På 80-talet var Disney-studion Touchstone Pictures den filmstudio som bara levererade succéer. Filmer som Splash, Hjärtlösa Typer, Spanarna, Who Framed Roger Rabbit och Pretty Woman var några av filmerna som förgyllde filmkvällarna hemma eller på bio under årtiondet.

Skicka in din musik

1988 kom en film med Tom Cruise i huvudrollen där han spelade bartender på Jamaica. Filmen hette rätt och slätt Cocktail och en stor del av marknadsföringen av filmen var definitivt soundtracket. Artister som Starship, Bobby McFerrin, Robert Palmer och The Fabulous Thunderbirds kunde höras över barscenerna i filmen. Men den låt som fångade mitt intresse är den lysande singeln Kokomo med inga mindre än The Beach Boys. Med sina för The Beach Boys klassiska sångharmonier, somriga rytmer och steeldrum samt den fantastiska inledningen där olika ögrupper i Karibien räknas upp, var detta en omedelbart hit.

”Aruba, Jamaica, ooh, I wanna take ya
Bermuda, Bahama, come on pretty mama
Key Largo, Montego
Baby, why don’t we go?
Jamaica”

Hur lysande är det inte? Som en tagline till vilket kryssningsbolag som helst. För vem vill inte åka till Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama…

Kokomo tog sig upp till förstaplatsen på Billboard Hot 100 i November1988, samt att den blev etta i både Australien och på Island. (Tänker att de behövde något varmt att lyssna på där…)
Här i Sverige blev Kokomo en medelstor hit kan man säga. 14:e plats på singellistan blev det, men istället blev hela soundtrack-albumet till Cocktail större. En tredjeplats på albumlistan blev det här hemma.

Kritikerna hatade Kokomo när den kom, och låten har dykt upp på många ”sämsta låten”-listor genom åren. Kanske för att låten har en aura över sig som en reklamjingel för just de där kryssningsbolagen? Men jag har alltid älskat den. Definitivt en av mina sommarfavoriter, och ett givet inslag i min sommarspellista som du också hittar längre ner i inlägget.
Kanske bevisar vilken o-kreddig musiksmak jag har. Men detta är ju verkligen fantastisk sommarpop. Jag vill bara ta flyget och resa till Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama…

Om du uppskattar att hitta nostalgilåtar blandade med dagens stora hits i bloggen och tycker Sverige behöver i alla fall en musikblogg som dagligen uppdateras med nya inlägg, så får du gärna bli Patreon och stötta bloggen som Popmuzik Liker eller Popmuzik Lover. Att bli månadsgivare så länge du känner för det hjälper bloggen att leva vidare som en säker inspirationskälla för musikälskare.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011