Med det nysläppta debutalbumet Anonym ger sig Angelica Mava ut i sommaren för att äntligen möta sin publik och spela sin fullängdare. Den elva spår långa LP:n är inget annat än en hommage till reggae och för tankarna till den nu mera legendariska Peps Perssons arv. Genom att överbrygga gapet mellan pop och reggae på svenska skulle jag vilja påstå att Angelica gör något unikt. I mitt tycke har artisten definitivt funnit sin plats och scen i pop-världen.

Att Angelica Mava skulle börja skriva på svenska känns dock inte så självklart om vi tittar på hennes katalog. Under 2019 och 2020 släpptes en hel del singlar på engelska. Men i år markerade sångerskan en ny era i sin karriär när hon började ge ut musik på just svenska. Först kom låten Maraton, därefter singel och tillika albumtiteln Anonym. En låt som i stora drag handlar om skönhetsideal. Här beskriver artisten att det finns en hel del frustration i att spendera tid och energi på utseende när det egentligen borde handla om musik. Texten skildrar en önskan om att vilja vara någon annan för en stund. Trots karisma och otrolig power i sin framtoning behöver faktiskt även den allra starkaste stunder av återhämtning och inre lugn. Det blir allt tydligare i låten Färgstark att den starka personligheten ibland kan bemötas med ifrågasättanden. Men istället för att göra det till något negativt hör vi artisten säga till sig själv att aldrig sluta vara den hon är. 

I huvudsak är Anonym ett soloalbum, i den bemärkelsen att det inte är så många collabs, förutom två. Där ett helt klart får mig att rycka på ögonbrynen. Det är ingen mindre än Promoe som gästar på den insiktsfulla Livet finns i springorna. På tracket möts vi ganska omedelbart av Promoes karakteristiska röst och när därefter Angelica äntrar känns det som att låten blir fulländad och utgör i mitt tycke en av albumets absolut starkaste spår. Men det finns helt klart fler nämnvärda låtar, däribland Brandman som lekfullt nog kretsar kring en kärleksrelation där Angelica själv släcker den eld som en forna kärlek en gång tänt. Även albumet första singeln Maraton fångar mitt intresse med sin medryckande refräng och återigen metaforiska kärlekslyrik. 

Vem är Angelica Mava då? Jo, hon är artisten, producenten och låtskrivaren som driver sitt eget skivbolag från huvudstaden. Med en önskan om att skapa musik i gränslandet mellan reggae och pop rymmer hennes sound härliga basgångar, glittrande gitarrer och en hel del elektroniska syntar. Texterna handlar i sin tur om allt från kärlek till feminism och livsupplevelser.

Ni hör nya albumet Anonym här i bloggen. Passa även på att se videon till Anonym!

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Leave A Reply