Valerie Melina är producenten, låtskrivaren och artisten från Umeå som älskar kommersiellt gångar pop med inslag av Robyns elektroniska estetik. Nyligen släppte artisten sin första EP med titeln Red Lines. Här finner vi fyra spår som presenterar en ljudbild med både organiska och elektroniska inslag. Såhär några veckor efter release passade vi på att fånga upp Valerie och höra lite mer om hennes första släpp.

Följ på Apple Music

Du säger att du har en kärlek till poppiga beats med halvdeppiga texter. Utveckla…

Jag älskar kontrasten mellan en deppig text och en bakgrund som har mycket energi och är popig/dansig. Det ger mig liv! När jag lyssnar på sån musik är det nästan som att jag kan känna sångarens hjärtekross, men utan att det är jobbigt för mig. Texter som har lite smärta i sig går rakt in i hjärtat, men det kan bli för mycket om hela låten är jättedeppig. Så energiska/popiga låtar med deppiga texter är en perfekt nivå!

Aktuell med debut-EPn Red Lines, hur har processen bakom denna fyra spår långa samling sett ut? 

Det är låtar som jag mestadels har skrivit och arrat under de senaste två åren. Jag har valt att fokusera på text och sång i mitt låtskrivande och jag har hämtat inspiration ur mitt eget liv. Låtarna handlar om relationer och saker som jag ibland önskar att jag hade sagt till folk. När jag har skrivit de här låtarna har jag faktiskt börjat i en textidé varje gång, vilket har varit lite ovant för mig men en väldigt bra utmaning som jag har lärt mig mycket av. Jag har tidigare varit en låtskrivare som har mycket lättare att uttrycka sig med melodier än med ord.

Efter texten skriver jag melodi med någon form av bastoner eller ackord som ackompanjemang. Sen kör! Sist kommer övriga instrument.

Du har skrivit och producerat alla spår, vad ser du som fördelarna att skriva och producera sin egen musik? 

Jag gillar att ha kontroll över alla delar av processen. Och jag tycker om att utmana mig själv, vilket jag definitivt har fått göra när jag har producerat och mixat eftersom jag inte är lika trygg i det som jag är i sången och låtskrivningen.

Vilka utmaningar har du stött på längs vägen? 

Jag tycker det är svårt att arra instrument som jag inte själv spelar, så det har varit en stor utmaning. Jag har övat på det genom att lyssna på låtar jag tycker om och analyserat vad det är jag gillar. Sen har jag såklart också provat mycket och förbättrat/gjort om saker allt eftersom. Som tur är har jag fått jobba med väldigt duktiga musiker som har kunnat förverkliga mina idéer.

En annan utmaning för mig har varit att mixa låtarna. Jag tycker det är kul men det gör mig också galen, ni som mixar kanske kan känna igen er?

Som jag förstår har du inte varit helt själv om att skapa EP:n utan tagit lite hjälp. Vilka har du samarbetat med och hur har det samarbetet sett ut? 

Nej, jag har inte varit helt själv! Min vän Adam har skrivit texten till A memory of your past, och min pojkvän co-producerat två låtar.

Jag har samarbetat med Adam flera gånger över många år, och det börjar alltid med att han skickar mig en helt färdig text. Vissa av dem fastnar jag inte för, men den här fångade mig direkt. När jag får en text jag gillar går det ofta väldigt fort för en melodi att ta form, det känns nästan inte som att det är jag som skriver utan det är som att orden redan har en melodi bakom sig.

Jag och min pojkvän Axel har co-producerat Already Lost och A memory of your past. Vi har ibland suttit tillsammans och proddat och ibland separat och sen presenterat idéer för varandra. Han har varit otroligt hjälpsam när det kommer till att framför allt arra instrument och hjälpa mig förverkliga sounds. Det har varit väldigt skönt att få en annan människas input och åsikter om saker och ting.

Varför blev det titeln Red Lines och vad symboliserar den för dig? 

Låtarna på EP:n handlar om gränser på olika sätt. Att gå över gränser och att våga sätta och hålla gränser. Det är en grej som alla låtarna har gemensamt så jag tycker att titeln Red Lines knyter ihop EP:n.

Pressbild

Fokussingeln heter A memory of your past, vad kan du berätta om den låten? 

Låten handlar om att känna sig omänsklig på grund av sina känslor. Ganska ironiskt egentligen eftersom känslor är väldigt mänskliga. Men kanske kan någon relatera till att känna sig som en alien eller att något är fel på en, att ens känslor inte verkar fungera som alla andras. Man får inte en crush, man blir OBSESSED. Man skrattar när andra ler, gråter när andra rynkar på ögonbrynen, ger för mycket av sig själv.

Min favoritlåt på EPn är Hold my love med sina storartade körarrangemang. Hur skrev du den låten och vilka körar?

För det första, tack så mycket, vad kul att du gillar den! Jag kanske skickar in den nästa månad (hehe)!

Jag har alltid älskat stämmor/kör och ger gärna sångarrangemangen stor plats i mina låtar. Jag fick idén till låten när jag insåg att jag var i ett förhållande som inte var hållbart, men jag var samtidigt inte redo att släppa det än. Jag visste att jag ville skriva en körig refräng, så jag började där. Bara tre sångstämmor till bastoner på ett piano. Sen låg refrängen och väntade i några veckor innan jag skrev verserna. Sticket tillkom ännu lite senare i processen.

Det är min fantastiska lillasyster och pojkvän som körar, och jag själv! Men det är min syster som gör det mesta av jobbet definitivt, hon sjunger alla stämmor! (Om du är nyfiken så går hon under artistnamnet Seiliko.)

Vad inspirerar dig när du skriver musik? 

Relationer, personer och händelser från mitt eget liv mest! Jag tycker att mina låtar blir bäst när de är personliga. Sen blir jag såklart även inspirerad av annan musik och andra musiker!

Om du kunde sno en låt från valfri artist och själv stå som upphovsman, vilken låt skulle det vara och varför? 

Motion Sickness av Phoebe Bridgers. Det är den bästa texten jag någonsin har hört, blev helt golvad och förstörd (på ett bra sätt) första gången jag lyssnade på den. “I have emotional motion sickness” är ett så genialiskt och målande uttryck. Det är så snygga kontraster i texten och orden i sig låter också snygga rent fonetiskt. Den här låten är också väldigt relaterbar för mig, och dessutom har den jättefina melodier. Motion Sickness har inspirerat mig att våga skriva mer personliga texter, om jag inte hade hört den hade jag nog inte skrivit många av låtarna på den här EP:n.

Vad var det som gjorde att du började skapa musik och vad betyder musiken i ditt liv?

Jag har vuxit upp med musik i hemmet, hela min familj är musikalisk och flera av dem sjunger och spelar instrument. Jag har alltid älskat musik och dragits till det så länge jag kan minnas. Jag har pluggat musik sen högstadiet och har aldrig velat jobba med något annat än musik. Jag skrev nog min första låt när jag var typ sju eller åtta år (den var inte så bra), men jag började skriva på allvar när jag började gymnasiet på Midgårdsskolan i Umeå. Jag gick en fantastiskt bra musikproduktion-kurs med lika fantastiska lärare som lärde mig massor om både låtskrivning och produktion. Sen dess har jag skrivit musik, inte alltid lika regelbundet som jag gör nu, men har i stort sett hållit på sen dess. 

Hur kom det sig att du valde artistnamnet Valerie Melina? 

Det är mina mellannamn! Jag ville ha ett artistnamn som känns som jag men som inte är mitt tilltalsnamn. Namnet Valerie är efter min farmor som dog 2015. Hon var alltid väldigt entusiastisk till mitt musicerande och jag såg upp till henne så det kändes rätt att hedra henne också!

Finns det något instrument du önskar att du kunde spela och i så fall vilket och varför? 

Cello! Jag tycker att det är så himla vackert och coolt. Älskar cello i popmusik också.

2023 är snart över men vilken var den bästa låten för dig i år och som du bär med dig från detta musikår? 

Svår fråga! Men skulle nog säga 19th Hour av Griff. Fina melodier och bra prodd :)

Då står precis i början av din karriär men om du blickar framåt, vart önskar du att din artistkarriär är om tre år? 

Om tre år hoppas jag att jag kan försörja mig helt på musik. Att jag har släppt många fler låtar och att jag skriver och spelar musik på heltid! Jag hoppas att jag spelar live regelbundet och att jag tycker att det är kul. Ett mål är att jag ska ha släppt två album inom tre år. Det första är ju på god väg så jag tror det är möjligt!

Vad tyckte du?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

DOLBY ATMOS

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011