I fjol släppte Patrik Isaksson albumet Mellan hopp och förtvivlan. Första delen av tre album, som ska dokumentera Patriks liv genom musiken. Något som verkligen känns som ett ambitiöst projekt.

Följ på Apple Music

Första singeln från album nummer två heter Husby ’87. En låt som tar oss med till förorten till Stockholm där Patrik växte upp. Det blir till en magisk musikalisk resa skulle jag säga.
Här bjuds vi på storslagen arenapop där Patrik blandar nostalgi och minnena från uppväxten i förorten. Men också om att hastigt behöva gå från barn till ung vuxen när livet gör en helomvändning och allt förändras…

Det är verkligen något med de där orterna man växte upp i. För lika mycket som vi från mindre orter längtar bort som unga vuxna, är det ändå en känsla av hem när man väl kommer tillbaka. Så känner jag för min hemort, där jag drömde mig bort som barn. Till en annan plats, eller till och med en annan galax. Men som jag idag har ett mer romantiskt och avslappnat förhållande till, där jag uppskattar lugnet och just känslan av hem.

Husby ’87 tycker jag Patrik fångat känslan så snyggt i musiken. Jag verkligen älskar hur låten växer för varje vers och hur låten sedan exploderar i de ursnygga ABBA-harmonierna mot slutet. Även där lyckas Patrik fånga nostalgin och känslan av en tid som varit med en text som verkligen berör.

Om singeln berättar Patrik:

”Jag åkte dit med min fru för att visa upp mitt Husby, där jag bodde från det jag var 4 tills jag blev 15. Jag hade inte varit där på 25 år och det dök upp så mycket känslor. Låten har blivit en betraktelse av alla dom känslorna, om att komma tillbaka till något som inte alls är mitt längre, men som ändå är en plats jag så intensivt längtat tillbaka till. Det var där jag lärde mig cykla, drack min första folköl, hängde med polarna i centrum, käkade shish kebab och köpte cigg på Hassans Livs. Husby ’87 är en tillbakablick, en backspegel till mitt Stockholm 1987, allt som fanns framför mig och allt jag som vuxen älskar från den tiden.”

Jag bad Patrik berätta lite mer om låten och om arbetet med albumen. Vad som ska inkluderas i trilogin och tankarna om Husby idag, som du kan läsa om här nedan.

Hur föddes iden till att släppa en albumtrilogi om ditt liv?

Idén till att göra en trilogi om de senaste 12 åren i mitt liv kom upp just av att det var 12 år sen jag släppte en platta (förra året) och mycket vatten hade flutit under broarna. Det ville jag grotta ner mig i. Skilsmässa, hittat ny kärlek och upplevt separationer. Det fanns helt enkelt mycket att skriva om.

Hur har skapandeprocessen varit på låtarna? Har det tillexempel varit en specifik händelse i livet som legat till grunden för en viss låt, eller vilken bild vill du måla upp med låtarna?

Jag gör som jag alltid gjort när jag skriver/komponerar. Jag ”blaj-sjunger” låten om och om igen och i den processen händer det allt som oftast att text dyker upp omedvetet. Då gäller det att fånga upp de strofer som sitter där de ska. Jag är väldigt noga med att orden ska ligga rätt i munnen och verkligen passa på den plats de ska vara. Sen är det hårda jobbet att ändå få med en story som berör.

Låt oss prata om Husby ’87. Jag tycker ju det var otroligt snyggt hur låten växer och hur det blev ABBA-harmonier mot slutet. Hur arbetade du fram låten från demo till den storslagna arenapop låten är idag, och var just ABBA en inspiration till hur låten utvecklade sig?

Husby ’87 är just en sån låt där titeln dök upp direkt men jag visste inte hur jag skulle få in just titeln i låten. Jag och min fru besökte Husby för jag ville visa henne vart jag kom ifrån och just när jag körde upp på vändplanen utanför mitt gamla hus och min lågstadieskola, Husbygårdsskolan, sköljde minnena över mig. Just 1987 blev extremt påtagligt för mig då det var sista sommaren med min mamma vid liv och sista sommaren innan jag skulle börja gymnasiet. Vi lyssnade på Europe och drack folköl på tunnelbanan. Hängde på Gröna Lund och i Kungsan, så som texten i låten säger.

Allt föll bottenlöst och 88 blev min död, sjunger du. Var bar det av efter Husby?

1988 dog mamma och jag flyttade till min pappa i Solna.

Du hade inte varit i Husby på 25 år när du sedan åkte tillbaka. Du berättar att det var en hel del känslor som bubblade upp när du återvände. Var det som tiden hade stått still eller kände du stor förändring i området?

Ja, Husby är sig ganska likt, åtminstone i centrum. Vi gick runt lite grand och stannade inte så länge, faktiskt.

Hur långt har arbetet kommit på nya albumet och vad mer kan vi förvänta oss av det nu när vi hört första smakprovet?

Jag kände direkt när jag började skriva på Husby ’87 att den skulle bli stor och ”arenaaktig”. Jag ville berätta om just den sommaren och vad som hände sen. Jag är ett stort ABBA-fan och har alltid varit. Det kändes extra kul att få med två av mina favoritband i låten. Både Europe och ABBA har influerat mig väldigt mycket.
Nya albumet kommer att bli större än förra. Lite pampigare och med massa melodier.


Om du uppskattar att hitta dagliga musiktips varvat med intervjuer och recensioner i bloggen får du gärna stötta arbetet med Popmuzik som Patreon. Då bloggen inte har några rika finansiärer i ryggen eller störig reklam på sidan är ditt bidrag som Popmuzik Liker eller Popmuzik Lover mycket värt. Tack.

Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011