Jag måste erkänna att jag tycker att Billy Joels hit Uptown girl från 1983 är smittsamt härlig och lite av ett lyckopiller. Låten var skriven om Billys dåvarande flickvän modellen Elle Macpherson, men det var istället Christie Brinkley som fick strålkastaren på sig när hon var med i musikvideon och sedan gifte sig med Joel 1985.
På det hela är det som sagt en låt om den där mannen från arbetarklassen som blir kär i en kvinna från överklassen och utmaningen det kan medföra enligt sångaren.

DOLBY ATMOS

Uptown girl blev en stor hit för Billy Joel när det begav sig, och får väl ses som en av artistens absolut största hits idag vid sidan av hans paradnummer Piano man.
Låten blev sångarens första (och hittills enda) etta på den brittiska singellistan, samt trea hemma i USA där den låg på Billboard Hot 100 i hela 22 veckor.

För inte så länge sedan släppte Columbia Records en ny utgåva av albumet An Innocent Man från vilken låten är tagen. Nu är låten (och resten av albumet) mixat i Dolby Atmos, vilket gör låten än mer lekfull med sina handklapp och körsång som smakfullt skapar ett dynamiskt lager kring Billys sång och runt oss. Det blir extra medryckande på det viset och en härlig uppgradering av låten rent ljudmässigt. Så om du har en musiktjänst som även erbjuder Dolby Atmos så tycker jag du ska uppleva låten i det ljudformatet.

2001 spelade det irländska pojkbandet Westlife in en version av Uptown girl som släpptes tillsammans med välgörenhetsorganisationen Comic Relief. Deras version tog låten än en gång upp till förstaplatsen på den brittiska singellistan, samt även hemma på Irland och det blev en andraplats här i Sverige.
Då Westlifes version har lite mer fart och energi så måste jag väl i ärlighetens namn säga att deras version är något vassare. Men det gör ju inte originalet direkt sämre, för den behövdes ju för att få till Westlifes cover.

Vad tycker du om Uptown girl? Har du några speciella minnen eller tankar kring låten?

Om du uppskattar Popmuzik och mixen av nostalgi med att sidan lyfter fram ny musik av spännande artister tillsammans med intervjuer och recensioner, så får du gärna stötta arbetet med bloggen som Patreon. Du kan antingen bli Popmuzik Liker för 12 kr i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Ditt bidrag gör det möjligt att driva sidan vidare som en av de sista musikbloggar vi har kvar i landet. Så om du vill att det faktiskt ska finnas minst en svensk musikblogg ska du inte anta att andra kommer att stötta, för då stöttar ingen. Bättre att klicka på länken och bidra redan nu. På det viset kan vi ha kvar i alla fall en plattform för morgondagens artister där de kan upptäckas på. Tack.

Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011