Andra Chansen. Sug på det uttrycket och fenomenet.
Låtar i Melodifestivalen som inte riktigt nådde hela vägen, men som ändå får en andra chans att vara med i finalen. Kanske de vuxit till sig lite mer under veckorna, eller så är konkurrensen inte lika tuff jämfört med låtarna som gick vidare med en gång.
Egentligen är inte Andra Chansen en så dum idé. Problemet är att programmet oftast blir det. Är programmet dåligt är det likt förbannat ett stort problem med hela konceptet.

Skicka in din musik

Ända sedan 2004 har Andra Chansen varit som en blindtarm till tävlingen. Den finns där men gör kanske inte så stor nytta på det hela taget, mer än att SVT bokar upp en extra helg i sofforna. En gång på alla år har en låt från Andra Chansen vunnit tävlingen. Med andra ord är dess betydelse inte direkt stor för låtarna. Det finns liksom en anledning att låtarna valdes bort redan i deltävlingen.

Men det är som sagt inte här problemet ligger. Låtarna får gärna vara med i finalen, det stör mig inte. Problemet är att programmet aldrig hittat en form eller en funktion under alla år. Det är spretigt och om underhållningen varit svår att få till i tävlingens deltävlingar, så har den varit helt hopplös i just Andra Chansen. Det är helt enkelt för mycket manustid och för lite manus vilket blev plågsamt uppenbart i år.

För min del känns det som vi gett Andra Chansen så många chanser nu att det är dags att skrota den delen i programmet.
Antingen väljer vi tre låtar från varje deltävling som går direkt till final, så vi får ihop 12 låtar allt som allt. Det skulle höja insatsen lite mer i själva deltävlingarna. Det är nu eller aldrig, typ.
Eller så använder vi oss av appen och röstar direkt efter att sista ordinarie deltävlingen är slut på den låt vi vill ha till final av de som kom trea och fyra. En röst per konto och de fyra bidrag som fått flest röster presenteras på söndag kväll. Då hinner de bidrag som går vidare göra sig redo för finalen i god tid.

För SVT skulle detta vara en bra lösning. De skär ner produktionskostnaden med en sjättedel och då kanske de istället kan lägga någon tusenlapp mer på manus under de andra programmen. Av någon anledning har ju detta varit det största problemet med programmet så länge Edward af Sillén inte är med som med sin kärlek till Melodifestivalen kan driva med och hylla det.
Då är det kanske bäst att acceptera Melodifestivalens svagaste länk och helt enkelt operera bort den.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011