Med ett helt nytt album som släpps idag, stundande Så Mycket Bättre-medverkan och utsålda turnéer kommer Thomas Stenström vara höstens mest aktuella svenska artist. Han har försett oss med album efter album och hela tiden överraskat med nya ljudbilder och relevanta texter. Med sin påtagliga närvaro och nerv i rösten lämnar han ingen oberörd och nya skivan är inget undantag. På Spring baby spring har Thomas hittat ett sound där han briljerar och skiner som aldrig förr. Organisk instrumentering, insiktsfulla texter och starka melodier tar sin tydliga plats. Artisten säger själv att det här projektet kommer direkt från hjärtat och han delar det med sina fans genom en enda lång 10-dagars releasfest. I samband med släppet passade jag på att ringa upp Thomas och prata om allt som händer i artistens liv just nu. 

Aktuell med nytt album imorgon hur är känslan i kroppen? 

Jag är jävligt nöjd med den här skivan, så det är bara pep. Att vi även får vara ute och spela den känns fantastiskt. Då får man direkt respons på den, så det känns bättre än någonsin faktiskt. Att både få vara mitt i det och även lira samtidigt. 

Ingen nervositet?

Nä, jag har ett gig i Karlstad i kväll att tänka på så det är en väldigt praktisk grej det här. För man hinner inte tänka på att det släpps musik för man är ute och spelar albumet samtidigt. Det ska jag komma ihåg inför nästa gång. 

Det är en intensiv releasevecka vet jag. Berätta lite om upplägget.

Jag gillar utmaningar, min bokare hörde av sig till mig och frågade om jag klarar 12 gig i rad. Då sa jag att jag klarar 20 gig i rad, lite som en tävling. Men så blev det 10 gig tillslut och då kom vi på att vi skulle släppa en låt om dagen och lägga på en låt varje kvällsspelning. Så det blir väldigt levande, organiskt och ärligt i en ”it is what it is” stämning. Att det dessutom varit jättefina konserter, slutsålt överallt är saker som inte jag tar för givet alls. Så jag känner mig superpriviligierad. 

Hur har det varit att möta publiken igen då?

Jag har varit ute och turnerat i tio år med mitt band och framförallt från 2014 och framåt har vi haft spelningar konstant. Så det har varit en väldigt stor del av mitt vuxna liv. Jag förstod faktiskt rätt tidigt att om jag bara tar vara på det härså kan jag få ynnesten att bli bra på någonting som jag faktiskt också älskar och har drömt om. När det nu har försvunnit så har det varit väldigt konstigt, jag har verkligen spelat med samma band i hundratals konserter och känner att jag rakryggat kan säga att vi är jäkligt bra tillsammans. Därför har det varit en saknad att inte få hålla på med det. Jag hade nästan glömt bort hur viktigt det var eftersom det var så länge sedan. Men det är så fruktansvärt fint att få bli påmind om varför man började med det här. Så det känns stort för lilla mig att få gå ut och göra det här nu igen. 

Vad är responsen på plattan nu när du spelat den live utan att den släppts? 

Jag upplever att det varit jättefint, det är alltid läskigt för jag gör det med noll tanke på att någon annan ska ta del av det egentligen. Det är liksom för min egen skulle hela vägen, fram tills att man spelar den. Så det känns alltid lite naket när man ska spela en ny låt. Men publiken har varit otrolig, de kan låtarna direkt! 

Är det någon speciell låt de har gått igen på lite extra? 

Hotel Amigo och Göteborg, sen har jag fått bra respons på många låtar men de två har jag tänkt på. Folk har velat ställa sig upp, eller jag menar blivit tillsagda att sätta sig ner (skratt). 

En personlig favorit av singlarna som släppts är Hej hallå! Det känns som en blandning av Slå mig hårt i ansiktet och Hej Monica

Spot on! Det är precis vad det är, jag har alltid velat skriva en Hej Monica och jag har skrivit Slå mig hårt i ansiktet så det var bara att mixa. 

Jag vet att du bland annat arbeta med Niklas Berglöf på projektet? Vilka mer har ingått? 

Jens Resch har varit producent, Niklas min mixare och även några andra men sen har hela mitt band varit med och spelat in. Så det har varit ett väldigt annorlunda tillvägagångssätt. Men kombinationen mitt rockband, Jens hip-hop och djupt kunnig i det soundet med Niklas, som varit en klippa på att styra i rätt riktigt så har det varit ett jäkla dunderteam. Jag älskar mixen av att spela in en skiva så som man gjorde förr i tiden, genom att ha en producent som använt mig och bandet som ett instrument. Det har faktiskt fungerat förvånansvärt lätt från första låten jag skrev till den sista vi spelade in. 

Vad skulle du säga är soundet för det här albumet om man jämför med dina tidigare? 

Jag upplever att jag är väldigt rastlös när det kommer till sound så det har varit ett mål hela tiden att inte göra det som folk förväntar sig av mig. Alltså, vilket alltid är det som man släppte förra gången. Jag har velat att folk ska bli förvånade och har velat röra mig i landskap som är utmanande och känns läskiga. Men när man gjort det i fyra och en halv skiva så mejslas det tillslut ut något som känns som en blandning av allt man gjort tidigare och det känns som hemma. Så jag är väldigt stolt över att jag har vågat utmana mig själv på alla plattor och vågat landa i ett sound som jag inte tycker låter som så mycket annat utan låter som mig. Jag har hittat hem på något sätt känns det som. 

Följer låtarna någon röd tråd likt soundet på albumet? 

Ja, det är alltid lite svårt att prata om. Men min musik handlar om vad jag gör nu och vart jag är i livet. Så har det alltid varit, på så sätt är det ett dokument på senaste tiden och vad jag gjort sedan förra skivan. Lite som en samling av allt som hänt i mitt huvud sen händer det även grejer när man blir lite äldre. Man letar efter relationer man tappat, relationer runt omkring en förändras och folks liv ändras och däri händer det massa saker som jag skriver låtar om. 

På så sätt antar jag att det är väldigt skönt att ha musiken som ett sätt att få utlopp för alla dessa tankar och händelser? 

Precis, det är så jag gjort sedan jag var 13 och det är en grej som jag bara gör och inte riktigt kan förklara varför. Därför är det ju rätt logiskt att det skrivits fler låtar än tio till det här albumet också, men man gör ju även sådant som inte blir så bra. Så jag har valt ut de bästa och satte dem på plattan. 

Varför blev det titeln Spring baby spring?

Jag tycker det är väldigt svårt med albumtitlar jag kommer alltid på dem i sista sekund. Men den titeln står för att det är livsfarligt att sitta still. Jag blir livrädd när saker inte rör sig framåt, vilket kanske inte är så sunt i vardagslivet alltid. Men det gör att jag får gjort mycket saker och hamnar på platser som man inte trodde man skulle hamna på så jag gillar att skynda mig. För jag tror inte det är så dåligt att fly från problem som folk tror att det är. Jag springer gärna in i nästa problem för man lär sig alltid något av nya situationer. Det tycker jag är ett bra sätt att leva på, att springa in i saker som man inte vet hur de kommer att bli innan. Då blir det oftast mest intressant. 

Ganska stort år för dig, såklart har dina låtar gått varma länge i många svenska hem. Men det känns som du hela tiden når längre ut. Stannar du upp och reflekterar över framgången något?

Jag tänker aldrig på det för saker går upp och ned. Min sak är, och det blir jag skitglad för nu när jag åker ut och spelar tio kvällar i rad för utsålda hus, att jag inte tänker mer än att jag bara ska ut och spela. På samma sätt som när jag spelat och det bara varit femtio personer i publiken. Och det är inget man kan tänka sig till utan det måste man känna, sen är det skitkul när det går bra. Men mitt mål är att bara göra massa saker det är det enda jag kan kontrollera. Jag hade ett år där jag gjorde hundra spelningar på drygt ett år, då gick det också väldigt bra, så allting är rörligt och rör på sig hela tiden. Mitt ärliga svar är att jag bara är jävligt glad att jag får göra massa grejer. Sen är jag såklart tacksam att jag får rätt förutsättningar när man ska spela, men som svar på frågan stannar jag inte upp en sekund och njuter eller reflekterar. Jag är långt ifrån färdig, jag känner att jag precis börjat. 

Avslutande fråga och den är dubbel, vad är känslorna inför Så Mycket Bättre och vad kan du säga om musiken som kommer? 

Jag är jättenöjd med låtarna och det var de jag var räddast för. Man har lite mindre kontroll där också, så det var det enda kravet jag ställde innan. Att det ska kännas som att jag gått varvet runt med allting och det har jag gjort. Därför ska det bli sjukt kul att släppa den musiken. Sen är själva tv-programmet gjort i mitt huvud för länge sedan, så de kan klippa och sända ut vad de vill (skratt) jag är som jag är. Det är vad det är, framförallt var det jäkligt kul att vara där. Sen att det går på tv kan man inte greppa riktigt, jag var i alla fall där och var mig själv och träffade härliga kompisar. Fick dessutom lyssna på skitfet musik hela dagarna. 

Är det någonting du vill skicka med till lyssnarna inför albumsläppet? 

Ja och då talar jag till dig som lyssnare om det är ok. Du har 35 minuter över på dagen och är du intresserad av det här projektet så är det finaste du kan ge mig att lyssna från början till slut. Sen tilltalar det kanske inte alla, men ge det ett försök för det är så jag skrivit skivan och det är det enda önskemålet som jag har. 

Nya albumet hör ni här och efter en genomlyssning kan jag inte annat än hålla med artisten om att det här är ett riktigt jävla bra album. Ärligt, avskalat och de organiska produktionerna kompletterar sångarens röst helt perfekt. 

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Leave A Reply