Holger Ålander är sångare i bandet Sound for the Living. Vid sidan av det har han även gjort en del sololåtar de senaste åren. Bland annat Feberdröm som du kunde höra i bloggen när den släpptes i Oktober förra året.

Popmuzik Podcast

Nu skiftar Holger fokus och släpper sin första singel på engelska.
Believe me får vi mjuk och organisk singer-songwriterpop där sättningen är gitarr, bas och ambience. Det ramar in låten på ett snyggt och avskalat sätt och ger fokus åt sången och med det Holgers uttryck i sången.

Jag bad Holger berätta mer om låten och arbetet med de nya låtarna på engelska i denna intervju.
Om du uppskattar intervjuerna i bloggen och att det finns en bred svensk musikblogg, samtidigt som många andra lagt ner. Ja, då får du gärna stötta arbetet med bloggen som Patreon. Du kan antingen bli Popmuzik Liker för 12 kr eller Popmuzik Lover för 32 kr. Ditt bidrag hjälper bloggen leva vidare och lyfta fram spännande artister och deras musik.

Efter att du tidigare har släppt låtar på svenska sjunger du nu på engelska. Varför gjorde du den övergången och hur känner du skillnaden är att skriva på engelska mot svenska? 

Jag började skriva låtar på engelska när jag var runt 17 år eftersom det kändes naturligare då, och det var nästan lite pinsamt att skriva på svenska, haha! Men Håkan Hellström har alltid varit en stor idol för mig, och hans musik inspirerade mig långt innan jag började skriva på svenska. När jag flyttade till Stockholm och började studera låtskrivande blev jag influerad av mina klasskamrater och den svenska musikscenen, vilket fick mig att prova att skriva på svenska eftersom det kändes mer personligt.

Nu har jag valt att återgå till engelska, eftersom det passar bättre för den genren jag vill göra idag, och jag känner att jag kan ta ut svängarna mer. Jag har två stora inspirationskällor tatuerade på mina armar: Håkan Hellström och James Bay. Att återvända till engelskan och den musikstil jag älskade som tonåring, när James Bay spelades konstant i mina hörlurar, känns som att jag kommer närmare mitt sanna jag och den musik jag gör bäst.

Pressbild

Arrangemanget på låten är väldigt avskalat och snyggt. Hur landade du i den ljudbilden?

Det var faktiskt ett ganska enkelt beslut. Från början hade låten trummor, men jag kände att jag ville skapa en mer avskalad EP som helhet. Det var viktigt för mig att arrangemanget skulle kännas intimt och genuint, vilket också ger mig möjligheten att framföra låtarna live på ett enklare sätt, antingen solo eller tillsammans med en till gitarrist. Den avskalade ljudbilden låter texten och melodierna stå i fokus, och det känns som att det passar bäst för den känslan jag vill förmedla.

Du samarbetar med producenten Adam Järverud Lundberg. Hur träffades ni och vad gör han för att lyfta fram det bästa i låten tycker du? 

Jag och Adam träffades på AP Academy där vi gick i samma klass. Vi började samarbeta tidigt under vårt första år och har gjort många låtar tillsammans. Adam har verkligen lyft låten genom att stödja och engagera sig i mina idéer. Han har också mixat och mastrat låten, och tillsammans har vi lyckats skapa det sound jag strävar efter på ett väldigt bra sätt.

Vad skulle du säga att Believe me handlar om och hur arbetade du fram låten från demo till det vi hör idag? 

Låten handlar om en känslomässig osäkerhet i en relation där personen kämpar med om de ska stanna eller gå. En längtan efter trygghet och bekräftelse, samtidigt som gamla minnen och känslor av att vara fast vid någon tas upp. Det är ett sökande efter någon som kan förstå och ta sig tid att vara närvarande.

Låten kom till väldigt snabbt. Jag hade redan ett gitarrarrangemang klart inför min första session med Adam, och vi skrev färdigt allt och producerade upp låten på en dag. Efter det jobbade vi bara med små detaljer.

Första låten i något som ska bli en hel EP. Finns det någon röd tråd genom låtarna och hur många låtar har du arbetat på under detta engelska projekt? 

Det finns en röd tråd genom låtarna framförallt i texterna men i musiken kommer jag verkligen ta ut svängarna maximalt, så någon låt kan bli helt unik eller galen. Just nu har jag tre låtar klara och jobbar på två till. Planen är att släppa en singel till under EP-projektet, och totalt kommer min EP att innehålla fem låtar.

Vad kan vi se fram emot under hösten från dig och även från ditt band Sound For The Living?

Under hösten kan ni se fram emot att jag släpper en ny singel i oktober, och förhoppningsvis kommer min EP ut i november om allt går enligt planerna.

När det gäller mitt band, Sound For The Living, kommer vi att fortsätta släppa låtar och vi arbetar på ett album. Vi vill inte stressa fram det, men vi hoppas kunna släppa det nästa år.

Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011