Efter tre singlar och en EP är Ida Schönbeck från Göteborg här är aktuell med singeln Filmnegativ. En grym Maggio-doftande poplåt som handlar om att alltid bara minnas det bra från relationer som tagit slut. Att man får det där förskönande filtret framför minnena, precis som man numera kan få med fotofilter.

Nordiska Favoriter

Jag bad Ida berätta mer om sig själv och den nay singeln som du kan läsa här:

Lite kort, vem är Ida Schönbeck? 

Jag är en snart tjugoårig tjej från utkanten av Göteborg som jobbar som barista på dagarna och skriver låtar på kvällarna. 

Om du skulle beskriva din musik som inte hört sig än, vad skulle du säga då?

Jag skulle vilja beskriva min musik som flickrums-pop med svenska texter om sånt man gråter om på krogtoaletten.

En varm sommardag – var hittar man dig då? 

Denna sommarn tyvärr mest troligt vid diskmaskinen på kaféet jag jobbar på. Men så fort jag stämplat ut hittar ni mig badandes i närmsta lämpliga vattenmassa.

Vad har du i dina hörlurar just nu? 

Jag lyssnar nästan enbart på svensk pop ljust nu, det kunde man inte gissa va? Om jag får välja mina topp fem låtar just nu skulle det vara:

  1. Jag vill bara va med dig – Håkan Helström och Noonie Bao
  2. Säg det som du menar det – Emilia Pantic
  3. Mitt bästa – HON
  4. Tjugofem – Vince Wavy och FILIPPA
  5. Helan går – Lisa Howard

När kände du att du ville satsa på en sångkarriär? 

Att satsa på musiken kom rätt naturligt, jag bestämde mig för det redan som barn och sen har jag bara fortsatt på det spåret. För mig är det inget val att skriva musik, den kommer vare sig jag vill eller inte. Så jag kände att det var smidigast att försöka ha det som jobb också.

En textrad i en låt du skrivit som du är extra nöjd med och varför?

Jag sjunger ”Framkallar alla bilder på dig, du är ful på dom flesta” i sticket på Filmnegativ. Folk jag visat låten brukar skratta till när dom hör den raden och jag gillar det. Jag gillar texter som är lite kul, allt behöver inte vara så seriöst hela tiden. Jag tycker också att det sorgliga i låten känns mer då. Livet är ju lite så, det är aldrig bara en sak. Det finns alltid fint i det fula och fult i det fina och det är i konstrasterna som vi känner något. 

Du släpper dina låtar independent – vad ser du som utmaningen och fördelen med att vara independent? 

Att man själv är den som styr allt tycker jag på något sätt är både den största fördelen och nackdelen. Man gör så mycket annat än att bara vara artist, man är PR-ansvarig, redigerare, manager, och helt plötsligt ska man leka musikjurist.  Men det är också det jag tycker är kul, jag vill vara med i alla delar av processen och tycker det är spännande att ta mig ann saker jag inte riktigt fattar. Jag har ju också precis kommit på att bara för att jag är independent så måste jag inte göra allt själv. Filmnegativ har jag skapat ihop med producenterna Oskar Samuelsson, Markus Sundval och Simon Nyberg. David Nyqvist gjorde ett grymt jobb med mastringen och min syster Ebba Schönbeck har hjälpt mig med allt det visuella. Jag har haft ett grymt team med mig detta släppet och det har gjort hela processen så mycket enklare och roligare!

Foto: Ebba Schönbeck

Nu är du aktuell med singeln Filmnegativ. Vad handlar låten om?

Filmnegativ handlar om en kille som jag av goda anledningar valde att dumpa. Men efter nån månad kickade tvivlet in, jag började minnas det fina och allt dumt han hade gjort kändes inte lika dumt längre. Jag är en nostalgiker utan dess like, och är alltid jätterädd för att det bästa redan hänt. Denna låten är en påminnelse till mig själv om att inte bli förblindad av fina minnen.

Filmnegativ… Är förresten foto en passion? 

Nja, det skulle jag nog inte säga direkt. Jag tycker det är väldigt kul att jobba med det visuella, men jag kan väldigt lite om fotografering. 

Hur arbetade ni fram låten? 

Jag kom i kontakt med Markus genom ett digitalt låtskrivarcamp jag deltog i förra sommarn, och genom honom lärde jag känna Oskar och Simon. Jag skickade över en demo på Filmnegativ och killarna drog igång med att prodda upp låten. Vi hade massa låtskrivarsessions över zoom och tillsist tog jag tåget till Örebro över dagen för att spela in sång. Jag skrev den här låten för väldigt länge sen, den låg bara och samla damm innan killarna kom och blåste liv i den. Så det känns så kul att folk äntligen ska kunna få lyssna!

Vad händer under sommaren för dig? 

Min sommar kommer bestå av en hel del jobb, mycket musikskapande och resande. Jag planerar att gå på många konserter också och ta igen för all livemusik man missat under pandemin. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011