I en värld där allt stannar upp och inget är som det brukar är det dags att tänka i nya banor. Jag ser krögare som kämpar med näbbar och klor att skapa omsättning och kör personligen hem mat till folk som vill ha take out, eller ger rikliga rabatter till de som kommer till krogen. Folk köper presentkort och hoppas att företaget finns kvar när COVID-19 lugnat ner sig för att kunna köpa mat och en upplevelse då.

Popmuzik Podcast

I de värsta av tider skapas de bästa av möjligheter och folk som levt sitt liv i samma hjulspår måste tänka om och tänka nytt.

Så gäller även för musiker. Många har funnit sig i att man inte blir direkt fet på den strömmande musiken utan det är livespelningarna som räddar upp ekvationen. Men nu när vi inte ens kan samlas för en öl och lyssna på bandet spela live på Pustervik eller Debaser, så försvinner även den inkomsten från artisterna. Detta är såklart en tragedi för musik-Sverige och en del artister har skrivit ett upprop om att Spotify ska ta sitt ansvar och höja ersättningen till dem.
Själv tror jag inte det kommer hända så mycket där. Spotify brottas med röda siffror, och även om deras chefer lever Champagne-dagar så är det du som egenföretagande artist som måste vara kreativ. Vill du bli räddad är det du själv som får tälja livbåten.

En av sakerna Spotify och Apple Music skulle kunna göra redan igår är en dricks-knapp där lyssnaren kan skänka några kronor till artisten som sedan läggs på den månatliga utbetalningen av streaming-royalties. Det hade nog skapat en del inkomster i alla fall, att med några snabba knapptryck ge ens favorit-artister några kronor extra.

Det artisten själv kan göra är att öppna ett Patreon-konto.
Man kan se det som nutidens fan club. Ni vet de där klubbarna där man betalade något varje år och fick bilder på ens idol och kanske en medlemstidning.

Jag använder Patreon för bloggen. Ett sätt för bloggens följare att stötta en oberoende blogg igenom att varje månad skicka över en liten summa pengar. Det är inte något jag blir fet och lat av direkt, men det är otroligt uppskattat att några gillar bloggen såpass mycket och ser fördelen med den att de väljer att ekonomiskt stötta den.
På Patreon finns ju möjlighet att även artister kan få lite extra stöd i dessa svåra (och kommande) tider.

Det finns många sätt att jobba med Patreon och för en musiker kanske det inte är helt självklart. Men jag ska ge er lite tips på hur ni kan ta betalt för att kunna skapa musik även i framtiden.

Först behöver du en plan.
Likt alla plattformar som Facebook och Instagram behöver du veta vad du ska göra på Patreon. Vad får dina fans ut av stötta dig på Patreon och vad känner du att du själv orkar med. Det är sällan bra att göra något som bara rinner ut i sanden. Utan sätt ihop en tydlig plan. Börja lågt och bygg hellre på om du känner att det bara flödar ut idéer och möjligheter.

Det fina är att Patreon har olika medlemsnivåer som du kan kan välja bland (om du vill). Du kan ha en nivå där någon ger en eller två dollar i månaden för att bara stötta dig.
Du kan ha en nivå – på någonstans mellan fem och tio dollar – där du skapar roligt exklusivt innehåll så som korta videosnuttar från studion. Du kanske läggar upp en liten demo som folk kan tycka till om. Foton från tidiga konserter eller pressbilder som inte användes officiellt men som här skapar en mer exklusiv gåva till de som stöttar dig.
Sedan kan du ha en ännu högre nivå där folk kanske får lyssna på ny musik före alla andra. Kanske att du skickar över en t-shirt för de som varit med ett längre tag. Som sagt, med billiga medel kan du skapa ovärderligt innehåll som bara finns där.

Dock är viktigt att förstå att det inte kommer flockas personer på Patreon från dag ett. Det betyder att du kommer skapa innehåll som väldigt få ser. I världen med Facebook där du får 200 likes på kort tid, så är det kanske inte jättebra för egot. Men jobba målmedvetet och berätta på Facebook och Instagram var folk går miste om som inte stöttar dig på Patreon. Några med FOMO ska nog finnas där ute som är villiga att hosta upp pengar.
Här är det bra att skapa innehåll innan du går ut officiellt med din Patreon-sida. På det viset har du en månad av inlägg som du kan portionera ut med lagom mellanrum och då behöver du inte känna dig stressad att komma på något varje vecka. Men du ska självklart skapa innehåll så ofta du kan.

Som sagt, du är en kreativ person – annars hade du aldrig kunnat bli musiker. Så nu får du utnyttja ditt kreativa tänkande för att skapa nya möjligheter.
Jag tror Patreon kommer bli din nya bästa vän.

Tips på Patreon-innehåll:

Månadsgivare. (Folk stöttar dig för det du gjort och kommer att göra. Inga krav på motprestation direkt på Patreon).

Mobilvideor från studion.
Berätta mer ingående om bakgrunden till en låt. (Text eller video)
Bilder som bara finns på Patreon. (Från konserter, studion, bakom kuliserna, pressbilder).
Låttexter.
Rabatter på merch.
Lyssna på demos.
Lyssna på kommande album / låt före alla andra.
Var aktiv och chatta med folk. Låt följarna komma närmare dig som artist.
Välja omslag på singel.
Låt fans betala vad de vill för din musik via Patreon.
Kanske till och med släppa låt exklusivt på Patreon.

Patreon har en sida för musiker. Kolla runt och se vad andra artister erbjuder och vad du känner du kan dra nytta av.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011