Somliga samlar skor, andra väskor. Jag är svag för hörlurar.
Jag har till och med en hörlurshängare i hallen, så jag snabbt kan komma åt dem om jag ska ut och springa, gå eller vad det nu jag ska göra till musik. Samtidigt, som musikbloggare så är det väl ganska logiskt att även bry sig om just hörlurar.

Popmuzik Lover Patreon

I går tog Apple bort hörlurskontakten. Reaktionen lät inte direkt vänta på sig, utan detta var verkligen något som delade upp internet i två läger. De som hatade Apple för att göra en sådan sak, och de som såg möjligheter. Folk såg det som avgörande för deras nästa mobilval att 3,5 mm teleplugg var borttaget. De ska gå över till Android eller vänta till nästa generation iPhone (utan att riktigt förstå att är jacket borta på en generation, är det borta även på nästa). Någonstans i all uppståndelse presenterade Apple även en ny iPhone, men det verkar sekundärt.

Det Apple gjorde var att skicka med nya hörlurar med den digitala Lightning-kontakten som vi annars laddar våra iPhones med. De gjorde även något så ovanligt som att de faktiskt skickar med en adapter så du kan koppla in dina gamla analoga hörlurar via Lightning-ingången. Detta brukar de annars vara pigga på att ta extra betalt för, men de förstod nog innan att det skulle bli ett ramaskri annars – de läser väl forum även på Apple.
Med andra ord, våra gamla hörlurar funkar med iPhone 7, men du behöver en några centimeter längre kabel.

Apple introducerade även nya trådlösa hörlurar. Både under eget märke samt Beats. Dessa har ett speciellt chip som ska göra det smidigt att para ihop dem med mobilen, samt växla mellan olika enheter. Med andra ord ska den där ibland hopplösa koppla-ifrån-kopplia-ihop-med-ny-enhet vara ett minne blott. Bra där. Hoppas dock att det är en teknik de lånar ut till andra tillverkare, så det inte bara är de på tok för dyra AirPods och Beats som kör denna funktion.

Under hösten har stora och små hörlurstillverkare anpassat sig till nyheten att Apple tänkte pensionera telejacket. Senaste veckorna har jag sett fler och fler tillverkare presentera sina nya hörlurar. De är alla trådlösa eller med Lightning-kontakt.
Med andra ord finns det till lanseringen av iPhone 7 redan en hel del spännande hörlurar anpassade för digitalt ljud. Du kan även ha ljudavskärmande funktioner direkt i hörluren utan batteripack då de numera kan leva på strömmen från mobilens Lightning-port. Visst, det är ytterligare något som slukar batteri och är man en duktig PokémonGo-spelare så dör troligen mobilen väldigt snabbt. Men för den som tillexempel har med sig mobilen på gymmet eller reser, så är det smidigt.

Själv har jag valt bort trådade hörlurar de senaste köpen för att anpassa mig till vad som komma skall. För mig fungerar Bluetooth smidigt och jag stör mig mer på om jag behöver koppla in en sladd i mobilen än när jag inte har det.
Sedan går det inte att komma ifrån att folk kommer tycka detta är jobbigt. Det är något nytt (fast ändå inte) och nytt är oftast farligt (fast oftast inte). Klart att vi ska få gnälla om den nya designen på Facebook eller smaken på Läkerol. Det är ju inte samma som det var innan.
Men det känns bra att få vara lite upprörd över att ens gamla trotjänare till hörlurar inte längre pluggas in direkt i mobilen utan att de måste ha den där adaptern som hänger ut från den. När mobilen sedan ligger i fickan eller väskan så märker du ändå ingen skillnad. Då är det precis som det var förr i den analoga världen.

Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011