vara en självklarhet.

Social

Något Apple alltid varit sämst i klassen på så är det sociala medier. De vill gärna, men känns mer som farbrorn från landet som vill hellre än bra när det kommer till att förstå sociala medier.
Nyligen kom äntligen funktionen att dela låtar, album och spellistor till Instagram Stories, vilket ju bara tog några år. Denna funktion ska ju även komma till Podcaster kan man ju tycka. Det vore fint, tack så mycket.
Men för min del får Apple gärna vara mer på och framåt när det kommer till att vara sociala eller dela på sociala medier.
Varför inte ha en funktion där du kan lyssna tillsammans med dina vänner över iMessage eller FaceTime? Så länge alla har Apple Music så kan man lyssna ihop och kommentera i skrift eller tal samtidigt som man lyssnar. Eller har som bakgrundsmusik medan man kör FaceTime. Känns väldigt 2020 med en sådan funktion.

Apple Music jobbar ju väldigt mycket med musikvideor. Dessa kan du bara se på själva plattformen. Men självklart borde du ju kunna bädda in dem på Twitter, Facebook eller i en blogg. Visst, du kanske bara kan se 30 sekunder på den externa plattformen innan du behöver fortsätta till Apple Music. Det är helt okej tycker jag. Men nu är de bara en länk som gör det ganska oengagerat att vilja klicka in. Jag hade ju lätt kunna gå från YouTube-videor till Apple Music-videor i bloggen om det hade funkat att just bädda in dem.

Övrigt

Något som hade gjort min dag lite gladare skulle vara funktionen att spärra artister eller hela genres. När jag lyssnar igenom spellistan New Music Daily så slipper jag höra Hov1 eller Yasin eller bara slippa hip-hop överlag.
Drömmen!

Nämnde förut att Podcaster borde kunna bäddas in till Instagram Stories.
Något jag gärna vill se i kommande uppdatering för GarageBand i iPadOS är möjligheten att importera längre ljudfiler. Spelar ju in poddintervjuerna på min iPad, men det går bara att lägga in 30 minuter i GarageBand. Så när jag ska redigera måste jag göra det på datorn. Att ha obegränsat med tid på ljudfilerna i GarageBand hade ju gjort den plattformen till en perfekt poddstudio.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011