Det är faktiskt inte för Tim Buckley som jag älskar låten Song to the Siren. Missförstå mig rätt, det ÄR en fantastisk låt Buckley komponerat och Larry Becketts text helt magisk. Men det är inte tack vare Buckley som jag fastnat för låten. Personligen tycker jag hans version är ganska överdramatisk i sättet den framförs och fraseras. Så hade jag bara hört den, hade jag inte gett låten så mycket av en tanke.
Nej, det är alla olika covers på låten som fått mig att få upp ögonen för låten. Saken är den att det gjort många covers på just Song to the Siren.
Den mest kända versionen är den som The Mortal Coil släppte 1983. Här har Buckleys folk-pop blivit till drömliknande synthpop som framförs av ingen mindre än Elizabeth Fraser från Cocteau Twins. Det är så galet snyggt med sin svävande känsla, där sångerskans röst flyter ut över arrangemanget. Det är denna drömliknande och svävande känsla som gör låten mest rättvist i min värld.
Just den drömliknande ljudbilden använde sig även George Michael av när han släppte sin version av låten som b-sida till singeln White light.
Jävlar vad snyggt det är! Georges souliga röst och ömma uttryck i rösten gör mig mer eller mindre tårögd varje gång jag hör den. Det är som sångaren äger låten med sitt uttryck. Har du inte hört denna version måste du verkligen göra det. Definitivt en av mina favoritinspelningar med George och tyvärr hans sista singelsläpp innan sin bortgång 2016.
En av mina personliga favoriter av Song to the Siren är den som Bryan Ferry spelade in till albumet Olympia från 2010. Här blir det magisk Ferry-elegans av låten. Med mjuka trummor och kosmiska synthar. Det andas Avalon över tolkningen och det är kanske det som gör den så fantastisk. Det var faktiskt med Ferrys version som jag på allvar fick upp ögonen för låten, så kanske inte helt konstigt att det blivit en av mina favoritversioner.
När de släppte Zach Snyders klippning av filmen Justice Leauge användes just Song to the Siren i en central scen. Låten framfördes här av den brittiska sångerskan Rose Betts och hon verkligen skapar gåshud med sin tolkning av låten. Något som definitivt förstärks i filmscenen. Både musik och film kombineras här på ett perfekt sätt skulle jag säga.
Andra som tolkat Song to the Siren är John Grant som i slutet av gruppen The Czars karriär spelade in låten till albumet Sorry I Made You Cry från 2006. Efter det blev Grant soloartist och släppte det lysande albumet Queen of Denmark 2010.
Till albumet Dreamland från 2001 spelade Robert Plant in en tolkning av låten.
Den brittiska artisten SOHN släppte en singel med låten 2021.
Den senaste tolkningen jag hittade av låten var den som den amerikanska gruppen Garbage släppte som b-sida till singeln Lie to me, som utkom i Maj i år.
Så ja, det är en låt som inspirerat många artister genom åren. Det är väl det som gör låten så unik och så magisk. Att den lever vidare i olika tolkningar och skepnader.
Song to the Siren släpptes av Buckley på hans album Starsailor från 1970.
Låten i sig skrevs första gången 1967, men Buckley var aldrig riktigt nöjd med låten och inspelningen. Så det dröjde som sagt tre år innan han släppte låten.
Dock släppte sångaren Pat Boone Song to the Siren redan 1969 på albumet Departure. Då en härligt symfonisk poplåt, som känns långt från både Buckleys indiefolk och alla andras mer drömliknande och stämningsfulla versioner. Men jag måste erkänna att jag är löjligt förtjust i Boones version av låten. Allt från måsarna i inledningen och produktionen som är ganska camp.
En bra låt med många skepnader helt klart.
Vilken version är din favorit av Song to the Siren?
Du hittar en knippe olika tolkningar av låten i denna magiska spellista.
Tack för att du besöker Popmuzik.
Om du gillar mitt arbete att driva bloggen som en bred och nyfiken musikblogg på svenska, där du dagligen hittar nya inlägg om musik, får du gärna bli Patreon och stötta arbetet med sidan. Du kan antingen bli Popmuzik Liker för endast 12 kr i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Ditt bidrag gör stor skillnad och är viktig för att kunna driva bloggen vidare. Tack för hjälpen.