LEEN är den syrianska sångerskan som du bland annat hört i bloggen här hon släppt singlarna Still make your tea och Way too loud. Nu är den Stockholmsbaserade sångerskan aktuell med låten Why can’t you fly?

Skicka in din musik

Här tar sångerskan upp de omöjliga krav som ställs på kvinnor i främst Mellanöstern. Att hon ska vara perfekta i alla lägen och offra allt för hemmet. En balansgång som är mer eller mindre omöjlig om man vill utvecklas som individ.

LEEN berättar:

”I den här låten görs en jämförelse mellan de samhälleliga förväntningarna som ställs på kvinnor och den idealiserade bilden av Jesus. Låten dyker in i verkligheten att kvinnor ofta belastas med det orealistiska kravet att ha egenskaper som perfektion och självuppoffring, attribut som påminna oss om gestalter som Jesus.”

Det är också snyggt att titeln är ställd som en fråga. Att männen och samhället sätter så höga krav att det tillslut blir omöjligt, som att undra varför man inte kan flyga. Likt många i raden av omöjliga saker som begärs av kvinnan.
Men låten vill LEEN få folk att våga bryta sig loss från de krav och bojor som samhället trycker ner kvinnor med och istället omfamna sitt sanna jag.

Inspirationen till att skriva Why can’t you fly? fick LEEN när den egyptiska socialisten, författareen och lesbiska aktivisten Sara Higazi begick självmord. Den händelsen fick sångerskan att se tillbaka på sin barndom i Syerien.

”Att växa upp som kvinna i Mellanöstern var fyllt av utmaningar, vilket underblåste min beslutsamhet att ta itu med de orealistiska normer som ålagts kvinnor, inte bara i Mellanöstern utan globalt. Inspirerad av Saras berättelse kände jag mig tvungen att komponera en låt som ger kvinnor möjlighet att sväva bortom samhälleliga begränsningar.”

Låten i sig är en snyggt komponerad poplåt, som LEEN spelade in i sin hemmastudio. Den har skönt medryckande känsla och melodi som liksom skuttar fram i rytm och melodi. Jag tycker det gav en känsla av den frihet som LEEN vill ge sina systrar.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011