Simon Andersson tog nyligen hem priset för bästa poplåt under World Entertainment Awards för sin singel Try. Så han fick ta sig till soliga Los Angeles och hämta hem priset, och än en gång visa att vi svenskar är väldigt duktiga på att skapa poplåtar som funkar över hela världen.

Följ på Apple Music

I kölvattnet av vinsten är det dags för Simon att släppa en tolkning av Tracy Chapmans odödliga klassiker Talkin’ bout a revolution från 1988. Här blir Tracys souliga version mer pop/rockig med en U2-känsla där pianot får sällskap av gitarr och trummor. Det är en tolkning som definitivt håller kvar i kärnan av originalet, men som sätter den en annan sättning.

Jag bad Simon svara på lite frågor om World Entertainment Awards och nya singeln i en intervju, som du kan läsa här.

Vinnare av bästa poplåt för singeln Try på World Entertainment Awards. Hur var känslan att ta hem det erkännandet? 

Fantastiskt! Jag åkte till Hollywood och kände mig som en vinnare redan innan galan. De hade bett mig uppträda under galakvällen och jag fick äran att öppna hela kvällen. Vilket var otroligt. Hade bestämt mig för att inte räkna med något alls då det förstör så mycket av känslan och kvällen om man förväntar sig att vinna. Nu blev det så och jag fick framföra låten en extra gång efter mitt tacktal. Något jag var enda artist som fick göra. Så kvällen kunde omöjligt gett eller betytt mer för mig.

Har vinsten i sig öppnat nya dörrar för dig än så länge? 

Ja tycker jag! Det har gett uppmärksamhet även här hemma i Sverige. Något som varit lite svårare än internationellt för mig tidigare. Varför vet jag inte och det spekulerar jag inte i heller. Men intervjun i Nyhetsmorgon har setts av många som kommer fram och kommenterar och berömmer. Svensk radio har också vaknat till och det är kul att få ett erkännande även på hemmaplan.

Internationellt har jag tidigare haft mycket större framgångar än i Sverige och denna vinst uppmärksammas även mycket i andra länder. Inte minst i USA vilket är kul.

Hur var tiden i Los Angeles, hann du uppleva staden? 

Ja en del. Det blev firande på galakvällen såklart men också mycket mingel då så fokus var mer på det. Lördagen däremot var jag ute med familjen och några vänner som åkte med över. Det blev en kul kväll, ha ha!

I övrigt så gjorde vi lite filmning och fotografering nån av dagarna och man var rätt sliten när man kom hem faktiskt. Det tar mer energi än man tror en sån grej. Det är en urladdning liksom och sen lite jetlag på det.

Vad fick dig att välja att tolka just låten Talkin’ bout a revolution av Tracy Chapman och vad betyder låten för dig? 

Jag har växt upp med den låten och Tracy på radion. Har alltid gillat just den. Hon har ju flera riktigt bra låtar ska sägas. När min nya studio stod klar så lekte jag lite och ville hitta ett nytt sound och så det blev det bara att jag gjorde en version på Talkin’ bout a revolution. Det var inte i syfte att jag skulle släppa den då men jag gillar versionen, soundet och viben och det kändes som en bra release nu att följa upp framgångarna med Try med. So far har jag fått väldigt mycket fin kritik från alla möjliga håll.

Det är kul för man vet aldrig hur en låt kommer mottas.

Hur gick du till väga för att hitta din version av låten? 

Björn Engelmann, som är en väldigt känd och etablerad mastering engineer i Stockholm, sa till mig: ”Fan vilket snyggt flygelljud du fått till!” Och det var där det började. Jag leta sound som jag sa och när jag satt där och lirade piano så kom ackorden och harmonierna och plötsligt sjöng jag på Tracys låt. Allt växte fram sen. Arrangemanget, gitarrsound m.m. Det är egentligen den roligaste processen av allt. Att skapa sound, känsla och vibe. Det är ett tomt ark framför dig och det är upptill dig själv att hitta på innehållet.

Vad kan vi se fram emot under året från dig nu efter en sådan här inledning? 

Flera singlar är på gång! Kommer gå in i min mest produktiva period hittills och det känns fantastiskt skoj. Vi jobbar mot ett album våren 2025 med tillhörande turné och konserter. I sommar medverkar jag på South Ocean Festival i Malmö också fredagen den 12 juli. Det ska bli fantastiskt roligt!

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011