Det fanns en tid då man såg konserter hemma på VHS. Jag minns att min syster hade några Duran Duran-konserter som vi kollade på lite då och då när jag var liten.
När mitt intresse för popmusik växte gjorde även min samling av just filmade konserter det. Självklart hade jag Performance-turnén med Pet Shop Boys på VHS och även en hel del konserter med Jean-Michel Jarre.

DOLBY ATMOS

Några av dessa konsertvideor fördes senare över till DVD. Det var med andra ord bara till att köpa dem igen. Nu i lite bättre kvalité och lättare att hoppa mellan låtarna. Just en konsert kan i mitt tycke vara minst lika bra och underhållande att ha på i bakgrunden som ett album med ens favoritartist eller en spellista i dessa tider.

Samtidigt är det ganska konstigt att dessa vider och DVD-utgåvor inte förts över till digital försäljning.
För ett par veckor sedan släpptes filmen It Couldn’t Happen Here med Pet Shops Boys av BFI i Storbritannien. Som vanligt när det gäller Pet Shop Boys var det frågan om en limiterad utgåva med bok samt en DVD och en Blu-Ray. Ett självklart samlarobjekt.
Jag köpte såklart utgåvan, samtidigt som jag inte för mitt liv inte kan förstå varför man inte släpper just en sådan musikfilm på iTunes så alla kan se den så som vi ser filmer och serier idag – strömmad till vår TV eller dator. För ska vi vara ärliga så är det ändå få som faktiskt äger en DVD-spelare idag. Visst, vi kanske har den i datorn eller en gammal stackare som står kvar under TVn som vi kopplat ut sedan länge i och med att vi behövde HDMI-ingången till något annat och efter det aldrig kopplat in den igen.
Jag kan tänka mig att det har något med rättigheter att göra. Men samtidigt är det ändå en gåta hur en musikfilm eller konsertfilm inte släpps digitalt idag men ändå på en fysisk DVD. Rättigheterna bör ju inte vara heeeelt vansinniga mellan de två formaten?

Så om du idag söker på Pink Floyd i iTunes (eller TV-appen) så får du upp ett par dokumentärer. Söker du på Queen, Metallica eller Duran Duran så får du även där bara upp dokumentärer. Borta är Live in Rio med Duran Duran, Blond Ambition Tour med Madonna eller Queen Live at Wembley. Inte heller Pink Floyd Live at Pompeii finns att hitta.

Det är fruktansvärt synd att musikbolagen inte gör dessa konsertvideor tillgängliga för dagens musikkonsumenter. Det är som just livekonserter slutade att existera med det fysiska formatet. Något som är ännu konstigare är ju att en hel del av konserterna ändå finns på Blu-Ray, så någon form an restaurerad master finns ju där ute.

För mig hade det varit en självklarhet att göra dessa klassiska (och även nya) konserter tillgängliga på iTunes. Speciellt i dessa Covid-tider när vi är svältfödda på konserter. Så snälla skivbolag. Öppna upp er konsertskatt som ni ändå sitter på och låt oss uppleva konserter på våra fina 4K-skärmar och maffiga Sonos-system. Det är ju så nära den riktiga upplevelsen vi kan komma just nu.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011