Sista chansen för Andra Chansen

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Andra Chansen. Sug på det uttrycket och fenomenet.
Låtar i Melodifestivalen som inte riktigt nådde hela vägen, men som ändå får en andra chans att vara med i finalen. Kanske de vuxit till sig lite mer under veckorna, eller så är konkurrensen inte lika tuff jämfört med låtarna som gick vidare med en gång.
Egentligen är inte Andra Chansen en så dum idé. Problemet är att programmet oftast blir det. Är programmet dåligt är det likt förbannat ett stort problem med hela konceptet.

Ända sedan 2004 har Andra Chansen varit som en blindtarm till tävlingen. Den finns där men gör kanske inte så stor nytta på det hela taget, mer än att SVT bokar upp en extra helg i sofforna. En gång på alla år har en låt från Andra Chansen vunnit tävlingen. Med andra ord är dess betydelse inte direkt stor för låtarna. Det finns liksom en anledning att låtarna valdes bort redan i deltävlingen.

Men det är som sagt inte här problemet ligger. Låtarna får gärna vara med i finalen, det stör mig inte. Problemet är att programmet aldrig hittat en form eller en funktion under alla år. Det är spretigt och om underhållningen varit svår att få till i tävlingens deltävlingar, så har den varit helt hopplös i just Andra Chansen. Det är helt enkelt för mycket manustid och för lite manus vilket blev plågsamt uppenbart i år.

För min del känns det som vi gett Andra Chansen så många chanser nu att det är dags att skrota den delen i programmet.
Antingen väljer vi tre låtar från varje deltävling som går direkt till final, så vi får ihop 12 låtar allt som allt. Det skulle höja insatsen lite mer i själva deltävlingarna. Det är nu eller aldrig, typ.
Eller så använder vi oss av appen och röstar direkt efter att sista ordinarie deltävlingen är slut på den låt vi vill ha till final av de som kom trea och fyra. En röst per konto och de fyra bidrag som fått flest röster presenteras på söndag kväll. Då hinner de bidrag som går vidare göra sig redo för finalen i god tid.

För SVT skulle detta vara en bra lösning. De skär ner produktionskostnaden med en sjättedel och då kanske de istället kan lägga någon tusenlapp mer på manus under de andra programmen. Av någon anledning har ju detta varit det största problemet med programmet så länge Edward af Sillén inte är med som med sin kärlek till Melodifestivalen kan driva med och hylla det.
Då är det kanske bäst att acceptera Melodifestivalens svagaste länk och helt enkelt operera bort den.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.